Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Ministr Petříček je z kola ven. Největší radost z toho bude mít Čína a Miloš Zeman

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Vládní rošáda povede ještě k většímu zrudnutí České republiky

To, o čem už se delší dobu spekulovalo, se stalo skutečností. Jan Hamáček navrhl odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Stalo se tak bezprostředně poté, co Hamáček na sjezdu ČSSD obhájil post předsedy. A v boji o něj porazil právě Petříčka. Proč si musí Petříček balit kufry? A co to znamená pro českou politiku?

Možná jde „jen“ o Hamáčkovu pomstu a snahu zbavit se názorových odpůrců. Jisté každopádně je, že z vládní změny bude mít největší radost Miloš Zeman. Ten dlouhodobě o Petříčkův pád usiloval. Končící ministr zahraničí se koneckonců dlouhodobě kriticky vyjadřoval na adresu Ruska a Číny. Podporoval například sankce za ruskou agresi vůči Ukrajině. Byl proti dostavbě Dukovan ruským Rosatomem. A odmítal očkování českých občanů neschválenou ruskou vakcínou Sputnik. Výsledek? Petříček musel z kola ven.

Ministerstvo zatím řídí sám Jan Hamáček. Česká vláda tedy má už druhého “superministra”, který sedí na dvou židlích. Hamáček si ale vyhlédl za odvolaného Petříčka nástupce, kterého nyní přesvědčuje, aby se resortu ujal. Má jím být Lubomír Zaorálek, který už na ministerstvu zahraničí jednou působil. A Česko si z té doby odneslo pořádně shrbenou páteř. Zaorálek totiž přímo podlézal Hradu a autoritářským režimům. Setkávání státních představitelů s tibetským duchovním vůdcem Dalajlámou, jehož zemi komunistická Čína už desítky let okupuje, Zaorálek například přirovnal k setkávání s nacistickým politikem Konradem Henleinem. A následně byl autorem textu takzvaného dopisu čtyř. V něm se čeští nejvyšší ústavní činitelé ponižujícím způsobem omlouvali za to, že se právě s Dalajlámou setkal tehdejší ministr kultury Daniel Herman.

To ale bohužel není všechno. Na ministerstvu kultury má Zaorálka nahradit náchodský poslanec za ČSSD Jan Birke. Ani ten nebude Miloši Zemanovi proti srsti. Birke v minulosti působil jako ředitel kabinetu Jiřího Paroubka, který v roce 2005 vyhlásil „diplomatickou smršť“ v česko-čínských vztazích. A Birke ve smršti pokračoval i po Paroubkově pádu. O pár let později si ho totiž společně s Jaroslavem Tvrdíkem najala Kellnerova společnost Home Credit. Cíl? Oba měli lobbovat za čínské zájmy v Česku. A výsledek už známe. Prázdné sliby, stovky miliard investic, ještě více shrbená páteř. A čím dál více pronikající vliv Číny do české politiky, na což dlouhodobě upozorňuje BIS. Sám Birke přiznává, že za byznysem do Číny jezdí už desítky let. Co přesně na svých výletech dělal, není jisté. Víme ale, že se účastnil akcí s vysokými představiteli Komunistické strany Číny. BIS varuje, že tyto akce často spoluorganizuje (a platí) Mezinárodní oddělení Komunistické strany Číny, které se nepřiznaně podílí i na zpravodajské činnosti.

Jan Hamáček změnu ve vládě vysvětluje snahou udělat z ČSSD čitelnější stranu před volbami. To se mu určitě povedlo. Vnitřní opozice z ČSSD vymizela a strana teď už zcela čitelně slouží zájmům Hradu. Když k tomu připočteme, že tento týden si své pověřovací listiny si z Hradu odnesl i ministr Arenberger, tak vidno, že Rosatomu a Sputniku už nestojí nic v cestě.

Do voleb zbývá 178 dní!

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku