Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

MILION CHVILEK 3.0: PLÁN PRO JARO 2020 A CÍL PRO ROK 2021

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

ZVEŘEJNILI JSME PLÁN PRO JARO 2020 A CÍL PRO ROK 2021

Na tiskové konferenci 7. ledna 2020 jsme oznámili plán Milionu chvilek pro nadcházející měsíce. Od konce února se uskuteční ŠTAFETA PRO DEMOKRACII. Během tří měsíců proběhnou protestně-diskusní akce ve všech krajských městech České republiky. To bude však teprve začátek, neboť do června 2021 projedeme křížem krážem celou republiku.

Budeme i nadále aktivizovat a propojovat občanskou společnost a šířit důležité informace. Kvůli prohlubujícímu se střetu zájmů Andreje Babiše budeme i nadále trvat na jeho demisi. Avšak ještě více nám půjde o Budoucnost po Babišovi. Naším hlavním cílem pro následující dva roky se totiž stává společně docílit toho, že v parlamentních volbách 2021 zvítězí strany, které s demokracií nemají problém.

Více informací naleznete v následujícím souhrnu tiskové konference.

BENJAMIN ROLL

Dámy a pánové, v roce 2019 ukázala občanská společnost svou sílu a vyjádřila masivní odpor vůči zneužívání moci a zneužívání důvěry voličů naším premiérem a jeho spojenci. 1500 akcí na celkem 370 místech po celé republice a dvě plné Letné daly jasně najevo, že občanům české republiky na demokracii a demokratickém fungování státních institucí záleží.

To byl však teprve začátek.

Andrej Babiš občany a protesty s celosvětovým dosahem ignoruje a místo adekvátní reakce neustále lže jak o svých problémech, tak o svých kriticích. V listopadu jsme proto premiérovi ČR dali ultimátum. Požadovali jsme, aby do konce roku vyřešil svůj střet zájmů, nebo aby odstoupil z funkce. Mezitím již v prosinci potvrdil audit EK, že Babiš ve střetu zájmů skutečně je a že je třeba zjednat nápravu. On si však vzal ČR za rukojmí a rozhodl se, že bude ignorovat nejen občanskou společnost, ale i takto významnou instituci. Ukazuje se, že k tomu zneužívá i státní správu, která tak nyní neslouží zájmům ČR nýbrž zájmům jednoho oligarchy.

Premiér se snaží vytvořit dojem, že žádné problémy neexistují a chce tak uspat veřejnost a odvést od svých nedostatků pozornost. To je nepřijatelné.

MIKULÁŠ MINÁŘ

Něco takového nelze nechat bez reakce. Dovolte mi proto, abych oznámil, že v únoru vypukne další vlna akcí Milionu chvilek, kterou jsme nazvali ŠTAFETA PRO DEMOKRACII.

Protože nás na podzim čekají krajské volby, uskuteční se během tří měsíců celkem 13 protestně-diskusních akcí ve všech krajských městech České republiky. Každý týden jedno krajské město a na závěr Praha. Akce budou mít část protestní a část diskusní, jejímž účelem bude vytáhnout na světlo důležité problémy a témata, včetně těch lokálních.

Vzhledem k tomu, že střet zájmů Andreje Babiše se prohlubuje, budeme i nadále požadovat jeho demisi. Ve spolupráci s naší celorepublikovou Milionovou sítí rozšíříme důležité informace o problémech a průšvizích pana Andreje Babiše po celé republice. Zesílíme tak občanský tlak na jeho demisi a zároveň dáme prostor pro vlastní iniciativu a kreativitu lidem v regionech.

Krajská města totiž budou teprve začátek. Do jara 2021 projedeme křížem krážem celou republiku. Ještě mnohem více než o rezignaci Andreje Babiše nám půjde o Budoucnost po Babišovi.

Proto se naším hlavním cílem pro následující dva roky stává společně docílit toho, ŽE DEMOKRATICKÉ STRANY ZVÍTĚZÍ VE VOLBÁCH 2021, takže po těchto volbách vznikne vláda bez populistů, extremistů či oligarchů zneužívajících moc.

JAK TOHO DOCÍLÍME?

  1. Každý z nás se stane médiem. Díky našemu společnému úsilí se o Babišových problémech dozví každý. Vytáhneme na světlo hlavní problémy naší země i důležitá regionální témata.
  2. Budeme i nadále pokračovat v hlídání červených čar, které politici nesmí překračovat, v aktivizaci občanské společnosti a v propojování aktivních lidí po celé republice.
  3. Budeme i nadále vyžadovat od demokratické opozice jasnou vizi, aktivní snahu oslovit nové voliče a rozumnou formu vzájemné spolupráce.

Je to velký cíl. Avšak pokud se ve svém úsilí spojí všichni, kterým na demokracii záleží, zvládneme to. My pro to uděláme vše, co bude v našich silách.

VERONIKA VENDLOVÁ

O této síle nejlépe vypovídají následující fakta.

430 tisíc lidí podepsalo petici za odstoupení premiéra a 215 tisíc lidí podepsalo na www.milionchvilek.cz naši novou dlouhodobou pozitivní výzvu nazvanou CO CHCEME.

Jedenácti velkých akcí v Praze se zúčastnilo více než milion lidí. Dvakrát jsme zaplnili Letnou. Za celý rok se uskutečnilo v 370 obcích a městech po celé ČR neuvěřitelných 1500 akcí. Desítky dalších akcí se uskutečnily v zahraničí. Stovky nových lidí se po druhé Letné nově zapojily do politiky.

Vznikla unikátní SÍŤ PRO DEMOKRACII – Milionová síť. Její celorepublikový rozměr je hybnou silou ve veřejném prostoru. Pojem "pražská kavárna" se díky stovkám zapojených měst, městysů, vesnic a vesniček, stal úplně prázdnou nálepkou. V tomto roce budeme síť mnohem aktivněji vytvářet a podporovat. Ke stávajícím místním organizátorům chceme po celé zemi nalézt a zapojit stovky dalších lidí, kteří budou připraveni se kdykoliv v místě kde žijí zapojit a svolat akci na obranu či podporu demokracie.

Tato ohniska občanské aktivity mají pro své okolí neocenitelný význam. Proto ve spolupráci s nimi chceme v roce 2020 uspořádat po celé republice více než 200 besed, diskusí nebo jiných událostí, na které chceme zvát jak odborníky, tak známé osobnosti. To všechno právě ve spolupráci s občansky aktivními lidmi. Za mnohými z nich už dnes stojí silné životní příběhy, které mohou inspirovat a pomoci zvýšit zájem o veřejné dění, tedy i o politiku jako takovou. Tak velké společné úsilí se neztrácí. Proměňuje k lepšímu celou naši společnost.

MIKULÁŠ MINÁŘ

Dámy a pánové, dovolte mi, abych shrnul, v čem je pro nás posun, který začal na Listopadové Letné a který naplno pojmenováváme nyní, zcela zásadní.

Úsilí Milionu chvilek se od svého počátku stále rozšiřovalo a posouvalo. Můžeme říci, že Milion chvilek se za dva roky existence postupně rozvinul o dalekosáhlejší rozměry a cíle. Tak lze říci, že...

MILION CHVILEK 1.0. – To byla především petice za odstoupení Andreje Babiše spojená s masivními protesty. Přestože Andrej Babiš dosud nerezignoval, lze bezprecedentní množství podpisů petice a masovost a vytrvalost protestů považovat za velký úspěch.

MILION CHVILEK 2.0 – V sobě zahrnuje předchozí úroveň 1.0, ale druhým důležitým aspektem se stává snaha PROBUDIT a ROZHÝBAT občanskou společnost po celé republice. Také v tomto směru lze dosavadní bezprecedentní celorepublikovou aktivitu hodnotit jako velký úspěch.

MILION CHVILEK 3.0. – V sobě zahrnuje obě předchozí úrovně 1.0 + 2.0, ale navíc formuluje pozitivní dlouhodobou vizi CO CHCEME a odhodlání bránit univerzální demokratická pravidla – červené čáry. Především je zde však nově také moment a cíl výsostně politický, k němuž všechny předchozí činnosti nakonec směřují. Chceme společně se všemi aktivními lidmi docílit toho, že v parlamentních volbách v roce 2021 zvítězí demokratické strany.

Které to jsou? Všechny, které svou povahou a aktivitou nejsou v konfliktu se zdravou demokracií. Chceme, abychom po volbách v roce 2021 měli vládu bez populistů, extremistů či oligarchů zneužívajících moc.

Tento přerod v Milion chvilek 3.0 byl odstartován 30 let od začátku Sametové revoluce 16. Listopadu na Letenské pláni. Na LETNÉ jsme formulovali ČTYŘI ČERVENÉ ČÁRY a odhodlání bránit demokratická pravidla. Na LETNÉ jsme formulovali CO CHCEME a odhodlání převzít zodpovědnost za stav společnosti a najít si pro demokracii chvilku. A konečně jsme se na LETNÉ explicitně obrátili na demokratické strany s výzvou, aby se aktivně chopily příležitosti.

NÁŠ NOVÝ HLAVNÍ CÍL – vítězství demokratických stran ve volbách, může v tuto chvíli vypadat vzdáleně. Jsme si vědomi toho, že dosažení tohoto cíle nezávisí pouze na nás, ale především na samotných politických stranách a na voličích. Věříme však, že k dosažení tohoto cíle můžeme společně s aktivními lidmi po celé republice významně přispět.

PROTOŽE

Čím více lidí se stane hlídacím psem demokracie a bude bránit její pravidla, čím více lidí se stane zahradníkem demokracie a bude o ni vytrvale pečovat a čím více lidí se stane médiem a bude šířit dál důležité informace, tím větší vnitřní proměna v naší společnosti nastane. A tato vnitřní proměna se nakonec projeví i na výsledku voleb.

Tomu věříme. A pokud tomu někdo nevěří, ať si vzpomene na dvakrát zaplněnou Letenskou pláň, 1500 akcí za rok po celé zemi a ten obrovský potenciál, naději a touhu po změně, které ty statisíce lidí z celé republiky představují.

Společně to zvládneme.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku