Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Otevřený dopis premiérovi Petru Fialovi ohledně Pavla Blažka

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V Praze dne 6. 12. 2021

Otevřený dopis premiérovi Petru Fialovi

Vážený pane premiére Fialo,

už příští týden by mohlo dojít ke jmenování Vaší vlády. Vlády, která nastoupí do funkce po mnoha letech, kdy v čele naší země stál premiér ve střetu zájmů. Vlády, do které spousta demokraticky smýšlejících voličů vkládala a stále vkládá své naděje na změnu poměrů v nejvyšších patrech politiky.

Chtěli bychom tedy vyjádřit znepokojení, které ohledně kandidáta na ministra spravedlnosti Pavla Blažka cítíme nejen my, ale také stovky dalších občanů. Množství lidí, kteří se na nás v této souvislosti denně obracejí, ukazuje, že důvěra ve Vaši vládu je už nyní oslabena. Vstupoval jste do voleb mimo jiné s tím, že důvěru občanů v politiky a jejich práci posílíte. Nominováním člověka, který novou vládu ještě před jejím vznikem zatěžuje svými kauzami, ale děláte pravý opak. Je tohle změna, kterou jste sliboval občanům v předvolební kampani, a kterou slibujete po vítězných volbách i nyní?

Obracíme se na Vás, jelikož máme oprávněné obavy z možného střetu zájmů budoucího ministra spravedlnosti. Pokud by podezření, že je Pavel Blažek zapojen do korupce a manipulace s městským majetkem, skončilo jeho vyšetřováním, spadala by soustava státního zastupitelství, která by měla na celý případ dohlížet, právě pod ministerstvo spravedlnosti a tedy pod pana Blažka osobně. Tím pádem by hrozilo, že by z postu ministra mohl zasáhnout nejenom do kauzy své, ale i do kauz svých známých. Vaše koalice i Vy sám jste dlouhodobě vystupoval proti střetu zájmů u politiků ve vrcholných funkcích. Nominace pana Blažka však, podle nás, není jasným vzkazem veřejnosti, že lidé ve střetu zájmů ve Vaší vládě prostor nedostanou. A takový vzkaz Vaši voliči a všichni občané jednoznačně potřebují.

Uvědomujeme si, že podezřelé aféry pana Blažka nemusí skončit jeho trestním stíháním. I přesto si však myslíme, že budí vážné pochybnosti ohledně jeho budoucího zastávání úřadu. A u budoucího ministra spravedlnosti by občané pochybnosti mít neměli. Angažmá Pavla Blažka na tomto postu silně podkopává důvěru ve Vaši vládu, a proto by ho neměl zastávat. Máme obavy, že další zklamání občanů a prohloubení jejich nedůvěry v politiku a politiky ve svém důsledku prospěje populistům a extremistům. Což si v současnosti nemůžeme dovolit.

Proto se musíme ptát: Z jakého důvodu není nominován do funkce ministra spravedlnosti člověk, o kterém výše uvedené pochybnosti vyvstávat nebudou? Nemáte v řadách tak etablované politické strany, jakou ODS je, kandidáta, který by byl bezúhonný? Nebyl by právě to jasný signál občanům, že své sliby ohledně změny politického stylu a nepřijatelnosti střetu zájmů myslíte vážně?

Za Milion chvilek pro demokracii

Marie Jahodová, ředitelka

[email protected]

Zdroje:

Článek o tom, že P. Blažka prověřuje policie v souvislosti s korupcí a manipulací s městským majetkem: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pavel-blazek-ministr-spravedlnosti-policie-manipulace-brno/r~e7e15b2a3d7111ecb02dac1f6b220ee8/

Článek o tom, že firma P. Blažka nezveřejňuje účetnictví: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pavel-blazek-spolecnost-slide-ministr-spravedlnosti-ods-poruseni-zakona_2112020500_vtk

Článek o tom, jak Blažkova firma získala historický dům v centru Brna: https://denikn.cz/596357/politici-z-ods-nemohou-zbourat-svuj-dum-v-centru-brna-zadna-demolice-jen-jsme-zjistovali-stanovisko-tvrdi/?cst=86e49fde996a5415a1a78101e044dde8f348e1f2

Vyjádření P. Blažka ke kauzám: https://www.ods.cz/clanek/21925-tiskova-zprava-ke-lzim-a-mytum-o-pavlu-blazkovi

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku