Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy z posledního týdne, které by vás neměly minout

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Máme za sebou nabitý týden. Zde přinášíme výběr zpráv, které by Vám v mediální záplavě neměly uniknout.

NOVÁ RESTRIKTIVNÍ OPATŘENÍ VLÁDY - OPĚT BEZ INFORMACÍ OBČANŮM.

Máme tu novou dávku restrikcí. Ani tentokrát nám ovšem vláda neříká, na základě čeho rozhoduje. Zdali má k dispozici epidemiologický plán, jaké modely sleduje a jaká data analyzuje. A hlavně, chybí systematické vyhodnocení účinnosti jednotlivých opatření. Možná i proto přijímá vláda některá opatření, která se mohou zcela minout účinkem. Například zkrácení otevírací doby obchodů jde proti smyslu zkušeností ze zahraničí. Kratší otevírací doba bude lidi v obchodě kumulovat, namísto jejich rozložení v čase.
https://denikn.cz/479867/jedenact-dobre-minenych-rad-babisove-vlade-ktera-si-s-epidemii-covidu-nevi-rady/?cst=cf8f8fbef7a8de1d863d243d67493bf73a856634

EVROPSKÁ KOMISE TRVÁ NA STŘETU ZÁJMŮ ANDREJE BABIŠE.

Ve svém stanovisku Evropská komise potvrdila, že český premiér má i nadále prospěch z hospodaření Agrofertu. Do Česka zaslala stanovisko k tomu, jak české úřady plní nápravná a preventivní opatření. Stanovisko je zatím neveřejné.
https://neovlivni.cz/ek-poslala-do-prahy-dalsi-zpravu-k-babisovu-auditu/

PŘEDSEDOVÉ ODS, KDU-ČSL A TOP 09 PODEPSALI MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI VE SNĚMOVNÍCH VOLBÁCH.

Poptávka po spolupráci opozičních stran a pozitivní zkušenost z krajských voleb přinesla první ovoce v podobě volební trojkoalice. Samotným podpisem memoranda ukázaly strany schopnost konsenzu a kompromisu. Cesta k cíli tím samozřejmě nekončí, nyní musí společné odhodlání a hesla přetavit v jasnou a realistickou vizi budoucího vládnutí.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/podepsano-ods-top-09-a-kdu-csl-pujdou-pristi-rok-do-voleb-spolecne-126400

DRUHÝM ČTENÍM V POSLANECKÉ SNĚMOVNĚ PROŠEL ZÁKON O EVIDENCI SKUTEČNÝCH MAJITELŮ.

Zákon, který se vláda snažila pod rouškou koronaviru protlačit za nouzového stavu, je opět tady. Původní výjimka pro svěřenské fondy (nejen) premiéra Babiše se změnila na speciální režim. Tedy z bláta do louže. „Když máme premiéra, jehož majetek je ve svěřenských fondech, může vláda vysvětlovat sebelíp, proč se této kreativity dopustila. Vždycky to bude nevěrohodné, vždy tu bude podezření, že se premiérovi sjednává nějaká výhoda,“ komentoval situaci Vít Rakušan (STAN).
https://www.investigace.cz/jiny-metr-na-sverenske-fondy/

V EVROPSKÉM PARLAMENTU ZVÍTĚZILY ZÁJMY AGROBYZNYSU NAD ZÁJMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A MALÝCH FARMÁŘŮ.

Zřejmě na příštích 7 let. Přes Europarlament neprošly návrhy Evropské komise na reformu Společné zemědělské politiky, které měly podpořit menší zemědělce a ekologizaci zemědělství. Ani pozměňovací návrh nazývaný "dodatek Babiš", jehož cílem bylo znemožnit politikům čerpat evropské dotace a zamezit tak střetu zájmů, nebyl přijat. Jediným pozitivním bodem je zastropování dotací pro velké firmy. Ani zde však není jasné, jak bude finální podoba vypadat, neboť se k ní bude ještě vyjadřovat Rada ministrů. Českou republiku v ní zastupuje ministr Miroslav Toman, sám velkopodnikatel v zemědělství, jehož možný střet zájmů zmiňuje i druhý audit Evropské komise. Proto zatím není jisté, zda velké agrární koncerny typu Agrofert premiéra Babiše či Agrotrade rodiny Tomanů o část evropských zemědělských dotací do budoucna přijdou, či nikoli.
https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/europoslanci-hlasovali-o-reforme-zemedelstvi-chteji-omezit-dotace-ochrance-klimatu-ale-zklamali/

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku