Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Brabec se prořekl, neveřejné informace použil v debatě na ČT

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Zdá se, že ministr životního prostředí Richard Brabec (za hnutí ANO) si spletl zaměstnavatele. Místo toho, aby se snažil o nezávislé a co nejrychlejší vyšetření havárie na Bečvě, stal se snad nejzapálenějším obhájcem podezřelé chemičky Deza z holdingu Agrofert i zájmů svého bývalého i současného šéfa premiéra Andreje Babiše. V pondělí při debatě v České televizi tak Brabec argumentoval neveřejnými informacemi, které mu sdělil jeho stranický kolega z ANO Jiří Strýček. A to i přes mlčenlivost, kterou je Strýček, jakožto člen vyšetřovací komise, vázán.

Poslanec Strýček informoval ministra Brabce o práci sněmovní vyšetřovací komise pravděpodobně proto, aby Brabec mohl pokračovat v plamenné obhajobě Dezy. Což ministr Brabec, bývalý ředitel Lovochemie (opět z holdingu Agrofert) horlivě dělá již od prvního dne od havárie.

Připomeňme si roli a výroky ministra Brabce k Bečvě za uplynulý rok: -> 21. 9. - den po havárii ČIŽP (Česká inspekce životního prostředí) přímo podřízená ministru Brabcovi vyloučila z podezřelých firmu Deza patřící do koncernu Agrofert. Jak nyní víme ze závěrů parlamentní vyšetřovací komise, ČIŽP celý týden po katastrofě neodebrala u výpusti z chemičky Deza vzorky. Jak tedy mohla vědět, že to Deza není? -> 24. 9. – Richard Brabec prohlásil, že viník bude brzy odhalen a exemplárně potrestán. -> 1. 10. - den před krajskými volbami ministr Brabec upozornil na to, že firma Deza byla policií i ČIŽP z okruhu podezřelých již dříve vyloučena. Z havárie naopak obvinil firmy z bývalého areálu Tesly Rožnov. -> 4. 11. – sněmovní Výbor pro životní prostředí se havárií zabýval na své schůzi, ministr Brabec však nejasně uhýbal z odpovědí s tím, že by informace mohly ohrozit průběh vyšetřování. -> 13. 11. – ministr Brabec tvrdil, že mu policie zakázala se o havárii na Bečvě vyjadřovat. Ta to však obratem popřela. Proč nám lhal?

Ministr životního prostředí místo ochrany přírody a snahy vyšetřit ekologickou katastrofu na Bečvě systematicky obhajuje premiéra ve střetu zájmů. Nyní ještě za pomoci neveřejných informací od svého stranického kolegy. Podle poslanecké komise navíc selhala také kontrolní instituce ČIŽP (podřízená ministrovi) při sběru a analýze vzorků. Je to náhoda, že úřady a všechna jejich selhání nahrávají pouze Andreji Babišovi - majiteli podezřelé chemičky a premiérovi v jedné osobě?

Richard Brabec je nejdéle sloužícím ministrem v historii samostatné České republiky a navíc oddaně slouží Andreji Babišovi, svému šéfovi z dob, kdy působil v Lovochemii a nyní i šéfovi v politice.

S politiky ve střetu zájmů přírodu neochráníme. 8. a 9. října to ale můžeme v parlamentních volbách změnit. Promluvme si o volbách s přáteli nebo rodinou a postarejme se o vysokou volební účast a porážku populistů a extremistů, kteří škodí nejen demokracii ale také životnímu prostředí.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku