Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Programové priority nové vlády: Zahrnují body z naší Výzvy?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Hned jak opadla první euforie z vítězství demokratických koalic, vrátili jsme se k tématům, která považujeme za klíčová pro kultivaci demokracie. Teď totiž potřebujeme využít všechny zkušenosti z osmi let, kdy v naší vládě seděl oligarcha, k tomu, aby se už podobná situace znovu neopakovala.

Dlouhodobě mluvíme o tom, že aby se něco změnilo, je nutné posílit nezávislost justice i nezávislost médií, a že musí dojít k důsledné deagrofertizaci státních institucí. Na jaře 2021 jsme tuto potřebu formulovali ve Výzvě demokratickým stranám (k níž jste se mnozí svým podpisem připojili) a s představiteli těchto stran jsme o ní jednali.
Dnes demokratické strany podepsaly koaliční smlouvu, jejíž součástí jsou programové priority nově vznikající vlády. Jak se staví k bodům z Výzvy?

V této chvíli můžeme být spokojeni. I když je dokument relativně obecný, body Výzvy jsou v něm obsaženy následovně:

  • Posílení nezávislosti veřejnoprávních médií Koalice se zavázaly zapojit Senát do volby do Rady ČT, ČRo a ČTK a posílit udržitelnost financování veřejnoprávních médií.

  • Zpřísnění zákona o střetu zájmů a zefektivnění jeho vymahatelnosti V koaliční smlouvě nalezneme příslib o přípravě novely zákona o střetu zájmů i s ohledem na zamezení kumulace a koncentrace moci.

  • Posílení nezávislosti justice Zde se jedná o zřejmě nejcitlivější téma - nezávislost spravedlnosti na politicích. Závazek koaliční smlouvy v této oblasti předpokládá posílení kárné odpovědnosti státních zástupců a zpřesnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce.

  • Dostavba bloku Dukovan Strany se zavázaly, že výstavba proběhne bez čínských a ruských firem, které představují bezpečnostní riziko.

  • Deagrofertizace státních institucí - navrácení uneseného státu Vznikající vláda slibuje obnovení důvěry občanů ve stát a jeho instituce. To však nelze realizovat bez důsledné deagrofertizace státu. Nastupující vláda sice slíbila vybrat do vedoucích pozic poctivé, kompetentní a důvěryhodné osobnosti, které nebudou ve střetu zájmů, takové charakteristiky jsou ale poměrně obecné. Bude tedy velmi záležet na konkrétních krocích, kterými se je bude nová vláda snažit naplnit. Jedním z nich je navrhovaná úprava ve služebním zákoně. Jde ale o složitou cestu a personální výměna na pozicích spadajících pod služební zákon bude velmi obtížná. Příkladem za všechny je už teď vyjádření ředitele ČIŽP Erika Geusse, který odmítá odvolání v souvislosti s nevyšetřenou otravou Bečvy.

  • Naopak závazek, který se v koaliční smlouvě vůbec neobjevil, je vyšetření vládních selhání v době covidové pandemie.

Programové priority nastupující vlády přesto ukázaly, že naše společné snažení má smysl. V obecné rovině se většina bodů Výzvy do koaliční smlouvy dostala, nyní bude záležet na jejich faktickém naplňování, které je potřeba stále sledovat.

Důležitost priorit občanské společnosti a to, že budeme na plnění bodů dohlížet, můžete spolu s námi připomenout 17. listopadu od 13:30 na Staroměstském náměstí - na akci CESTA ZMĚNY: Klíčem k demokracii jste Vy! Vezměte i své přátele a známé. Budeme se těšit! ✌

Přidejte se na Facebookové události, nebo se přečtěte více informací na našem webu.

Fotografie je pořízena na společném setkání Milionu chvilek a předsedů a předsedkyně vítězných stran z října. Ivan Bartoš musel odběhnout na jednání do Senátu. Autorem fotky je Petr Zewlakk Vrabec.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku