Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Přísaha: Další strana jednoho muže. Je Robert Šlachta lepší mesiáš než Andrej Babiš nebo Vít Bárta?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Předvolební průzkumy vypadají pro hnutí Přísaha dobře (ve většině se pohybuje nad 5 %) a Robert Šlachta už si tak brousí zuby na křeslo v Poslanecké sněmovně. V té ale nemůže sedět sám. Zisk 5 % totiž znamená zhruba 10 křesel. Kdo si tedy brousí zuby na poslanecké mandáty spolu s ním?

Na stránkách Přísahy jsou uvedeni pouze “odborníci”, kteří pomáhají tvořit její program. A ani sám Šlachta o těchto “odbornících” zatím nechce mluvit jako o kandidátech Přísahy. Jaká je tedy jejich role? A o koho vlastně jde? Mezi nimi jsou např. Šlachtovi kolegové od policie, ale také Jiří Hynek se svým zbrojařským lobby. Ano, ten Hynek, který vyrazil do neúspěšného boje o Hrad s požehnáním bizarně konzervativních a na východ orientovaných Realistů. Opět to tedy vypadá, že spíše než o stranu pro občany, která by spolupracovala s opravdovými odborníky, jde jen o stranu zájmových skupin.

Navíc jak víme, dvě spolupracovnice už Přísahu musely opustit - jedna kvůli svým rasistickým výrokům na sociálních sítích, druhá byla v minulosti trestaná. Šlachta se to však dozvěděl až po otázkách novinářů. Ví tedy, kdo jsou budoucí poslanci hnutí Přísaha alespoň Robert Šlachta, když už jeho potenciální voliči ne? Moc to tak nevypadá.

Hnutí Přísaha se zatím jeví jako strana jednoho muže, který se prezentuje jako mesiáš. S ním se však do sněmovny mohou dostat neznámí lidé, u nichž nevíme, co očekávat. I oni však budou svými hlasy ovlivňovat životy nás všech.

A stranou jednoho muže bylo (a je čím dál víc) i hnutí ANO, které se dostalo do situace, ve které musí dokonce recyklovat ministry zdravotnictví. Nikoho dalšího v zásobě už totiž nemá. To není náhoda - odborníci s názorem totiž ve straně, kde neexistuje vnitrostranická demokracie, moc dlouho nevydrží. I proto nemá být stranická základna jen ozdobou lídra, ale hlavně zdrojem idejí a kvalitních osobností.

Bude tedy protikorupční Přísaha Roberta Šlachty lepší než protikorupční ANO Andreje Babiše či protikorupční Věci veřejné Víta Bárty? Zatím nemáme žádný důvod proč si to myslet. Naopak. Šlachta, stejně jako Babiš, totiž sází na metodu mesiášského étosu a silného lídra, který po volbách vyřeší všechny problémy občanů. Pro všechna tři hnutí je taky stěžejním tématem korupce. Jenže jak už se mnohokrát ukázalo, nakonec jde vždycky spíše jen o podnikatelský projekt než o skutečnou snahu o potlačení korupce (že, pane premiére?).

S Robertem Šlachtou tedy nepřichází změna, ale jen to, co už tu jednou (nebo dvakrát) bylo. Vzletné řeči, spousta billboardů a nakonec i zklamání (?).

Je čas přestat vzhlížet k falešným mesiášům s líbivými hesly a prázdnými sliby. Pokud stejně jako my chcete změnu, zapojte se do kontaktní kampaně na podporu demokratů -> milionchvilek.cz/chcitozmenit

Zdroje:

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku