Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zásah ministra spravedlnosti Blažka do nezávislosti soudů vyvolává další pochybnosti

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

“Nepřijatelné a do budoucna velmi nebezpečné.” Tak označila Soudcovská unie ČR rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Blažka nepovýšit soudce Aleše Novotného. Blažek je prošetřovaný policií, je tedy ve funkci ministra spravedlnosti ve střetu zájmů. Jeho kroky na ministerstvu tak vyvolávají od začátku jen řadu otázek a pochybností. A tohle je další z nich. Proč je Blažkův zásah do fungování soudu problematický?

Ministr Blažek se v červenci rozhodl nejmenovat soudce Aleše Novotného do funkce místopředsedy Krajského soudu v Brně. Nejmenování odůvodnil škodou, kterou trestní senát soudce Novotného svým rozhodováním způsobil státu. Analýzu, která měla způsobenou škodu státu vyčíslit na téměř 4 miliony korun, však serveru Aktuálně.cz ministerstvo neposkytlo. Údajně ji totiž nemá.

Podle Soudcovské unie ČR se jedná o “přímý a nepřípustný zásah moci výkonné do rozhodovací činnosti soudců”. Jinými slovy jde o porušení nezávislosti soudní moci na politicích, jednoho ze základních pilířů demokracie a právního státu.

Střet zájmů ministra Blažka

Blažek je prošetřovaný policií v korupční kauze týkající se manipulací s městským majetkem v Brně. Tím pádem je ve střetu zájmů a není důvěryhodnou osobu na funkci ministra spravedlnosti. I když Blažek sám není stíhaný a vinu dlouhodobě odmítá, samotné prověřování jeho osoby mu v roli ministra svazuje ruce. Na tento fakt jsme premiéra Petra Fialu upozorňovali otevřeným dopisem už při sestavování vlády v prosinci minulého roku. Premiér Fiala nám tehdy odpověděl, že policie prověřuje mnoho lidí a že dokud policie Blažkovi nesdělí obvinění, není nutné se znepokojovat…

Vývoj situace nám však dává za pravdu. Kroky ministra Blažka jsou oprávněně zpochybňovány právě kvůli jeho střetu zájmů. Kde vzniká prostor pro pochyby?

  • Když ministr Blažek udělá změny na Olomouckém vrchním státním zastupitelství, není jasné, zda-li jde o potřebný začátek reformy soustavy státních zastupitelství, nebo o účelový krok. Právě toto zastupitelství totiž dozoruje kauzu, ve které je prošetřován.
  • Ministerstvo spravedlnosti pod jeho vedením navíc porušilo zákon o svobodném přístupu k informacím a neposkytlo novinářům analýzu, na základě které změny v Olomouci proběhly.
  • A nyní jsme svědky nebezpečného zásahu do fungování soudů. Pokud by případ dospěl k obžalobě, právě Krajský soud v Brně by rozhodoval o vině či nevině aktérů kauzy, ve které je Blažek prošetřovaný.

Proč Petr Fiala mlčí? Kolik důvěry bude Blažovo ministerské angažmá tuto vládu stát? Zasahování do nezávislosti soudů ministrem spravedlnosti by v jiných zemích znamenalo jeho rezignaci nebo odvolání. Premiér Fiala se zatím nevyjádřil. A občané jsou oprávněně znepokojení.

Demokratické strany vyhrály volby, aby měnily zemi k lepšímu. Aby součástí každodenního života nebyl toxický střet zájmů vrcholných politiků. Předešlá garnitura nastavila laťku extrémně nízko. Ta současná ji ale místy přeskakuje jen obtížně. Jsme svědky řady stranických či personálních kauz, kvůli kterým nezbývá čas na ozdravení uneseného státu a plnění předvolebních slibů.

A občané nezůstávají lhostejní. Jejich důvěra vládě byla podle Centra pro výzkum veřejného mínění mezi květnem a červencem 2022 na úrovni pouhých 28 procent…

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku