Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Populismus v hlavní roli na vládní i opoziční straně

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Mimořádnou valorizaci důchodů (tedy mimořádné zvyšování penzí za účelem vyrovnání růstu inflace) v minulosti kritizovalo mnoho politiků, Andreje Babiše nevyjímaje. A nikdo s tím nic neudělal. Proč? Protože je to nepopulární krok a je potřeba ho udělat pořádně, v řádném čase a v kontextu penzijní reformy. Nic jednoduchého. Vláda se teď sice tváří, že si na tento krok troufá, ale…

Zpomalení nárůstu důchodů je pouze dílčí krok penzijní reformy, která je jedním z prvních bodů programového prohlášení této vlády. Tento krok ale sice sníží tlak na zadlužování státu, celkově však reformu penzí neřeší. Navíc nad způsobem, který vláda zvolila, zůstává rozum stát. Vláda věděla, že v rozpočtu nemá na mimořádnou valorizaci vyčleněné prostředky. Nechtěla ale nepopulární téma vytahovat před prezidentskými volbami. Vyčkáváním se tak dostala do časové tísně. A nahrála na smeč opozici. Asi nikoho nepřekvapí, že ANO a SPD není konstruktivní opozicí a nenechá žádnou příležitost k populistickému šturmování ležet ladem. Proto ani teď nevyšla vládě vstříc s žádostí na zkrácená projednávání. Vláda se tedy rozhodla využít stav legislativní nouze aby Sněmovnou zákonné změny protlačila. Ústavní právníci se ale neshodnou, jestli jde o situaci, ve které hrozí státu značné hospodářské škody, a tím pádem je-li postup v souladu s Ústavou. Není tedy vyloučené, že Ústavní soud zákon zruší. Každopádně způsob, jakým chce vláda změn dosáhnout, působí arogantně. A obstrukce Sněmovny se v tomto případě daly očekávat.

Kromě toho výsledek těchto kroků, zdá se, bude tristní.

  • Pokud vláda ve sporném stavu legislativní nouze zpomalení růstu důchodů prosadí, není jisté, že ho podepíše prezident. Nebo že ho Ústavní soud neprohlásí za protiústavní. Když nyní z procesu vycouvá, bude to opozice prohlašovat za famózní vítězství, ale to už je součást politické hry.
  • Současná vláda ztratí mnoho politického kapitálu – ať už tím, že použije stav legislativní nouze v situaci, kde není nouze jasná, nebo nešikovným populismem (odkládáním změny po sérii voleb).
  • Bezbřehý populismus ANO a SPD vytěží tento kapitál do dna. A to i v situaci, kdy k reálné změně v růstu penzí nakonec možná ani nedojde.
  • A navíc výsledkem může být paralýza potřebné a důležité debaty o penzijní reformě jako celku a její další odsun na neurčito.

Zpomalení mimořádné valorizace není snadný ani populární krok. Vláda by proto měla velmi pečlivě zvažovat, jak k němu přistoupí. Demokratickým politikům zkrátka nezbývá, než dodržovat pravidla a věci odpracovat v daných lhůtách. Snahou o cokoli jiného jen naštvou své odpůrce ale i příznivce. A to by se v dlouhodobém horizontu rozhodně nemuselo vyplatit. Pokud tedy vláda nechce ztrácet další politický kapitál a důvěru občanů, měla by se z tohoto postupu rychle poučit a znovu ho neopakovat.

Foto: Profimedia

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku