Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Bilance vlády demokratů: Jaké jsou její (ne)úspěchy?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V pátek a v sobotu se konal kongres nejsilnější vládní strany ODS, na kterém byl premiér Petr Fiala opět zvolen předsedou. ODS chtěla původně na kongresu slavit vyhrané podzimní volby, nicméně neveselá realita posledních měsíců zatla plnohodnotné oslavě tipec. Občanští demokraté tak nezůstali jen u toho, aby si po osmi letech gratulovali, že se opět dostali do vlády. Diskutovali i o probíhajících krizích a volbě prezidenta. Shrňme si, jak na tom po 114 dnech dnech fungování Fialova vláda je.

UKRAJINA: Vláda Petra Fialy prokázala velmi pevný a nekompromisní postoj vůči Rusku a výrazně pomáhá Ukrajině a jejím občanům. A to jak přímou pomocí na Ukrajině (například dodávkou potřebných zbraní na obranu Ukrajincům), tak poskytnutím bezpečného azylu pro lidi prchající před válkou na našem území. Tohle jednání vlády si určitě zasluhuje uznání. Je ale řada oblastí, kde si vláda vede hůře.

Demokratická vláda slibovala větší transparentnost a “změnu politického stylu”. Nicméně to se jí vždy úplně nedaří. Několik konkrétních záležitostí vláda reálně neřeší, kabinet o nich veřejnost téměř neinformoval nebo vláda své rozhodnutí dostatečně nevysvětlila.

HRADNÍ OSÁDKA: Snad každý den vyplouvají na povrch nové a nové šokující věci o tom, jak funguje hradní mafie. Nepřijatelně odůvodněná milost pro hradního zaměstnance a šéfa Lánské obory Miloše Baláka, při které navíc prezident Zeman arogantně obešel justici, je prostě a jednoduše útok na právní stát. A v takovou chvíli musí zakročit jiní politici, kteří právní stát reprezentují a mají ho hájit. Řada vládních politiků se nad jednáním prezidenta v médiích a na sociálních sítích pohoršovala. Ministr spravedlnosti však mlčel. I přesto věříme, že vláda jako celek opravdu bude chtít hříchy hradní osádky řešit. Nástroje na to má. Pohoršovat se na sítích sice vypadá dobře, ale následovat by teď měly reálné kroky, které rázně zasáhnou proti mafii na Hradě. Už bylo dávno načase.

DOVOLBA RADNÍCH ČT: Ani na druhý pokus se poslancům nepodařilo zvolit zbývající členy do Rady České televize. Ačkoliv demokratická koalice slibovala, jak zajistí nezávislost svobodných médií, která jsou pilířem demokracie, při první větší zkoušce přišlo zklamání. Poslanci nebyli jednotní a i přes pohodlnou většinu nedokázali zvolit takové radní, kteří by v Radě ČT hájili demokratické principy. Někteří demokraté dokonce dali své hlasy kandidátům, kteří jsou pro svobodná veřejnoprávní média hrozbou. Je to alarmující signál směrem k veřejnosti. Pokud nedokázala být demokratická koalice jednotná při tomto rozhodování, nemůžeme si být jistí, jak to dopadne jindy v jiných zásadních hlasováních…

A co dál?

Důl Turów: Vláda se dohodla s Polskem na spolupráci při nápravě škod, které způsobila a nadále působí těžba v dolu Turów. České straně a především českým občanům kvůli těžbě vznikla obrovská újma, která s sebou nese i kritický úbytek vody v krajině. Dohoda byla vládou prezentována jako výhra, ovšem několik odborníků, ať už z řad ekologů nebo právníků, v této česko-polské dohodě žádnou výhru nevidí. V dokumentu o dohodě, který byl bůh ví proč chvíli utajovaný, nejsou například zajištěny pojistky, které by polskou stranu donutily škodu napravit.

Dukovany: Vláda dala v polovině března prostřednictvím ministerstva průmyslu pokyn k zahájení tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Ovšem rozhodla tak, aniž by o tom předem veřejně informovala. Projednávání bodu zahájení tendru proběhlo totiž bez předchozího zařazení na zveřejňovaný program jednání vlády. Proč k této zbytečně netransparentní komunikaci došlo, si můžeme jen domýšlet. Nicméně “pokoutné” rozhodování vlády o tak důležitém kroku, jako je zahájení největší investice v novodobých dějinách Česka, budí při nejmenším rozpaky a příliš nepřispívá k důvěře občanů ve vládní politiky.

Pandemický zákon: Už dlouho nebudil žádný zákon tolik vášní a nedorozumění mezi veřejností jako právě tento. A bohužel k nepochopení této legislativní změny přispěla i samotná vláda. Velmi třaskavé téma, které si vzaly za své zdejší extremistické skupiny, vláda absolutně nedokázala vysvětlit a celé přijímání novely pandemického zákona se spíše jen snažila “přežít” namísto toho, aby se problematiku snažila občanům vysvětlit a zklidnit tak paniku. K tomu všemu rozhodně nepomohlo, že se vládní představitelé rozhodli schválit novelu ve stavu legislativní nouze.

V porovnání s praktikami a obrovskými fauly trestně stíhaného Babiše, jde stále “jen” o přešlapy. To, jak demokratická vláda a její poslanci fungují, už ale teď ukazuje, že i tuto vládu je zapotřebí hlídat. Nesmí totiž zklamat občany, kteří ve zvolené politiky vložili svou důvěru. Obzvlášť když nazpět se důvěra získává jen velmi těžko. Je tedy namístě dávat na současnou vládu a její kroky dobrý pozor a politikům koukat pod prsty.

Nesmíme ale zapomínat, že předtím nám dlouho vládl trestně stíhaný premiér ve střetu zájmů, který výrazně ohrožoval demokratické základy státu, a to jen pro svůj vlastní prospěch a udržení vlastní moci. Jak by to asi vypadalo, kdyby i teď byla u moci jeho vláda? Jak by vypadalo jeho řešení ekonomické a uprchlické krize, když myslí především na svoje zájmy a na to, jak prostřednictvím státu získat peníze pro svoje firmy?

Vládě Petra Fialy se zatím možná nepodařilo všechno a nemusíme souhlasit se všemi kroky vlády. Ale už teď jde vidět, že vláda respektuje demokratická pravidla a její instituce. I to, že její předseda nezneužívá stát pro vlastní prospěch, ale snaží se jednat v zájmu občanů a dobrého mezinárodního jména naší země. A to je velmi příjemná změna.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku