Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Sto pět let od založení Československa: Prohlášení Milionu chvilek

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Milí a vzácní přátelé,

Dnes, 28. října, si připomínáme Den vzniku samostatného Československa. Sto pět let našeho státu. Téměř třicet čtyři let demokratického režimu. A okolnosti všude kolem nás nám dnes a denně ukazují, že ani zdaleka nejde o samozřejmost. Rusko už druhým rokem pokračuje v bezprecedentní a brutální invazi na Ukrajinu. Jen stovky kilometrů za našimi hranicemi umírají kvůli teritoriálním ambicím putinovských pohlavárů každý den nevinní lidé. Naši samostatnost si připomínáme v atmosféře vyhroceného konfliktu v pásmu Gazy. V atmosféře, kdy na Slovensku zvítězila strana prorusky orientovaného populisty, za jehož vlády se dařilo mafiím a došlo k vraždě novináře na objednávku. V atmosféře, kdy populisté ve střední Evropě získávají body a hlasy voličů tématy namířenými proti menšinám, proti svobodným médiím, proti demokratickým a evropským hodnotám. V atmosféře, kdy by se zdálo, že moc důvodů k oslavám není.

O to důležitější ale je připomínat si, jak důležitou hodnotou demokracie je. A jak důležité je stavět se na stranu těch, kterým ji někdo násilím upírá.

V tuto chvíli máme proevropsky orientovanou vládu složenou z demokratických stran. Ta na sebe vzala nelehký úkol - postavit se na podporu napadené Ukrajiny a zvládnout s válkou spojené krize. Za to jí patří pochvala. Kromě toho musí také konsolidovat rozvrácené veřejné finance a zajistit stabilitu naší země i do dalších let. A náročných momentů měla a ještě bude mít před sebou celou řadu. I přes tuto složitou situaci ale nejde přehlížet, že výkon vlády mnohdy budí rozpaky. A to hlavně ve vnitropolitických tématech.

Boj s dezinformacemi, zavedení korespondenční volby, zlepšení politické kultury. To všechno jsou sliby, které se vláda sama zavázala plnit a které zatím ve Sněmovně zůstávají nesplněny. Jiná řešení zase, ač přijatá, někdy postrádají sociální citlivost. A to všechno se sčítá. To, co se povedlo, ale i to, co se nepovedlo. To všechno totiž bude rozhodovat o příštích volbách.

Je na politicích, zejména těch vládních, zařídit, abychom se za dva roky při oslavě 107. výročí samostatného Československa nechytali za hlavu a nemuseli se děsit čtyř nadcházejících let. Je ale i na nás všech nenechat se zlákat hesly bezbřehých populistů a nedovolit do dalších let jejich vládu ve spolupráci s extremisty. Není to snadné. Ale není to nemožné. Základem je neztrácet naději, nepropadat frustraci ani pasivitě a o dění kolem nás, o dění v politice, se stále zajímat. Do voleb máme ještě dva roky. A nejsme v tom sami. Chtějme po vládě, aby plnila vlastní sliby. Chtějme po politicích, aby hráli fér. A chtějme po sobě a pro sebe víc. Žijeme už sto pět let v samostatném státě. Máme tu už třicet čtyři let bez přerušení demokracii. A máme tu sebe, aktivní občanskou společnost. A to není vůbec málo.

Díky za vše, co pro demokracii děláte.

Inspiraci, co může pro budoucnost svobodného a demokratického státu udělat každý z nás, najdete například v našem Sedmeru.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku