Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by Vám neměly uniknout (26.3.-1.4.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Andrej Babiš oznámil, že odchází z politiky a chce se věnovat svým dětem. Apríl! Bohužel.

A teď vážně. Milí přátelé, díky práci zdravotníků a odpovědnosti většiny lidí se čísla koronavirové krize pomalu zlepšují. Do konce tohoto týdne by měly být jasné obrysy postupného návratu dětí do škol od pondělí 12. dubna, což je zpráva na kterou mnoho z nás netrpělivě čeká.

Máte-li mezi prací, péčí o své blízké a vzděláváním svých dětí ještě chvilku, tady jsou momenty minulého týdne, které by neměly zapadnout a které se v nedělím “čau lidi” nedozvíte:

KOMPROMISNÍ VARIANTA NOVELY VOLEBNÍHO ZÁKONA JE MOŽNÁ NA SVĚTĚ. 14 VOLEBNÍCH OBVODŮ A AUTOMATICKÉ ROZDĚLENÍ MANDÁTŮ VE DRUHÉM SKRUTINIU.

Vládní i opoziční poslanci se v ústavně právním výboru dohodli na podobě volebního systému. Do třetího čtení ve sněmovně tak půjde návrh se širokou podporou poslanců i senátorů a to je klíčové. Zůstane 14 kandidátek a stranické sekretariáty nebudou rozhodovat o doplňkových mandátech. Bez novely, která nahradí části zákona zrušené Ústavním soudem, by se volby reálně nemohly konat.

Zdroj: Odemykáme pro Vás plnou verzi článku z Deníku N.

KOLEM DUKOVAN TO VŘE. BOHUŽEL, PRO ZASTÁNCE TRANSPARENTNOSTI, BEZPEČNOSTI A SUVERENITY STÁTU ŽÁDNÉ DOBRÉ ZPRÁVY.

Ve čtvrtek vyšlo najevo, že ministr Havlíček chce rozeslat uchazečům včetně Ruska zadávací dokumentaci k tendru na Dukovany. Rozčilené opozici se podařilo oddálit tento krok pouze do pondělí. Ke kritice se přidal i vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl, a tak ho vláda odvolala. Včera senátoři přijali usnesení, ve kterém označují postup vlády a MPO za bezpečnostní riziko pro stát. Dnes předsedové Pirátů, ODS, STAN, TOP 09 a lidovců vyzvali premiéra, aby odvoláním ministra Havlíčka ukončil hazard s budoucností jaderné energetiky v ČR. Zastaví rozjetého Havlíčka někdo?

Zdroj: Odemykáme pro Vás plnou verzi článku z Deníku N a Minuta Deníku N

UNESENÝ STÁT V REALITĚ. MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU ZADALO JIŽ DESÁTÝ POSUDEK NA PROJEKT LINKY NA TOUSTOVÝ CHLÉB PENAM.

Jiný žadatel by po nálezu auditorů Evropské komise musel do státního rozpočtu vrátit všechny neoprávněně čerpané peníze. Jenže tady se jedná o firmu ze svěřenského fondu premiéra ve střetu zájmů... MPO vedené ministrem Havlíčkem našlo pravděpodobně cestu, jak ochránit premiérovy zájmy před zájmy daňových poplatníků. Tak dlouho bude zadávat posudky, až konečně získá posudek, který řekne, že linka na toustový chléb Penam je dostatečně inovativní. Bude to ten desátý? Nebo třeba až dvacátý? Aby toho nebylo málo, MPO dluží občanům ČR rozhodnutí i ve věci další sporné dotace pro firmu Primagra z holdingu Agrofert. Navzdory zprávám evropských i domácích kontrolorů a výroku soudu stále s rozhodnutím otálí.

Zdroj: iRozhlas a Seznam Zprávy

Na závěr jedna pozitivní zpráva: Pokles podpory hnutí ANO a vedení koalice Pirátů a STAN potvrdil po agentuře Kantar také průzkum agentury Median. Ale že průzkum volebních preferencí nejsou výsledky volby víme všichni. Proto nás čeká do voleb ještě dlouhá cesta a plno práce. Děkujeme, že jste na této cestě s námi.

Hezké Velikonoce!

Do voleb zbývá 189 dnů.

#rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku