Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Pavel Blažek překročil červenou čáru. Požadujeme jeho odvolání

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Požadujeme, aby premiér Fiala přehodnotil svá dosavadní stanoviska o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi a odvolal ho. Pokud se tak nestane, tlak občanské společnosti bude sílit. Pavel Blažek je ve funkci nedůvěryhodný a opět zasahuje do živé brněnské bytové kauzy. Té, která se týká nejen jeho stranických kolegů, ale i jeho samotného. To vzbuzuje pochybnosti, jestli své pozice ministra spravedlnosti nezneužívá ve svůj prospěch!

Takový eminentní zájem o informace z živých kauz nebyl u jiných ministrů v historii obvyklý. Blažkův přeexponovaný zájem o tuto konkrétní kauzu navíc vyvíjí tlak na státní zástupce, kteří se kauze věnují. Počínání ministra spravedlnosti tak jde přesně proti tomu, čeho chtěli občané zvolením současné vlády ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 dosáhnout.

Opět jsme v situaci, kdy ministr věnuje čas objasňování svých pochybných kroků a tomu, že se občany snaží přesvědčit, že nejedná nezákonně. Dochází ke zlehčování hříchů, nejasnému chování politiků a zaměnitelnosti veřejného s osobním zájmem. A i když v tomto případě nejde mluvit o unášení státu jako tomu bylo za Babišovy éry, snižování důvěry občanů v politiku a ohrožování nezávislosti justice je velmi nebezpečné. Přispívá totiž k vytváření populistických a extremistických tendencí, které nutně povedou k demokratické destabilizaci.

Proto musíme takzvané čtyři červené čáry, vymezující demokratické hřiště, společnými silami hlídat pořád. Tráva teď sice je zelenější a čáry méně pošlapané, přeci jen ale pošlapané jsou. A naším úkolem je pohlídat, aby jednou mohly být úplně čisté.

Na střet zájmů Pavla Blažka jsme upozorňovali jak před jeho jmenováním, tak i po jeho zvolení. A na našem postoji stále trváme. V reakci na otevřený dopis nám tehdy Petr Fiala odpověděl, že si za nominací Pavla Blažka stojí. A podporu mu vyjádřil i nyní. V neděli v Otázkách Václava Moravce Petr Fiala prohlásil, že považuje kauzu za uzavřenou. K odvolání by prý přistoupil až poté, co by byl Blažek obviněn. To je ale pozdě. Kauza uzavřená není a takhle změna politické kultury ani dialog s občanskou společností nevypadá. Premiér nemá řešit problémy ex post, když jim může předcházet.

Premiér Fiala slíbil, že s občanskou společností povede dialog, což nebylo u minulé vlády standardem. Bohužel svému slibu v této kauze nedostál, když je pro něj dle jeho slov uzavřena. A to i navzdory sílícímu tlaku veřejnosti. Proto znovu žádáme, aby Pavel Blažek na svou funkci rezignoval, nebo aby ho premiér Fiala odvolal. Jedině tak přestane svým střetem zájmů zatěžovat celou vládu.

O co ale v celé kauze vůbec šlo a proč je působení Pavla Blažka na ministerstvu spravedlnosti tak problematické?

  • V brněnské kauze policie prošetřuje, zda politici nepřidělovali městské nemovitosti v Brně známým za úplatky. Ve vazbě je již Otakar Bradáč, bývalý Blažkův koncipient a kolega z ODS. Prověřováni policií jsou i další - třeba brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) nebo sám Pavel Blažek. Vazby na kauzu s přidělováním bytů má kromě ministra spravedlnosti také adept na post ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), bývalý náměstek brněnské primátorky.
  • Pavel Blažek si přesto, že je v probíhající kauze sám prošetřován, vyžádal od žalobců informace. Své počínání vysvětluje tím, že pouze zjišťuje (v rámci zákonné povinnosti) odpovědi na dotazy, které mu byly adresovány. Mezi žádostmi je ale i dotaz od advokáta, který by se měl podle dozorující státní zástupkyně Petry Lastovecké, která brněnskou kauzu šetří, dle běžné praxe dostat na stůl přímo jí samotné a nikoli ministru spravedlnosti.
  • Další znepokojení vyvolává i to, že se dotazy vzešlé z interpelace poslance za ODS Václava Krále týkají osobního života žalobkyně Lastovecké a její rodiny. Kam poslanec Král a ministr Blažek těmito dotazy na soukromí míří, můžeme pouze spekulovat. Rozhodně to ale přispívá k nátlaku na žalobkyni.
  • Blažkův očividný selektivní zájem o kauzu, nás opět vede k jeho střetu zájmu, na který dlouhodobě upozorňujeme. Státní zastupitelství (a tedy i žalobkyně Lastovecká) je formálně podřízeno ministrovi spravedlnosti (tedy Pavlu Blažkovi). Proto nebudí důvěru, když se Blažek agilně zajímá o kauzu, která se týká členů ODS i jeho samotného.

Z výše uvedených důvodů trváme na našem postoji k ministru spravedlnosti a požadujeme, aby Pavel Blažek rezignoval ze své funkce, či aby ho premiér Fiala z funkce odvolal. Pokud se tak nestane, tlak občanské společnosti bude sílit.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku