Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

“První obětí každé války je pravda” Aischylos. Svobodná média a svoboda slova v době války

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Již staří řekové věděli, že uhájit svobodu slova v době války, je téměř nemožné. Svobodná média a svobodný přístup k informacím se na bitevním poli stávají velmi cenným zbožím. Tam, kde neexistují nezávislá svobodná média, zůstane jen rozpínavá státní propaganda.

Od Aischyla uběhlo dva a půl tisíce let a pokud jeho citát teď, ve 21. století, není už úplně pravdivý, je to jen díky nezávislým a profesionálním svobodným médiím - ať už veřejnoprávním či soukromým.

U nás si, po třiceti letech existence svobodných médií v naší zemi, už skoro neumíme představit, že bychom konflikt na Ukrajině sledovali pouze optikou kremelské nebo jiné bratrské propagandy.

Jenže v Rusku bylo již před okupací Ukrajiny svobodných médií jako šafránu, ani před válkou to nezávislí novináři neměli lehké a mnoho z nich teď navíc odešlo do zahraničí. Po 24. únoru tak zbyly z nezávislých redakcí, jen trosky a zablokované weby. Režim navíc znemožnil lidem přístup i na Facebook a Twitter, omezil Instagram a Kreml tak může šířit propagandu bez korekce, bez oponentního názoru, bez zpráv zvenčí. Pravdivé informace se k lidem nedostanou.

Prokremelská propaganda se zaměřila i na nejzranitelnější skupinu - děti. Učitelé na středních školách mají povinnost zahrnout do výuky tzv. “hodinu míru”, na základních školách může být propagandistické okénko zařazeno dobrovolně. V celém Rusku tak budou děti a dospívající v rámci výuky formováni přesně tak, jak jsme u nás byli zvyklí za komunismu - vojenská invaze je nazývána bratrskou pomocí, zabíjení ukrajinských civilistů zase ochranou etnických Rusů na Ukrajině. Celá vojenská agrese vůči suverénnímu státu je pak nazývána mírovou operací.

V Ruské federaci je bohužel jen málo možností, jak si o konfliktu na Ukrajině udělat realistický obrázek. Kdo poskytne Rusům informace, když svobodná média téměř neexistují, internet je výrazně omezený a školy šíří státní propagandu?

I když se naše pozornost nyní pochopitelně upíná hlavně k válce na Ukrajině, přístup Ruska k médiím a informacím nám velmi zřetelně připomíná to, jak důležitou roli hrají svobodná a nezávislá média. Ta veřejnoprávní u nás i v okolních zemích čelila v posledních letech velkému politickému tlaku. Proto by nám neměla ani v takto vypjaté době uniknout blížící se volba části radních do Rady ČT a Rady ČRo. Profesionální výkon veřejné služby v mediálních radách je velmi potřebný, a to nejen v době války.

Poslanecká sněmovna by se dovolbou radních měla zabývat již příští úterý.


Zdroj: Deník Referendum

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku