Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Ohrazujeme se proti rozhodnutí dohledového úřadu a podáváme na něj žalobu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSP) udělil našemu spolku Milion chvilek pokutu. Jako důvod mimo jiné udává, že jsme svou činností v období po termínu vyhlášení parlamentních voleb 2021 porušili volební zákon. Museli jsme uhradit pokutu 36 000 Kč. Zároveň jsme se ale proti tomuto rozhodnutí rozhodli bránit soudní cestou. Některé důvody pokuty vnímáme jako protiústavní, navíc nechceme, aby z tohoto soudního rozhodnutí vznikl precedens nebezpečný pro občanskou společnost. Vstoupením do soudního sporu se chceme prát za spolky, iniciativy, za Vás, aktivní občany.

Proč s rozhodnutím úřadu nesouhlasíme?

Chování ÚDHPSP nám opravdu nedává smysl. Jistě, pravidla musí dodržovat všichni. My jsme však svou činností usilovali o kultivaci demokratické diskuse, tak, jak to děláme už od našeho vzniku. naše činnost je stále kontinuální, naše cíle jsou stále stejné. Tedy i v období po vyhlášení termínu sněmovních voleb 2021 jsme pokračovali v naší činnosti za využití stejných technických i finančních prostředků. Naším posláním je dosáhnout demokratické společnosti, která ctí veškeré demokratické hodnoty, nikoli podporovat konkrétní politické subjekty. Tedy nic mimořádného. Když se ohlédneme zpětně na to, jak ÚDHPSP posuzoval například neoficiální kampaně Miloše Zemana k prezidentským volbám nebo neustále trvající neoficiální kampaň Andreje Babiše, nad rozhodnutím nám opravdu zůstává rozum stát. Precedens takové pokuty podle nás ohrožuje ústavou zaručená práva na svobodu projevu.

Celé vyjádření úřadu a důvody naší žaloby

Zde shrnujeme alespoň základní důvody naší žaloby, níže dáváme k dispozici celé vyjádření a důvody pokuty od ÚDHPSP a zároveň celé znění a důvody naší žaloby, kterou se bráníme proti rozhodnutí úřadu.

  • Úřad hodnotil pouze nesplnění formálních podmínek vymezených ve volebním zákoně, ale nezohlednil základní hodnotové pilíře demokratické volební soutěže, které by měl hájit především.
  • Úřad chybně vyložil právo na svobodu projevu spolku Milion chvilek ve světle interpretačního pravidla obsaženého v čl. 22 Listiny umožnění a ochrany svobodné soutěže politických sil.
  • Úřad jako další důkazy pro spáchání přestupku použil i materiály z našeho webu, například sekci "Deset důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být premiérem" nebo náš portál politických kauz "Re:Portál". Tyto části našeho webu vznikly ještě před vyhlášením termínu voleb a více než půl roku před registrací stranických kandidátek.
  • Předčasným vyhlášením voleb došlo ke zneužití pravomoci prezidenta republiky dle čl. 63 odst. 1 písm. f Ústavy.
  • Uvedené body spolu úzce souvisí a dle celého znění našeho vyjádření pouze potvrzují skutečnost, že se spolek Milion chvilek nikdy neúčastnil a ani neúčastní volební kampaně, jak je definovaná ve volebním zákoně. Tudíž se ani nemohl dopustit vymezených přestupků.

CELÉ ZNĚNÍ SPRÁVNÍ ŽALOBY PROTI ROZHODNUTÍ ÚDHPSP NAJDETE ZDE

CELÉ ZNĚNÍ ROZHODNUTÍ DOHLEDOVÉHO ORGÁNU (ÚDHPSP) NAJDETE ZDE

Postup úřadu vnímáme jako nespravedlivý, ale i nebezpečný. ÚDHPSP nemůže svým rozhodováním omezovat činnost nezávislých občanských iniciativ a umlčovat je v předvolebním období, protože taková jeho činnost je v rozporu s Ústavou a Listinou základních lidských práv. A navíc (s výjimkou roku 2027) nás čekají nějaké volby každý rok. Děkujeme, že do tohoto sporu můžeme jít sebevědomě po boku s Vámi, našimi podporovateli a dárci.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku