Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Pozor na nebezpečný precedens pro občanskou společnost.

Vyjádřete svůj názor na rozhodnutí Úřadu o pokutě pro Milion Chvilek,
které je podle našeho názoru protiústavní!

Přidejte se symbolickým darem 10 Kč a ukažte spolu s ostatními,
že se občanská společnost nenechá umlčet

 

↓↓↓↓↓↓
Z čeho nás obvinili?

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (dále jen Úřad) shledal Milion chvilek vinným z vedení volební kampaně bez zápisu do zvláštního registru a neuvedení informací o zadavateli a zpracovateli na internetových stránkách. Úřad jako důvod udává, že jsme svou činností v období po termínu vyhlášení parlamentních voleb 2021 porušili volební zákon. Jako důkazy pro spáchání přestupku použil staré materiály z našeho webu, které na něm byly umístěny dávno předtím, než prezident vůbec vyhlásil termín parlamentních voleb.

Dalším důvodem byla naše aktivizační kampaň, která měla za cíl zvýšení volební účasti. Při této kampani jsme hodnotili "demokratičnost" jednotlivých stran a hnutí. Této činnosti se však věnujeme již od našeho založení, je to veřejně deklarovaný účel spolku Milion Chvilek.


Přijde Vám to absurdní? Pošlete symbolický dar 10 Kč na uhrazení pokuty.
Díky Vašim 10 korunám bude dobře vidět, kolik lidí si přeje rozumné instituce a přidá se k protestní sbírce.
Najde se Vás dost, abychom se po desetikorunách složili na pokutu?
Přidejte se tady nebo čtěte dál.


↓↓↓↓↓↓


Jaká je pravda a co si úředníci nezjistili


Úřadem zmiňované části webu (jako například část "Deset důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být premiérem") vznikly ještě před vyhlášením termínu voleb a více než půl roku před registrací stranických kandidátek. To je termín, od kterého je teprve zřejmé, kdo bude v nadcházejících volbách vůbec kandidovat. Navíc volební zákon nikde neuvádí povinnost provozovatele webových stránek odstraňovat v době předvolební kampaně starý obsah.


↓↓↓↓↓↓


Přesto jsme dostali pokutu 36 000 Kč


Naše důkazy Úřad zatím ignoroval. Pokutu nyní musíme uhradit. Ale jak už tušíte, líbit si to nenecháme. Mohl by vzniknout pro občanskou společnost nebezpečný precedens. A to nesmíme dopustit.

Každý občan i občanská společnost jako celek má mít ve státních institucích zastání. Proto se tohle rozhodnutí, které je podle nás protiústavní, týká každého v naší zemi. A proto jsme se rozhodli bránit se soudní cestou a jdeme do toho i za Vás.

 Přidejte se k ostatním, pošlete symbolických 10 Kč do sbírky na pokutu a ukažte společně Úřadu, že občanská společnost se nenechá umlčet nesmyslnými pokutami.

10 Kč = symbolické, ale velmi důležité gesto


↓↓↓↓↓↓

Pokřivená optika Úřadu a výsměch občanské společnosti
Úřad by neměl mít právo s odvoláním na právě probíhající předvolební kampaň umlčovat veřejnou diskuzi občanů. Dle nás je to v rozporu s ústavou.

Kampaně stran a politiků běží téměř neustále, každou chvíli jsou nějaké volby.

Sledujeme politiku každý den, informujeme veřejnost. Hlídáme politiky a k politice se i vyjadřujeme. Znamená to, že máme vždy před volbami raději přestat a přerušit svou činnost? I proto je rozhodnutí Úřadu tak kontroverzní. Navíc jako Milion Chvilek jsme nikdy nebyli, nejsme a nebudeme přímými účastníky politické soutěže o mandáty.

 

Milion Chvilek je spolek, který už roky dělá svoji práci: spolu s Vámi hlídáme politiky a stejně jako Vy věříme, že demokracii je třeba bránit a neustále kultivovat. Fungující instituce jsou pro demokracii důležité, ale jejich činnost musí dávat smysl.

↓↓↓↓↓↓


Co změní Váš symbolický dar 10 Kč?


Je to jasný signál směrem k institucím, že situaci sledujete a postavíte se za Vaše hodnoty vždy, když je to potřeba. Díky Vašim 10 korunám bude jasně vidět, kolik lidí s nespravedlivým obviněním nesouhlasí, kolika lidem záleží na svobodném projevu aktivní občanské společnosti. Najde se nás dost, abychom po desetikorunách vybrali 36 000 Kč?

A co vy? Přidáte se?


Chci poslat 10 Kč a přidat se k ostatním


 Držte si klobouky, bude to jízda.

Způsob podpory
Osobní údaje
Shrnutí

Dva způsoby, jak darovat na dlouhodobou péči o demokratickou kulturu

Děkujeme, že jste se rozhodli osobně se zapojit do dlouhodobé péče o rozvíjení demokratických hodnot. Právě ta má největší a nejtrvalejší efekt.

Zvolte částku, která Vám bude dělat radost

Vyberte prosím částku ze seznamu nebo zadejte vlastní.
< Zpět
Vyplnit osobní údaje

Zvolte částku pro pravidelný dar, která Vám bude dělat radost

Vyberte prosím částku ze seznamu nebo zadejte vlastní.
< Zpět
Vybrat způsob platby

Vyberte způsob platby

< Zpět
Vyplnit osobní údaje

Vaše osobní údaje

< Zpět
Pokračovat

Zkontrolujte prosím Vaše údaje

Zadané údaje


Vaše údaje:

Upravit
Částka:
Upravit
Typ darování:
Upravit
Způsob platby:
Upravit
< Zpět