Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Ve Visegrádu s Orbánem? Česko nesmí svému “visegrádskému partnerovi” ustupovat

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Maďarsko v nedávných volbách stvrdilo, jakým směrem se v dalších letech vydá. A bohužel to není cesta demokratických hodnot, ale cesta autoritářského režimu, který s sebou nese omezování nezávislých médií, korupci vládních politiků a diskriminaci menšin.

Takhle zkrátka řídí Maďarsko Viktor Orbán, který ho reprezentuje na jednáních Visegrádské čtyřky. A do té patří i Česká republika. Česko si tak musí co nejdříve vybrat, jakou pozici vůči Orbánovu Maďarsku nyní zaujme. Buďto se proti Orbánovi vymezí a případně bude apelovat na to, aby ze své autoritářské cesty ustoupil, nebo bude tiše souhlasit s nedemokratickým fungováním Maďarska. Pokud se čeští politici chytí druhé varianty, spolupráce v rámci V4 jaksi ztratí smysl. Tiché tolerování skutečnosti, že Maďarsko porušuje pravidla právního státu, je při vzájemných jednáních nepřípustné. Partnerovi, který se postupně snaží (a kterému se už z velké části podařilo) rozebrat demokracii do základů a postavit na ní autoritářské imperium, už nelze přátelsky podávat ruku.

V Maďarsku přestaly fungovat základní pilíře právního státu. Pojistky, které mají hlídat státní moc, přestávají existovat. Nezávislá justice, svobodná média nebo rovnost občanů před zákonem mizí v propadlišti maďarských dějin. Kvůli tomuto flagrantnímu porušení demokratických pravidel může z rozhodnutí Evropské komise přijít Maďarsko o evropské dotace. A o tom, zda se Maďarsku zastaví přísun dotací, bude rozhodovat samozřejmě i Česko. Je proto potřeba, aby čeští vrcholní politici zaujali vůči svému “visegrádskému partnerovi” pevný postoj.

O zastavení dotací budou hlasovat zástupci (patrně ministři financí) 27 členských zemí Evropské unie. Pokud zvedne ruku 15 členů , Maďarsko už peníze z EU nedostane. To, na jakou stranu se Česko postaví, bude hrát možná ještě zásadnější roli v tom, že hlasování může probíhat v době českého předsednictví Radě EU.

Orbánova vláda už řadu let usiluje o degradaci demokracie v Maďarsku a naneštěstí se jí to daří. Tomu čeští vrcholní politici nesmějí jen tak přihlížet a už vůbec by neměli takový režim obdivovat tak, jako to dělá třeba expremiér Babiš či prezident Zeman. Pokud se představitelé České republiky proti Orbánovu autoritářskému režimu v rámci jednání Visegrádské čtyřky (a koneckonců i při jiných mezinárodních jednáních) jasně nevymezí, v podstatě souhlasí s ničením demokracie a občanských svobod. A to by byla velmi špatná zpráva pro demokracii nejenom v Maďarsku, ale i u nás.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku