Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by vám neměly uniknout (26.2-4.3.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Od minulého čtvrtka je hlavním tématem vývoj pandemie a omezení pohybu osob. Podle odborníků jsou tvrdá opatření nezbytná, jen je s podivem, že jejich součástí není dočasné omezení či zastavení výroby. Na testování ve výrobních podnicích, které mělo být plně hrazené státem nedošlo a nyní už je nejspíš pozdě. Kapacity nemocnic se blíží svým limitům, někde jsou dokonce naplněné. Máme tady moment, který nikdo z nás nechtěl zažít. Se současnou vládou nám tak nezbývá, než věřit na zázraky.

Ani v této tíživé situaci bychom ale neměli rezignovat na ústavní principy a demokracii. Proto sledujeme, co se na politické scéně v minulém týdnu událo a vybíráme to, co by nemělo uniknout naší pozornosti.

ÚŘAD STŘEDOČESKÉHO KRAJE VYPLÁCEL POD VEDENÍM BÝVALÉ HEJTMANKY ZA ANO JERMANOVÉ - POKORNÉ REKORDNÍ ODMĚNY.

Až nové vedení kraje (STAN, ODS, Piráti, TOP 09) poskytlo novinářům ze Seznam Zprávy ucelené informace o tom, jak vypadaly odměny ve Středních Čechách za vlády ANO. Největším rekordmanem byl bývalý ředitel úřadu Jiří Holub, jehož výplata se pohybovala kolem 200 tisíc měsíčně. Poté, co se současná koalice rozhodla s Holubem ukončit spolupráci, nastoupil na úřad v Ústeckém kraji. Obyvatelé Ústeckého kraje by měli zbystřit a dávat dobrý pozor na to, jaké odměny bude kraj pod vedením ANO vyplácet svým loajálním zaměstnancům.

Zdroj: seznamzpravy.cz

DOZVÍME SE NĚKDY PRAVDU O TOM, PROČ NÁS CHCE PREZIDENT OČKOVAT NECERTIFIKOVANOU VAKCÍNOU?

Jsme součástí evropského prostoru a regulace v oblasti léčiv podléhá Evropské lékové agentuře (EMA), proto i vakcíny musí být schváleny touto institucí. Jde o záruku standardu kvality a bezpečnosti. Navíc náš problém na poli očkování není nedostatek vakcín, jak tvrdí prezident, ale neschopnost státu zajistit logistiku očkování tak, aby se certifikované vakcíny dostaly k občanům. A to rozhodně nevyřeší neschválené ruské či čínské vakcíny, které „nám” domlouvá prezident. Senátor Pavel Fischer označil počínání prezidenta za „otevřené prosazování zájmů Ruské federace”. Francie a Německo nám navíc solidárně posílají 115 000 vakcín ze svých zásob.

Zdroj: novinky.cz

TŘI OŘÍŠKY PRO ANDREJE. TŘI RŮZNÉ KAUZY, JEDNO MAJÍ SPOLEČNÉ - OSOBNÍ ZÁJMY PREMIÉRA.

Během jediného týdne se odsunulo rozhodnutí ve třech případech - shodou okolností vždy v zájmu premiéra. Ministerstvo průmyslu a obchodu opět odložilo výnos týkající se rozhodnutí o přidělení dotace firmě Primagra ze svěřenských fondů premiéra. Druhé rozhodnutí prodloužilo lhůtu pro vyšetřování kauzy Čapího hnízda. Podle mluvčího žalobců je nově stanovena na 15. května, ale zda-li je konečná, to prý nelze odhadnout. Třetím oddálením je již druhá žádost znalce Jiřího Klicpery o více času na vydání posudku v kauze otrávené Bečvy. Jakže se tomu říká? Unesený stát, nebo zase náhoda?

Zdroje: seznamzpravy.cz, domaci.ihned.cz a zpravy.aktualne.cz

BEZPRECEDENTNÍ ZRUŠENÍ JEDNÁNÍ RADY ČT. MILAN UHDE VYZVAL PŘEDSEDU POSLANECKÉ SNĚMOVNY, ABY ŘEŠIL NEUTĚŠENOU SITUACI KOLEM ČESKÉ TELEVIZE.

Z minulého týdne stojí za pozornost hned dvě události z dění kolem České televize. Předseda Rady ČT Pavel Matocha zrušil bez důvěryhodného vysvětlení veřejné zasedání Rady ČT. Jako důvod uvedl pandemickou situaci. Neveřejně se však několik členů Rady v budově dopoledne sešlo. Milan Uhde zase apeloval na předsedu PS Radka Vondráčka, aby řešil vážnou situaci kolem veřejnoprávní televize a obnovil “důsledné dodržování zákona” v Radě ČT. Podle Uhdeho nesou odpovědnost za neutěšenou situaci zejména ti členové Volebního výboru, kteří odmítli zařadit projednávání nejasné situace kolem odvolání Dozorčí komise na program, což byli především poslanci za hnutí ANO.

Zdroje: app.monitora.cz a hlidacipes.org

TESTY DO ŠKOL ZA ČTVRT MILIARDY A NEJASNOSTÍ KOLEM ZAKÁZKY PŘIBÝVÁ

Testování se zdá být nutnou podmínkou, aby se naše děti dostaly opět do školních lavic. Ale průběh i výsledek tendru na antigenní testy vyvolává více otázek než odpovědí. Není jasná spolehlivost vysoutěžených testů, a není jasná majetková struktura ani personální obsazení vítězné firmy. Investigativní novináři z Neovlivní.cz tvrdí, že našli souvislost mezi zakázkou a večírkem v restauraci Rio´s na Vyšehradě, který stál ministerské křeslo Romana Prymulu. V březnu se prý dozvíme více.

Zdroj: neovlivni.cz

Do voleb zbývá 217 dnů! #rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku