Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Odpověď premiéra Fialy na otevřený dopis Milionu chvilek ohledně Pavla Blažka

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Dnes jsme od premiéra Petra Fialy obdrželi odpověď na náš otevřený dopis týkající se kandidáta na post ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Velice za ni děkujeme. Na našem stanovisku k panu Blažkovi se tím však nic nemění: stále máme obavy, že jako šéf resortu spravedlnosti by se mohl dostat do střetu zájmů. O to bedlivěji budeme sledovat jeho kroky v úřadu a upozorňovat na jeho případné přešlapy.

Vážíme si toho, že probíhá dialog nastupující vlády s Milionem chvilek a dalšími iniciativami občanské společnosti. Jak víme, nebylo to vždy standardem, zejména ne u současné vlády v demisi. To ovšem neznamená, že nastupující vládu nebudeme hlídat. Právě naopak: na ustavující se demokratickou vládu budeme pečlivě dohlížet, protože důvěru, kterou jí dali občané ve volbách, nesmí svými činy zklamat.

ODPOVĚĎ PREMIÉRA FIALY NA OTEVŘENÝ DOPIS

"Vážení přátelé,

děkuji za Vámi zaslaný dopis. Vážím si naší vzájemné komunikace, a proto na něj chci reagovat.

Ve Vašem dopise vyjadřujete znepokojení týkající se nominace Pavla Blažka na funkci ministra spravedlnosti. Znám Pavla Blažka řadu let a za jeho nominací do nové koaliční vlády si stojím. Pavel Blažek je velmi vzdělaný a v justici respektovaný člověk, který v minulosti obstál ve funkci ministra spravedlnosti stejně jako u voličů v Jihomoravském kraji, kteří ho opakovaně v parlamentních volbách zvolili za svého poslance.

Pavel Blažek již několikrát poskytl médiím odpovědi na řadu věcí, o nichž píšete, a já nemám důvod mu nevěřit. Pokud je mi známo, neexistuje žádná oficiální informace, z níž by se dalo usuzovat, že se dopustil něčeho protizákonného. Existují pouze informace v médiích, které vycházejí z anonymních zdrojů, případně od lidí, kteří jsou trestně stíhaní. Tyto informace nemohu brát v tuto chvíli jako relevantní zdroj.

Na závěr mi dovolte zdůraznit, že samozřejmě platí, co jsem již několikrát řekl i veřejně: pokud by byl některý ze členů vlády obviněn, budu samozřejmě adekvátně reagovat. To bohužel v případě minulé vlády neplatilo.

Se srdečným pozdravem Petr Fiala"

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku