Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Spojuje nás silná vůle a vize demokratického státu.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Abych pravdu řekl, na konci roku 2017 a na začátku roku 2018, když vznikal Milion Chvilek, nikdy by mě nenapadlo, jak daleko může dojít rozklad státu pod vedením Andreje Babiše. A o to víc jsme byl v šoku, když jsem si sepisoval seznam všech vládních přešlapů, a vlastně všech důvodů, proč tu dnes jsme. Trvalo mi to dlouhé hodiny a u psaní jsem vůbec neměl příjemný pocit.

Pohodlně se usaďte, bude to delší seznam…. Vláda nechala svoji zemi na holičkách Nezvládla chránit, nezvládla kompenzovat ani očkovat. Vezměme to popořádku:

Vládla nezvládla chránit své občany

  • V září vyměnila vláda lidské životy za marketig před volbami do Krajů. Tenhle zločin na sebe nenechal dlouho čekat: přeplněné jednotky intenzivní péče, vyčerpaní zdravodníci a samozřejmě tisíce mrtvých. Za loňský rok zemřelo s covidem 17 tisíc lidí. To je jako středně velké město: například Benešov, Bílina, Hranice nebo Otrokovice. Oproti roku 2019 to je 15% nárůst úmrtí. Takový nárůst nezažila naše země od války.
  • Selhaly všechny strategie obrany proti nemoci: trasování, testování a ochrana seniorů. Nic z toho nedokázala tahle nekompetentní vláda zorganizovat a efektivně řídit. Očkování – to je na bod sám pro sebe. Už to je měsíc a půl od dodání prvních vakcín a prozatím byla naočkována jen polovina zdravotníků a pětina seniorů nad 80 let! Tímhle tempem se na mě dostane někdy v červnu (příštího roku).
  • Kompenzace, to je opravdová lidská tragédie. Levou rukou vláda neobratně chrání jedny životy a pravou rukou velmi efektivně ničí jiné. Vláda se bohužel naučila jen zakazovat, to je přece nejjednoduší. Mám moc a co nakáže, to musí platit. Ale už neumí pomáhat. Jak zjistili novináři z Deníku N, popis nového systému na pomoc podnikatelům se vešel na jednu stránku A4 (to je méně textu než tenhle projev). Pomoc státu je obecně nepřehledná, nepředvídatelná a k tomu přichází pozdě. Jsou stanoveny absurdní podmínky nároku na kompenzace, když pro mnoho domácností je ohrožující už jen výpadek příjmů v řádu nižších desítek procent. A když už si OSVČ požádá o příspěvek, tak dostane výhrůžný mail z finančáku, který jeho naděje zamítá. Nechme ale raději mluvit čísla: na pomoc postiženým bylo vyčleněno 21 % HDP. Reálně vyčerpáno 5%! Konkrétně: Covid nájemné: 4,1 z 8,8 mld.; Kultura: 0,9 z 3,5 mld.; Sport: 0,1 z 3,8 mld.; Ubytování: 2,3 z 8 mld.; Gastro: 0 z 2,5 mld. Tahle čísla ale bohužel vůbec nezachycují skutečný rozsah tragédie, protože za každým zlikvidovaným podnikem stojí lidské příběhy. A ty má vláda na svědomí – každý jeden.

Tohle byly 3 body, kdy vláda nechala zemi na holičkách. Nezvládla chránit, očkovat ani kompenzovat. Kromě toho ale napáchala obrovskou škodu do budoucnosti. A už nyní vidíme její plody…

Vláda zničila důvěru ve stát

Podívejme se na to opět postupně:

1) AROGANCE První místo si zaslouží samotná osoba pana premiéra. Měli bychom si připomenout, že před pár dny se opět ozval jeho syn (ten, kterého před pár lety unesl na Krym). Babiš junior nyní prohlásil, že jeho otec se chová jako mafián. Uf, to je docela silný kafe.

Hned v závěsu za premiérem je obecně Papalášství našich představitelů. Jak jinak nazvat, manýry politiků? Příklady:

  • Milan Hnilička (šéf českého sportu) paří během lockdownu v Teplickém hotelu. Ještě k tomu s vyhlášeným severočeským náglem.
  • Ministr zdravotnictví Prymula byl zase přes zákaz v restauraci Rio, a to rovnou s Babišovou pravou rukou Faltýnkem.
  • Politici nás vyzývají ať nikam necestujeme, ale Monika Babišová jede chytat bronz do Dubaje. A premiér létá na porady o očkování do Maďarska a Srbska. Do karantény nešel ani přes to, že letěl spolu s ředitelkou úřada vlády u které si virus potvrdil. Ostatně není to poprvé, co se vyhnul karanténě.

Kdo pak má brát jejich nařízení vážně?

2) CHAOTICKÁ KOMUNIKACE Základním problémem je nekoncepčnost (v podstatě všeho). Některá opatření dávala smysl, jiná byla jak vystřižená z absurdního dramatu. Vláda se nezajímala o názory odborníků (pokud neměli alespoň důstojnickou hodnost) a tak se nemůžeme divit, že místo přípravy na druhou vlnu epidemie se řešil zahrádkářský zákon. Premiér se pochopitelně zmohl jen na srabské výmluvy, že "ti, co měli přijít nepřišli."

3) ODMÍTÁNÍ SPOLUPRÁCE Místo, aby v největší krizi postupovali politici jednotně, tak vláda odmítá jakoukoliv spolupráci s opozicí. Poslanci a poslankyně za ANO hlasují jako jedno stádo a zamítají i rozumné návrhy, jen proto, že je předložila opozice. Jak si vysvětlit, že ve čtvrtek poslanci odmítli přijmout usnesení, ve kterém Sněmovna vyzývá občany, aby dodržovali hygienická opatření i bez nouzového stavu?

Jako by všechny tyhle kauzy a ukázky vládní neschopnosti nestačily. Pod rouškou koronaviru, nebo v jeho mediálním stínu, se odehrávají kauzy, které v žádném případě nesmíme přehlédnout Jsou to kauzy, které ohrožuji instituce demokratického státu. Právě na ně jsme v posledních měsících upozorňovali. Připomínal je náš laser, kterým jsme svítili přímo na instituce. Dnes je připomínají 4 alegorické vozy – 4 červené čáry demokracie.

Takže: Střet zájmů, Bečva, Dukovany a Rada ČT. To jsou kauzy, které nesmí zapadnout ve stínu koronaviru. Musíme na ně průběžně svítit. Tyhle kauzy jsou bez nadsázky ohrožením demokratických institucí. V žádném případě proto nesmíme rezignovat a nesmíme je nechat utichnout.

STŘET ZÁJMŮ Už víme, že Andrej Babiš je v astronomickém střetu zájmů. Ale abychom měřili stejným metrem, tak musíme podotknout, že v tom není sám. Ve střetu zájmů je i ministr zemědělství Toman. V lednu jsme upozorňovali, jak funguje takzvaný Lux Babiš. Dokonalý mechanismus, který vysává veřejné rozpočty. Kdyby takhle efektivně fungovalo očkování, tak je už covid dávno minulostí. Ukažme si opět příklad: od 6. prosince 2017, kdy se stal Andrej Babiš premiérem, až do 6. prosince 2020 získal Agrofert na dotacích a veřejných zakázkách 20 miliard korun.

V poslední době se ale objevila ještě řada dalších kauz (konkrétně 28) – některé z nich se dost podobají Čapímu hnízdu. Např. čtyři firmy z holdingu čerpaly dotace na ovocné sady v celkové výši více než 7,5 milionu korun. Ministerstvo zemědělství od tří z nich žádá vrácení podpory – Agrofert se obrátil na soud. Tohle už není jen obyčejný střet zájmů. To je stav, kterému se říká „Unesený stát“. Státní aparát podrobený jedné osobě, která jím skrz naskrz prorostla.

OTRAVA BEČVY Je to téměř 5 měsíců, co do řeky Bečvy vytekly jedovaté látky a otrávily 40 tun ryb. Proč to zmiňujeme my? A jak se to týká naší vlády? Kauza Bečva je samozřejmě ohromnou ekologickou tragédií – největší za desetiletí. Ale kromě toho jde o ohromné selhání státního aparátu při objasňování tragédie. Kolem kauzy se objevilo tolik podivností, že je otázkou, jestli bude v kauze někdy dosaženo spravedlnosti. Ukažme si pár okolností: ČIŽP se schovávala za neexistující embargo, naopak soudní znalec, který je vázaný mlčenlivostí, se po několika měsících rozpovídal do médií. Ministr Brabec (mimochodem nejdéle sloužící ministr samostatného Česka) přijel do Valašského Meziříčí po katastrofě a ihned začal obhajovat chemičku Deza. Proč ministr tak srdnatě obhajuje soukromý subjekt, když ještě nebyly žádné výsledky vyšetřování. … Mimochodem Deza patří do holdingů jeho šéfa.

DUKOVANY Pod rouškou koronaviru se připravuje největší veřejná zakázka v historii Česka – dostavba JE Dukovany. Klasickou roli hlavního záporáka si v téhle kauze střihnul prezident Zeman. Spolu s generálním ředitelem ČEZu, Danielem Benešem (který ho mimochodem má tak rád, že přišel osobně do Zemanova volebního štábu) lobbují ve sněmovně pro naprosto nepřijatelnou verzi zákona. Ta představuje obrovské ekonomické i bezpečnostní riziko. Proto je klíčové, aby z tendru byly vyloučeny ruské a čínské firmy a aby byla zastropována výkupní cena elektřiny. Pokud vše půjde podle prezidentského plánu a hlasovací mašinerie ANO, SPD, KSČM zákon protlačí parlamentem, tak může premiér očekávat od prezidenta adekvátní protislužbu. Hmm…Co by to mohlo být?

MÉDIA Nezávislá média jsou 4 pilířem demokracie. A bez svobodných médií nejsou svobodné volby. Proto sledujeme se zděšením, koho zvolili poslanci do Rady ČT. Pro ukázku: nový místopředseda Rady Šlégr paří v Teplicích během lockdownu spolu s Hniličkou. O dalších radních se radši ani nezmiňuji. Sotva nastoupil destruktivní trio zvolené v červnu, hned začali úřadovat. V listopadu jejich řádění odskákala dozorčí komise Rady. Jaké budou jejich další kroky? Podaří se jim zlikvidovat veřejnoprávní médium? Volba dalších radní proběhne letos na jaře.

Takže: Střet zájmů, Bečva, Dukovany a Rada ČT. To jsou kauzy, které nesmí zapadnout ve stínu koronaviru. Musíme na ně průběžně svítit. Tyhle kauzy jsou bez nadsázky ohrožením demokratických institucí. V žádném případě proto nesmíme rezignovat a nesmíme je nechat utichnout.

A tím se dostáváme zpět na začátek. Zpět k otázce PROČ? Proč jsme se tu teda dneska sešli?

Asi každý z nás to nějak intuitivně cítíme. Asi to každý za sebe dokážeme pojmenovat. Přece jenom jsme teď odříkali dlouhý seznam důvodů. Možná by stálo za to položit otázku jinak: "Za jakým účelem jsme setu dnes sešli?"

Myslím, že to, co nás spojuje (a co nás sem dnes svedlo) jsou dvě věci: 1) Pohled do budoucnosti. Všichni sdílíme vizi demokratického státu. Státu bez všech těch kauz, co jsem před chvílí vyjmenoval. 2) Vůle. Vůle udělat vše pro to, abychom té dobré budoucnosti dosáhli.

Všichni, kdo jsme tady, jsme to nevzdali. Nesmířili jsme se s tím. Každý z nás má určitě dost vlastních starostí – zvlášť v téhle době. A přesto jsme si našli tu chvilku, abychom s tím něco udělali. A já vám za to všem moc děkuju.

Jiří-Jakub Zevl, místopředseda Milionu chvilek

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku