Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by Vám neměly uniknout (6.11-12.11.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Jaký byl uplynulý týden? Především jsme se po dvou letech dočkali zásadního posunu ve věci střetu zájmů premiéra. Prosím pomozte nám, aby tyto důležité zprávy ve víru dění kolem koronaviru nezapadly.

OHROŽENÍ INSTITUCÍ A STŘET ZÁJMŮ PREMIÉRA JE ZŘEJMÝ VŠUDE V EVROPĚ, JEN NE V ČESKU

Andrej Babiš na půdě Evropské unie s konečnou platností prohrál. ​​​​​​​Právě dnes vyšel díky novinářům Českého rozhlasu najevo obsah dopisu, který přišel koncem října do Česka. Evropská komise deklarovala, že český premiér nemůže dál sedět na dvou židlích a musí si vybrat mezi politikou a prospěchem jeho firem. Dotace Agrofertu tak Evropská unie proplácet nebude. Jak napsala organizace Transparency International, jde o nejzávažnější kauzu českého premiéra od sametové revoluce.

https://www.transparency.cz/evropska-komise-oficialne-potvrzuje-stret-zajmu-premiera-andreje-babise-a-to-na-zaklade-podnetu-ti/

NOVÁ RADA ČT ZKOUŠÍ, CO SI MŮŽE DOVOLIT

Rada České televize, zplundrovaná na jaře poslanci ANO, KSČM a SPD volbou nových členů, odvolala včera svou dozorčí komisi. A to v době, kdy se má řešit dlouhodobý plán a kvůli krizi upravený rozpočet ČT. Zcela bez odůvodnění. Vypadá to, že noví radní v čele s Pavlem Matochou a Hanou Lipovskou začali testovat, kam až mohou zajít.
https://www.info.cz/nazory/zlom-v-rade-ct

POSLANCI HNUTÍ ANO BY RÁDI TAJILI POČTY LIDÍ, KTEŘÍ ZEMŘELI NA COVID. PRÝ JE TO DEPRESIVNÍ.

Neochotou sdílet informace a data, na základě kterých rozhoduje, ztratila vláda již veškerou důvěryhodnost. Na základě čeho zavřela plošně všechny školy, na základě čeho otevře v plném počtu 1. a 2. třídy? Nyní přišli vládní poslanci s nápadem, že občané nejsou dostatečně zralí na informaci o počtu zemřelých v souvislosti s Covid-19.

https://neovlivni.cz/rekordni-pocet-mrtvych-v-cr-babisovi-lide-navrhuji-to-tajit/

PŘES PÁDNOU KRITIKU OPOZICE A ODBORNÍKŮ PROŠEL NÁVRH STÁTNÍHO ROZPOČTU PRVNÍM KOLEM SCHVALOVÁNÍ V POSLANECKÉ SNĚMOVNĚ.

Hlasy koaličních poslanců a KSČM včera Poslanecká sněmovna v prvním kole schválila státní rozpočet s rekordním schodkem 320 miliard Kč. Podle rozpočtu je vládní prioritou výstavba dálnic, naopak ochrana životního prostředí a zadržování vody v krajině musí vyjít s méně penězi než letos. Nepolepší si ani výzkum, jehož podporu vláda opakovaně zdůrazňovala. Schválení dnešní podoby návrhu rozpočtu zcela ignoruje zásadní připomínky Národní rozpočtové rady, odborníků či opozice.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rozpocet-pravdy-nezbyva-na-vodu-klima-ani-bydleni-129013

KAUZU OTRÁVENÉ BEČVY BUDE PROJEDNÁVAT SNĚMOVNA. PROČ V ČASE, KDY SNĚMOVNA NORMÁLNĚ NEJEDNÁ?

Výsledkem obstrukcí vládních poslanců je zařazení „Informace ministra životního prostředí k situaci na řece Bečvě“ na čas mimo jednací řád sněmovny. Zřejmě doufají v menší mediální pozornost a možná se projednávání mnoho poslanců nebude moci zúčastnit. My ale jednání budeme sledovat a budeme hlídat, aby téma největší ekologické katastrofy poslední dekády nevyšumělo do ztracena. #BečvaNevyšumí

https://denikreferendum.cz/clanek/31916-debata-o-becve-ve-snemovne-prednost-nedostala-probehne-v-patek-odpoledne

Je čas na změnu! Přidejte se k největší on-line demonstraci „Rok změny: Začínáme!“ (16. listopadu v 18:00). #rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku