Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Je prošetřování otravy na Bečvě jen zastírací fraška?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Vyšetřování katastrofy na Bečvě je důkazem, že se unesený stát do rukou veřejného zájmu nevrátí ze dne na den.

V lednu začal soud projednávat obžalobu v případu otrávené Bečvy. Mohli bychom si tedy myslet, že spravedlnosti bude konečně učiněno za dost. Při bližším sledování kauzy ale činnost policie, státního zástupce i dalších institucí na ochranu životního prostředí působí nepochopitelně a vypadá spíš jako fraška, která má jen znemožnit vyšetření největší ekologické katastrofy za posledních třicet let. Před soudem stojí firma, která se nachází téměř tři kilometry daleko od místa úhynu prvních ryb, podle některých odborníků to “odporuje fyzikálním zákonům”. Pojďme si zrekapitulovat, jak celý případ od začátku až do teď probíhal. Bude to trochu delší čtení, ale stojí za to si jej připomenout podrobně:

20. 9. 2020 unikl do řeky Bečva na Valašsku jed, život na 38 km řeky Bečvy se zastavil. Uhynulo 40 000 kg ryb.

Jedním z možných původců otravy byl areál chemičky Deza, která patří do svěřenských fondů Andreje Babiše, toho času premiéra ČR. Hned následující den po katastrofě se proto soukolí uneseného státu rozjela na plné obrátky. Babišovi lidé v té době kontrolovali všechny klíčové funkce: Ministerstvo životního prostředí, ČIŽP a po sedmi letech hnutí ANO u moci měli vliv na další instituce, které byly pro vyšetřování důležité.

  • 21.9. 2020 – mluvčí ČIŽP (České inspekce životního prostředí) vyloučila firmu Deza ze seznamu podezřelých, a to ještě před tím, než začalo vyšetřování.

  • ČIŽP neodebrala u kanálu z Dezy bezprostředně po havárii klíčové vzorky. Dodané vzorky od rybářů označila za nevěrohodné a odmítla je přijmout.

  • 1.10. (den před krajskými volbami) – ministr životního prostředí Richard Brabec (hnutí ANO) i přes probíhající vyšetřování znovu připomíná, že firma Deza byla policií i ČIŽP z okruhu podezřelých již dříve vyloučena.

  • 30.11. 2020 - novináři z Deníku Referendum odhalili, že v den, kdy k otravě došlo, se v Deze stala havárie. Překvapivě orgány činné v trestním řízení se havárií příliš nezabývaly.

  • 3.5. 2021 – znalec oslovený policií Jiří Klicpera označil ve svém posudku za zdroj znečištění bývalý areál Tesly Rožnov. Mnoho odborníků závěry posudku zpochybňuje. Ryby totiž začaly hynout až 600 m pod výpustí Dezy, tedy 3 km od rožnovského kanálu.

  • 27.7. 2021 – přírodovědec Jakub Hruška uskutečnil alternativní pokus s kuchyňskou solí. A výsledek? „Z rožnovského kanálu ty toxiny nemohly vytéct…“

  • září 2021 – zpráva sněmovní vyšetřovací komise konstatovala pochybení úřadů při odběru a analýze vzorků. Poslanci kritizovali nedostatečnou koordinaci odpovědných institucí i nevyslechnutí přímých svědků policií.

  • březen 2022 –- obžalování rožnovské firmy Energoaqua a jejího jednatele Oldřicha Havelky a to navzdory existujícím posudkům, že teorie rožnovského kanálu “odporuje fyzikálním zákonům”.

  • květen 2022 – soudkyně okresního soudu ve Vsetíně Ludmila Gerlová vrací obžalobu k došetření policii. Vyčítá žalobci, policii i znalci předpojatost a chybějící důkazy.

  • říjen 2022 – žalobce Jiří Sachr ale proti rozhodnutí soudkyně Gerlové podal stížnost k nadřízenému krajskému soudu v Olomouci. Ten stížnosti vyhověl a celou věc vrátil vsetínskému okresnímu soudu k projednání.

  • leden 2023 – začalo projednávání u okresního soudu ve Vsetíně. K dnešnímu dni přineslo soudní líčení výpovědi svědků, zejména rybářů, které jsou v hrubém rozporu s argumenty obžaloby. A také zjevný rozpor mezi písemným posudkem znalce Klicpery, na kterém je obžaloba založena, a záznamem policie z provedeného pokusu (viz Deník Referendum).

Otazníků z průběhu vyšetřování a jednání odpovědných institucí je víc než dost. Pevně věříme, že soud osvobodí nevinné a učiní konec individuálnímu bezpráví. Ale kdy začne opravdové vyšetřování katastrofy a prošetření nejpravděpodobnějšího původce otravy chemičky Deza? Kdy policie a státní zástupce začnou pracovat s oponentními posudky, výpověďmi očitých svědků a důkazy, které nashromáždili novináři z Deníku Referendum?

Kauza Bečva ukazuje, jak vypadá unesený stát v praxi. Unesený stát nekoná ve veřejném zájmu, ale ve prospěch silného jednotlivce. V tomto případě ve prospěch Andreje Babiše, vlastníka podezřelé Dezy a tehdejšího premiéra v jedné osobě.

Je to výsměch právnímu státu, který je nedílnou součástí demokracie. S takovým výkonem státu bychom se neměli spokojit a to hned ze 3 důvodů:

  • unesený stát k demokracii nepatří

  • ekologická katastrofa si zaslouží najít opravdového viníka

  • takové bezpráví může mít fatální dopady na individuální lidské životy

Naštěstí už jsme si zvolili vládu, v jejímž čele nestojí oligarcha ve střetu zájmů. Proto by se podobné selhání nemělo opakovat. Teď je i úkolem současné vlády, aby se bezprecedentní ekologická katastrofa vyšetřila a státní instituce fungovaly ve veřejném zájmu. A aby se unesený stát vrátil do rukou občanů.

Zdrojové články Deníku Referendum:

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku