Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zúčtování s Milošem Zemanem: Proč je důležitá bilance Zemanovy éry na Hradě?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Miloši Zemanovi brzy skončí mandát. A s koncem jeho funkčního období se nabízí také otázka, zda vůbec stojí za to jeho hradnímu angažmá ještě věnovat prostor. A jestli vlastně není nedůstojné a zbytečné se do odcházejícího prezidenta v posledních dnech „opírat”?

Než si na to finálně odpovíme, pojďme si shrnout několik faktů: Miloš Zeman je silná politická osobnost, která výrazně formovala novodobou českou politickou scénu, a především prezidentskou funkci. Jakožto první přímo zvolený prezident pomáhal nastavovat hranice a limity toho, co je přijatelné a nepřijatelné prezidentské chování, jak lze či nelze nakládat s ústavou nebo jaká společenská a politická témata lze otevírat či naopak upozaďovat.

Miloš Zeman nám, pravda, spíš ukázal, jak by výkon prezidentské funkce v mnoha ohledech vypadat neměl – ať už jde o „kreativní” zacházení s ústavou, příchylnost k nedemokratickým režimům, obcházení (a mnohdy i porušování) pravidel, rozeštvávání společnosti nebo o elitářství jeho osádky.

Právě pro všechno výše zmíněné je ale bilance jeho působení velmi důležitá. Je klíčové otevřít debatu o tom, co od prezidenta vlastně jako národ chceme a máme chtít. A co naopak znovu rozhodně nechceme. A to bez toho, abychom shrnuli Zemanovo působení a pojmenovali jeho přešlapy, nepůjde.

Na příkladu dosluhujícího prezidenta teď máme možnost stanovit si meze, za které nechceme, aby se další hlavy státu pouštěly. Ujasnit si hranice prezidentských pravomocí a neočekávat nemožné. Nejde tedy jen o „nesmyslné” nebo dokonce zlomyslné opírání se do končícího Miloše Zemana jako spíš o snahu se poučit z jeho i vlastních chyb a udělat vše pro to, aby se neopakovaly.

Společnými silami se nám podařilo zvolit si demokrata na Hrad. I na jeho působení ale bude třeba dohlížet.

Tedy – věnujme pozornost článkům, podcastům nebo rozhovorům, které Zemanovo působení bilancují a nemávněme nad nimi rukou jen proto, že Zeman už je jednou nohou pryč z Hradu. A pokud si chcete spolu s námi působení dosluhujícího prezidenta a jeho hradní osádky zrekapitulovat, sledujte náš profil na Facebooku. Už v úterý jsme se věnovali jeho napojení na Rusko a další témata budou následovat.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku