Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Andrej Babiš zakrývá zpoždění v očkovací strategii kopnutím do Bruselu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Andrej Babiš opět svaluje vlastní vinu na druhé. Tentokrát se snaží zpoždění v očkovací strategii zakrýt kopnutím do Bruselu.

Zmocněnec pro očkování a premiér v jedné osobě poskytl rozhovor deníku Právo, ve kterém se ostře vyjádřil na adresu Evropské unie. Společný nákup vakcín proti koronaviru je podle Babiše “brzdou” v efektivním zvládání pandemie. Kritizuje přitom pomalý schvalovací proces Evropské lékové agentury, na které je prý Česko závislé, musí prý “sedět a čekat na schválení”.

Ve skutečnosti je pravda jinde. Evropská unie má v oblasti zdravotnictví velmi omezené pravomoce. V případě vakcín proti koronaviru se členské státy dobrovolně dohodly na společném nákupu a distribuci. Důvody jsou nasnadě: nákup ve velkém množství je levnější, zamezí se také předhánění mezi jednotlivými členskými státy. Neměla by tak nastat situace, kdy je v jedné členské zemi EU vakcína výrazně méně dostupná než v jiné. Unie po vzájemné dohodě členských států předobjednala více než dvě miliardy dávek vakcín, od různých firem. Jelikož objednávky učinila mnohem dříve, než byl vývoj vakcíny dokončen, snažila se rozprostřením mezi více firem minimalizovat riziko, kdy se vývoj u jedné firmy, a s ním i následná distribuce, neúměrně zdrží. Vakcína od firem BioNTech / Pfizer byla nakonec vyvinuta nejrychleji, což ovšem v průběhu roku 2020 tušil jen málokdo. Je tedy pochopitelné, že na velkou část předobjednávek Evropa stále musí čekat, protože směřují k jiným firmám.

Babiš si dále stěžuje, že zatímco Velká Británie díky brexitu již dávno schválila k použití vakcínu od firmy AstraZeneca, my jsme “odkázáni” na Evropskou komisi. Není to pravda. Británie se až do konce prosince 2020, tedy v době tamního schválení vakcíny od AstraZenecy, v rámci tzv. přechodného období řídila legislativou Evropské unie. A ta ve skutečnosti všem členským státům, tedy i Česku umožňuje v mimořádných situacích samostatné schvalování léčiv. Česko tedy mělo možnost, stejně jako Británie, schválit vakcínu od AstraZenecy samostatně. Stejně tak měla Babišova vláda možnost samostatně očkovací látku nakoupit. Je pouze jejím rozhodnutím, že tak neučinila.

Stěžovat si na “brzdu” v podobě Evropské komise není férové. Česko se ke společnému postupu přihlásilo dobrovolně. V samostatném nákupu a schvalování vakcín nám ale nic nebrání ani nyní, pokud si to vláda bude přát. Premiér Babiš nicméně nejspíš seznal, že je jako vždy jednodušší si kopnout do Bruselu než vyvíjet samostatnou snahu, jejíž výsledek by byl navíc velmi nejistý.

Do voleb zbývá ještě 275 dní.

Zdroj informací a fotky: zahranici.ihned.cz

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku