Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Kvůli Andreji Babišovi můžeme přijít až o 180 miliard

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

O tom, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů, je jasno už dlouho. Jeho opakovaná tvrzení, že tomu tak není, mají k pravdě hodně daleko. Dlouhodobě tím poškozuje zájmy občanů a reputaci České republiky v zahraničí.

Kvůli premiérovu střetu zájmů navíc v současnosti hrozí, že Česká republika nezíská zdroje z evropského rozpočtu na obnovu po pandemii. Po pandemii, za jejíž nezvládnutí nese velkou míru odpovědnosti současná vláda a její předseda. Evropská komise totiž vyplacení prostředků podmínila právě tím, že se Česko musí se střetem zájmů vypořádat. Jak to ale udělat, když se střet zájmů dlouhodobě týká jednoho z nejvyšších ústavních činitelů této země?

Česko se zavázalo, že střet zájmů odstraní. Naše instituce se však se situací, kdy premiér ovládá své firmy, nebyly schopny vypořádat doteď. Místo toho, aby zastávaly zájmy státu a jeho občanů, české úřady popírají, že by střet zájmů vůbec existoval. Nepodnikají žádné kroky k tomu, aby byly schopny střetu zájmů předcházet, ani k tomu, aby získaly nezákonně vyplacené peníze zpět. Peníze, které jsme zaplatili my všichni, navíc po premiérovi ani vrátit nechtějí. V situaci, kdy jsou rozhodovací a kontrolní orgány státu obsazeny lidmi, kteří hájí zájmy premiéra a jejich podniků, to bohužel není náhoda.

Pravidla a mechanismy, které mají střetu zájmů zamezit, mají totiž zpracovat ti samí úředníci, kteří se doteď tváří, že tento problém neexistuje a že mezi Andrejem Babišem a firmami z Agrofertu neexistuje žádný vztah. Je jen málo míst v české státní správě, kam by prsty Andreje Babiše nedosáhly. Pokud se přístup ministrů a úředníků nezmění, bude to bezmála dalších 180 miliard korun, co nás premiér ve střetu zájmů bude stát.

Vyřešit střet zájmů však může pomoci každý z nás. Naději, ke které se nyní musíme upínat, představují volby. Do nich stále zbývá “ještě” 79 dní. Nejde ale čekat se založenýma rukama. Babišovo mocné PR haní protivníky a nově místo koblih z Penamu slibuje "pravdu", straší občany, a posílá jim "osobní" dopisy. Pojďme to vyvážit a podpořit demokraty kontaktní kampaní. Denně chodíme do ulic a máme na pomoc desítky dobrovolníků. Další stovky už se zaregistrovaly a na rozhovory se chystají. Přidejte se také, ať je nás co nejvíc a společně se postaráme o to, aby u voleb uspěly ty strany, které konečně přinesou změnu a ukončí tuto hrůzovládu plnou střetů zájmů -> milionchvilek.cz/chcitozmenit

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/evropska-komise-cesko-narodni-plan-obnovy-andrej-babis-stret-zajmu_2107191155_miz

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku