Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Závěry vyšetřovací komise - přesně po roce od katastrofy na Bečvě kritizují poslanci práci úřadů

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Sněmovní vyšetřovací komise ke katastrofě na řece Bečva konstatovala pochybení úřadů při odběru a analýze vzorků. Poslanci kritizují nedostatečnou koordinaci aktivit vodoprávního úřadu Valašské Meziříčí a České inspekce životního prostředí (ČIŽP), tak jako nevyslechnutí přímých svědků policií.

Konkrétní pochybení, která zpráva uvádí

  • Pracovník Oblastního inspektorátu ČIŽP nevyjel na místo, ačkoli měl informace, že v jeho místní příslušnosti došlo k havárii většího rozsahu.
  • Pracovníci vodoprávního úřadu měli informovat krajský úřad v den havárie. K tomu ovšem došlo až následující den.
  • Nedostatečná koordinace při odběru vzorků. V den havárie byl odebrán pouze jeden vzorek, nikoli z rizikových výustí. Podle poslanců měly být vzorky zajištěny do hodiny po příjezdu na místo, byly však odebrány až následující den, a to jen na určitých místech.
  • Problematická a pomalá analýza vzorků. Podle komise měly být vzorky vyhodnoceny v řádu hodin v laboratořích Povodí Moravy. Zpracovány však byly až čtvrtý den po havárii na pracovišti Vodovodů a kanalizací.
  • Z výusti areálu premiérovy chemičky Deza nebyl odebrán vzorek celý týden následující po havárii.
  • Výroky znalce Jiřího Klicpery mohly, podle poslanců, ohrozit výsledek trestního řízení. Proto se sněmovní komise rozhodla podat podnět pro výkon dohledu nad znalcem kvůli podezření ze spáchání přestupku.
  • Policie nevyslechla přímé svědky z řad rybářů ani vedoucí vodoprávního úřadu Valašské Meziříčí.
  • Zadání otázek Policií pro vypracování znaleckého posudku je návodné a směřuje jednoznačně ke společnosti Energoaqua, přestože u dalších vyústění chyběly odebrané vzorky.

Instituce na ochranu životního prostředí vedené lidmi z hnutí ANO selhaly, životní prostředí neochrání. V případě otravy řeky Bečvy je jednou z podezřelých chemička Deza ze svěřenských fondů Andreje Babiše. Příště by se havárie mohla stát v Lovochemii, Preolu, Penamu, Kosteleckých uzeninách nebo v některé z dalších premiérových továren. Probíhalo by vyšetřování podobně?

Zvolme 8. a 9. října novou vládu, která nebude ve střetu zájmů. Současná vláda životní prostředí neochrání. Bečva je jen příkladem, jak škodlivý pro přírodu je premiér, agrobaron a podnikatel v petrochemii v jedné osobě. V nadcházejících volbách volíme také mezi ochranou životního prostředí a pokračováním v plundrování země podnikatelskými zájmy premiéra.

Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/becva-havarie-snemovni-komise-20210920.html

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku