Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Nové průtahy v kauze Čapí hnízdo

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Není novinka, že Andrej Babiš je od září 2017 trestně stíhaný kvůli dotačnímu podvodu a daňovým únikům v kauze Čapí hnízdo. V současné chvíli se čeká na rozhodnutí o případné obžalobě, které má na starosti dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch. Má na to čas do 31. srpna. Nicméně to vypadá, že rozhodnutí do termínu nestihne vydat a nekonečný příběh trestně stíhaného premiéra a Čapího hnízda bude mít další pokračování.

Proč to trvá tak dlouho?

Dozorový zástupce má totiž povinnost se zabývat každou novou skutečností, což finální rozhodnutí o obžalobě zákonitě oddaluje. Takovou novou skutečností je i návrh na zastavení trestního stíhání, které navrhla obhajoba Andreje Babiše. Mimo to do věci vstupuje i žádost jednoho ze svědků o změnu výpovědi. Odložení rozhodnutí očekává i sama vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Proč je Čapí hnízdo problém?

  • Farma Čapí hnízdo původně spadala pod Babišův Agrofert.

  • V roce 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a díky tomu získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky.

  • Na tu by ovšem jako součást Agrofertu neměla nárok, protože nesplňovala požadavek na malý a střední podnik. Po několika letech se farma pod Agrofert vrátila.

  • Podle výsledků vyšetřování OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) získalo Čapí hnízdo dotaci neoprávněně a úřad tak doporučil vyjmout firmu z evropského financování. Pokud příslušné státní orgány nebudou vymáhat navrácení částky, zaplatí ji čeští daňoví poplatníci, tedy my všichni.

Nezapomínejme na to, že se v říjnu konají volby a každé další odložení rozhodnutí o obžalobě Andreji Babišovi logicky hraje do karet.

Andrej Babiš sice není kvůli různým průtahům ve vyšetřování finálně obžalován, to ale nesnižuje fakt, že je 4 roky trestně stíhaný. To, že je pan premiér obviněn v trestním řízení, ho automaticky staví do extrémního střetu zájmů. Ze své pozice může ovlivňovat trestní řízení třeba tím, že může zasahovat do personálních výměn na poli vnitra i justice. Tím postupně znehodnocuje kroky vlády a popírá tak demokratické principy. Pojďme to změnit ve volbách a podpořme demokratické koalice, které se zavázaly, že povolební spolupráce s Andrejem Babišem a jeho hnutím je nepřijatelná. Zapojte se do kontaktní kampaně na jejich podporu. -> milionchvilek.cz/chcitozmenit

Zdroje: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/lenka-bradacova-statni-zastupkyne-capi-hnizdo-babis-kauza_2108121800_ban a https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/babis-capi-hnizdo_2108111409_vis

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku