Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Orbán jako vrchol Babišovy předvolební kampaně. Omezit právní stát či nezávislost médií Babišovi evidentně není cizí

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Téměř 12 let se udržel Viktor Orbán v maďarském premiérském křesle. Za tu dobu se situace v Maďarsku hodně proměnila. Jak z pohledu institucí tak z pohledu občanských svobod už nemůžeme hovořit o demokratickém systému s pojistkami moci a kontrolními mechanismy. Za rok 2020 tak v případě Maďarska opět poklesl ukazatel organizace Freedom House měřící občanské a politické svobody, a to na 69 bodů ze 100. Maďarsko je v prostřední kategorii “částečně svobodných” států, i tak jde o nejhorší výsledek z členských zemí EU.

Co v současnosti nejzásadněji ovlivňuje maďarskou politickou realitu?

  • již rok vládne Orbán pomocí dekretů, čímž obchází parlament. Ústavní většina mu ale umožnila vládnout pomocí dekretů i bez následného schválení parlamentem na dobu neurčitou. Což znamená vyřazení demokratické pojistky, která by mohla rozhodnutí vlády v případě nutnosti zvrátit.
  • v Maďarsku platí už pět let nouzový stav. Původně byl zavedený po migrační vlně (2015), ale většina vládní strany Fidesz v parlamentu nouzový stav stále prodlužuje.
  • neexistence právního státu. Masivní korupční prostředí, korupční kauzy, které nejsou vyšetřovány, zneužívání státních i evropských dotací... Byznysu premiérovy rodiny a hrstky vyvolených se v takovém státě velmi daří.
  • nezávislá nevládní média mají hodně těžký život a jejich dosah je v podstatě omezen na Budapešť. Nejnovějším omezením pro novináře je až pětiletý nepodmíněný trest za šíření dezinformací ohledně covidu. V systému, ve kterém panuje důvěra v instituce a právní stát, by toto opatření bylo v době pandemie možná pochopitelné. Jenže v maďarském prostředí panují nejspíš oprávněné obavy, že bude omezení zneužíváno proti opozičním novinářům.

Český premiér Andrej Babiš je shodou okolností také majitelem podniků, které pobírají od maďarské vlády tučné dotace. Podnikatelské zájmy premiéra jsou tak opět ve střetu se zájmy naší země a občanů. *(Odemykáme pro Vás článek z Deníku N, který se Babišovu podnikání v Maďarsku věnuje.) *Babišovy podnikatelské zájmy však nejsou jediným důvodem výrazné podpory, kterou český premiér vůči Orbánovi projevuje. Již v dokumentu AB Matrix (2015) zachytila nahrávka Babišův obdiv k autokratickým tendencím v Maďarsku. Tehdy se ale Babiš ještě obával otevřeně se k Orbánovi přidat.

Jenže i u nás se situace ve vztahu k Maďarsku změnila. Dnes nejen, že se český premiér neobává veřejné podpory středoevropského autokrata, kterého označuje za přítele, ale z Orbánovy návštěvy navíc udělal vrchol své předvolební kampaně.

V Evropské unii pak současná česká vláda vystupuje jako loutka Maďarských postojů. Porušování zásad právního státu, korupci v přidělování evropských dotací nebo porušování evropské legislativy ale EU Maďarsku nebude dlouhodobě tolerovat. Co za svou podporu Maďarsku získala Česká republika? Když se letos ukázalo, že za výbuchem ve Vrběticích stojí ruští agenti, Maďarsko bylo jediné ze zemí V4, která nevyhostila žádného ruského diplomata a ještě zablokovala ostřejší protiruské vyjádření.

Babiš se tak jasně přihlásil k přeměně demokratických principů ve vládu pevné ruky. Zvolit hnutí ANO a Andreje Babiše znamená zvolit maďarskou cestu nesvobody a vlády jednoho muže a jeho úzkého kruhu vyvolených. Volby jsou v pátek 8. a v sobotu 9. října, již za 9 dní.


Zdroje: Deník N, Freedom House

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku