Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Hrad bezostyšně porušuje zákon

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

To, že si Hrad jede po své vlastní ose a nerespektuje ústavní zvyklosti a pravidla slušného chování, už nějakou dobu víme. Novinkou je ale porušování zákona o svobodnému přístupu k informacím, na které má veřejnost výsadní právo.

Konkrétně Kancelář prezidenta republiky (KPR) odmítá vydat informace redakci ČRo, o tom, jak nakládá se svým majetkem Lesní správa Lány. Ta jakožto příspěvková organizace patří mezi veřejné instituce, které mají zákonnou povinnost poskytovat veřejnosti informace. Hradní kancelář to ostatně sama uvádí na svém webu. Jenže když novináři Radiožurnálu požádali o vysvětlení několika podezřelých aktivit, které se týkaly nakládání s veřejným majetkem, informací se nedočkali. Na dotazy redakce KPR nereaguje a odkazuje se na absurdní boj proti dezinformacím, a na to, že nekomunikuje s médii, která bez udání jakéhokoliv důvodu za dezinformační považuje. Což jsou podle kanceláře mimochodem všechna nezávislá média, která Hrad, byť jen trochu, kritizují.

Jako vrchol vší absurdity v čele LSL stojí na tři roky nepravomocně odsouzený Miloš Balák, který shodou okolností manipuloval jednou z lánských zakázek. Kancléř Vratislav Mynář ho však i navzdory odsouzení na pozici stále drží.

I když ale odhlédneme od podezřelého personálního obsazení LSL, vyvstává jednoduchá otázka. Pokud hospodaříte správně a podle zákona, máte vůbec nějaký důvod informace tajit? Odpovězte si sami…

“Neuvěřitelnou vzpouru proti právnímu řádu” (Oldřich Kužílek, poradce pro otevřenost veřejné správy, viz zdroj) navíc toleruje vláda, parlament i premiér Babiš, který před volbami potřebuje být s prezidentem zadobře. Jestli chceme zamezit arogantnímu pohrdání zákony stran vrcholných politiků, máme jedinečnou šanci v říjnu. V parlamentních volbách. Hodit lístek do volební urny je hlavní krok. Letos je ale potřeba jít ještě o něco dál. Zapojte se do kontaktní kampaně a pomozte skoncovat s vládou Andreje Babiše a jeho podivnou účelovou spoluprací s Hradem.

Do voleb zbývá 66 dní. Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/lesni-sprava-lany-ignoruje-zakonne-zadosti-o-informace-milos-balak_2108020730_kro

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku