Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Jak proti korupci neohroženě bojovali

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

JAK PROTI KORUPCI NEOHROŽENĚ BOJOVALI

Chtěli bychom vám říct příběh. Příběh není ani o koronaviru, ani o nedostatku ochranných prostředků pro ohrožené lidi v první linii a ani o tom, jak se každým dnem kroky vlády mění a často si vlastně i odporují. Tušíme, že těchto zpráv už máte stejně tak akorát. Nene, tento příběh bude o tom, jak expolitik ANO Jiří Švachula k velkému bohatství přišel.

Jednoho dne si do protikorupčního hnutí ANO podal v Brně přihlášku jistý pan Jiří Švachula, tou dobou docela úspěšný podnikatel a vlastník galerie, který si potrpěl na luxusní život. Tento pan Jiří byl za pomoci mocného pana Faltýnka přijat do protikorupčního hnutí tak rychle, že se bývalí členové tohoto hnutí nestačili divit! Nedlouho poté byl tento pan Jiří zvolen do zastupitelstva Brno-střed, kde se následně také stává místostarostou.

Píše se konec roku 2014 a pan Jiří, nyní jako šéf investičního odboru Brno-střed, oslovuje podnikatele s iráckými kořeny Samana El-Talabaniho, aby pro pana Jiřího vybíral stavební firmy, které jsou ochotné dávat úplatky. Fungovat to mělo tak, že společnosti, které si to zaplatí předem, vyhrají ve fingovaném tendru veřejnou zakázku. Hvězda pana Jiřího jako člena protikorupčního(!) hnutí stoupala výš…

Do hry nám vstupuje další hráč – podnikatel Ivan Trunečka. Pan Ivan je stejně jako pan Jiří přítelem mocného pana Faltýnka a jeho syna. Oba mocní páni Faltýnci hrají v tomto příběhu svoji roli. Pan Ivan ovládá firmy MTC-stav a Motec. Obě firmy veleúspěšně vyhrávají stamilionové tendry firmy Teplárny Brno, kterou vlastní město.

Život jde dál a stejně tak i městské tendry. Pan Jiří se veze na vlně a na „provizích“ za tendry si vydělává miliony korun. Žije se mu skvěle, dál si může užívat svého luxusního životního stylu. To ale neví, že se právě El-Talabani rozhodl spolupracovat s policií.

Jak jsme již psali, mocní páni Faltýnci v tomto příběhu hrají významnou roli. Jednoho dne si například postěžoval El-Talabani Švachulovi: „Faltýnkovi mě nejspíš utnuli,“ či „Ten z toho SAKA nikomu nic nedal, a proto se Faltýnkovi nasrali.“ SAKO je odpadová společnost, která též soutěží o veřejné zakázky. Zvláštní, nemyslíte?

Mocný pan Faltýnek byl celou dobu v kontaktu s panem Jiřím, ale mocný pan Faltýnek je opatrný. Všechnu komunikaci vedli přes šifrovanou aplikaci Threema (tu stejnou aplikaci používali obvinění v tragickém případu Kočner na Slovensku) a zprávy oba dva mazali. V počítači mocného pana Faltýnka však uvízlo několik e-mailů. Jeden z nich byl datován 5. února 2016. V něm pan Jiří oroduje za Českou zbrojovku Uherský Brod. Ta totiž vyhrála zakázku na více než dva tisíce neprůstřelných vest pro českou armádu díky nejnižší ceně (ale nakonec byla stopnuta). V mailech pan Jiří mocnému panu Faltýnkovi dokonce říká „Jarku“ a tyká mu.

Bláznivé, že? Bohužel to není pohádka, ale shrnutí skutečných událostí a odposlechů, které popsaly Hospodářské noviny a Aktuálně. Policie mluví o „korupci obřích rozměrů“ a klíčové mají být právě odposlechy s Faltýnkovými. Zatímco Trunečka a Švachula byli obviněni, mocní páni Faltýnci ne. Bylo toho na ně málo, anebo jsou prostě příliš mocní? Těžko říct. My jen víme, že to smrdí vším, jen ne PROTIKORUPČNÍM HNUTÍM.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku