Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Česko neumí zamezit střetu zájmů

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Fakt, že je Andrej Babiš (bohužel stále ještě premiér této země) ve střetu zájmů, připomínáme dlouhodobě. V posledním dopisu Evropské komise (EK), který se právě auditu premiérova střetu zájmů týká, ale navíc EK upozorňuje, že Česká republika nepodnikla dostatečné kroky k tomu, aby střetu zájmů efektivně zamezila. Můžeme se tomu ale vůbec divit? Všechny instituce, které mají tuto problematiku řešit, jsou totiž obsazeny lidmi, kteří hájí především zájmy Andreje Babiše a jeho podniků.

Již dříve zveřejněné závěry auditu EK k Babišově střetu zájmů obsahovaly doporučení, kterých se má Česko držet, aby střetu zájmů zamezilo. Namísto jejich dodržování ovšem rozjely české úřady s Komisí dopisový ping pong, ve kterém obhajovaly jak své postupy, tak i premiéra. Jenže Komise si stále (oprávněně) stojí za svými závěry a pečlivě sleduje, jak a jestli jsou její doporučení zohledněna.

V posledním dopise Komise kritizuje především ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vedené Karlem Havlíčkem (ANO). Právě to má totiž dohlížet na inovativnost projektů. Jenže, vzpomínáte si ještě na “inovativní” toustovou linku společnosti Penam (Agrofert)? Na výstavbu té vyplatilo MPO Agrofertu 100 milionů korun z veřejných rozpočtů ČR, tedy z našich daní. Když se však ukázalo, že linka vůbec inovativní není, EK odmítla tuto částku MPO proplatit. Dalším krokem by tedy, logicky, mělo být vymáhání vyplacených peněz resortem MPO zpět a jejich vrácení do veřejných rozpočtů. Premiér Havlíček ale po svém šéfovi Babišovi zatím žádné vrácení peněz nechce. Babišovu linku na toustový chleba jsme tedy zaplatili my všichni... Není se proto čemu divit, že EK tvrdí, že ministerstvo nezlepšilo kontrolu střetu zájmů ani svěřenských fondů. MPO totiž nezohlednilo doporučení auditorů, ani metodiku ministerstva pro místní rozvoj, která by měla vzniku střetu zájmů předcházet.

Komise není spokojena ani se způsobem, jakým MPO eviduje seznam společností vlastněných veřejnými funkcionáři. Ten totiž kupodivu žádným způsobem nepracuje s faktem, že Andrej Babiš ovládá firmy koncernu Agrofert skrze své svěřenské fondy. Na chyby v dotacích ze strany MPO přitom přišla už před časem kontrola ministerstva financí. A právě za tyto chyby hrozí Česku půlmiliardová pokuta.

Chcete mít, stejně jako my, fungující stát a premiéra, který není ve střetu zájmů? Premiéra, který slouží lidem a není ve funkci jen proto, aby podpořil vlastní byznys penězi nás všech? Už za 83 dnů to můžeme společně změnit u voleb. Do té doby ale bude potřeba přesvědčit ještě hodně nerozhodnutých voličů. Zapojte se proto do naší kontaktní kampaně a pomozte nám v našem úsilí, aby nadcházející volby přinesly skutečnou změnu! Každý hovor v ulicích se počítá. Není to nic složitého, informace a případné parťačky a parťáky Vám zajistíme na Vás je jen jak často a na jak dlouho do kampaně vyrazíte! Přihlaste se na milionchvilek.cz/chcitozmenit

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/stret-zajmu-brusel-agrofert-audit-andrej-babis-ministerstvo-prumyslu-dopis_2107160010_tec?fbclid=IwAR1Z_OWLlBoqXV83Fy6kKDuAbIlsHxpOfG4T95GdkRHPDxSpGX_SoB2rpoQ

Zdroj fotky: irozhlas.cz, Michaela Danelová

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku