Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by Vám neměly uniknout (21.5-27.5.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Milí přátelé,

týden začal divoce, rezignaci oznámil čtvrtý ministr zdravotnictví za posledních osm měsíců Petr Arenberger a mohli jsme se těšit na pátého. Jenže odborníci ochotni spolupracovat s premiérem Babišem a současnou vládou došli. Babiš tedy musel sáhnout po staronovém loajálním Adamu Vojtěchovi. Chce se Vám plakat nebo smát?

Další informace uplynulého týdne, které by neměly ujít vaší pozornosti.

POSLEDNÍ VOLEBNÍ MODEL PŘEDPOVÍDÁ VÍTĚZSTVÍ KOALICE PIRÁTŮ A STAN. ANO BY SKONČILO AŽ TŘETÍ, POPRVÉ S MÉNĚ NEŽ 20 % PREFERENCÍ.

Podle květnového modelu volebních preferencí by zvítězila koalice Pirátů a STAN s 27 % hlasů. Druhé místo by zaujala koalice SPOLU s 20,7 %. Hnutí ANO poprvé spadlo na 19,4 % hlasů, SPD by získala 13 %, komunisté by se do sněmovny ještě protáhli, ale ČSSD by se svými 3,6 % hlasů v příští sněmovně nezasedla.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3317387-volby-v-kvetnu-vyhrali-pirati-a-starostove-druha-je-v-pruzkumu-koalice-spolu

KLAUS V ROCE 1990 VYPLATIL SOVĚTŮM DESÍTKY MILIARD. ZEMAN VĚTŠINU DLUHU RUSŮM ODPUSTIL. ČÍ ZÁJMY HÁJILY A STÁLE HÁJÍ DVĚ Z NEJVÝRAZNĚJŠÍCH FIGUR NAŠÍ POREVOLUČNÍ POLITIKY?

Desátého listopadu 1989 slíbila komunistická vláda Ladislava Adamce Sovětům 1,3 miliardy dolarů. A ani změna režimu Sověty o slíbenou půjčku nepřipravila. Přes výhrady státních bankéřů vyplatil částku už porevoluční ministr financí Václav Klaus. Ministerští úředníci, v mnoha případech agenti StB, přilepili tyto peníze k již dřívějším pohledávkám a Rusové ČR dlužili téměř 100 miliard. Jenže na přelomu tisíciletí tehdejší premiér Miloš Zeman ve spolupráci se svým ministrem financí Jiřím Rusnokem (současný guvernér ČNB) Rusům 80 miliard korun dluhu odpustil. ČR nezískala zpět ani část vyplacenou Klausem, přitom další věřitelské země, které se sdružily do tzv. Pařížského klubu, byly ve vymáhání peněz zpět mnohem úspěšnější. Ve světle těchto zjištění není současný proruský postoj našeho prezidenta tak překvapivý. Zájmy naší země nehájil tehdy a nehájí je ani nyní.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/klaus-po-revoluci-poslal-1-3-miliardy-dolaru-sovetskemu-svaz/r~071f678ead9e11ebb9860cc47ab5f122/

ŽIVÉ KAUZY TAJNÝCH SLUŽEB POD KONTROLOU HRADU. TAKOVÝ BY MOHL BÝT VÝSLEDEK NOMINACÍ DO ORGÁNU KE KONTROLE TAJNÝCH SLUŽEB.

Zákon z roku 2018 zřídil dohledový orgán nad tajnými službami, dosud však není obsazený. Nyní ale slabá vláda trestně stíhaného premiéra ve spolupráci s Hradem tlačí nominace do kontrolní komise. Navržená jména však vyvolávají velké rozpaky. Mezi kandidáty jsou mimo jiné šéf hradní legislativy Václav Pelikán nebo Cyril Svoboda, který s Vladimírem Putinem oslavoval výročí propagandistické televize Russia Today. Pro Hrad a současnou vládu to znamená otevřené dveře do živých kauz BIS, včetně kauzy Vrbětice i po nadcházejících volbách. Zástupci kontrolního orgánu totiž budou po dobu 5 let neodvolatelní.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/vlada-chce-dozorce-nad-tajnymi-sluzbami-udelat-z-lidi-hradu/r~934b0e64b96211eba4560cc47ab5f122/

NÁRODNÍ PLÁN OBNOVY - BABIŠOVA MALÁ DOMŮ. PŘESNĚJI DVĚ MALÉ DOMŮ.

Téměř 200 miliard korun by měla ČR z Evropy získat na obnovu země po pandemii. Příprava programu na čerpání ale vychází vstříc kampani Hnutí ANO i Agrofertu. Jedním z bodů předvolební kampaně ANO má být boj proti rakovině. Premiér Babiš si tak v Národním plánu obnovy prosadil projekt Českého onkologického centra za téměř sedm miliard korun. A to i přes výhrady odborníků ke smysluplnosti projektu. Druhou malou domů jsou zelené projekty, o kterých experti a ekologičtí aktivisté tvrdí, že nepřispívají k ochraně klimatu ani přírody. Zato holding Agrofert, jehož součástí je i dominantní dodavatel sazenic na trhu, má na plánovaném umělém zalesňování zase jednou svůj zájem.

Zdroje: https://denikn.cz/629447/babis-si-z-evropskych-penez-na-obnovu-po-pandemii-necha-zaplatit-svuj-velky-predvolebni-tahak/?cst=aed57cad74c8011c3e4c75f25f207fb8c5083f01

https://archiv.ihned.cz/c7-66928580-12jnrs-a2a684906e04fdc

RUSKÝ VELVYSLANEC NA HRADĚ, AČKOLI PREZIDENT POBÝVÁ V LÁNECH. HRAD ODMÍTÁ KOMUNIKOVAT S VYBRANÝMI MÉDII.

V úterý prezident odpočíval v Lánech, ale na Hradě jednal ruský velvyslanec Zmejevský. Hradní kancléř Vratislav Mynář nejprve odmítal s reportéry Seznam Zprávy komunikovat. Odvolal se na nepřijatelné prohlášení prezidentské kanceláře, že nebude odpovídat vybraným médiím, mezi která Seznam Zprávy patří. Druhý den oznámil, že se Zmejevským jednali o osudu ruské školy v Praze. Opravdu jednali o škole, nebo je škola jen další kamuflážní historkou kolem dění ve Vrběticích?

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rusky-velvyslanec-prijel-na-hrad-za-kym-zeman-byl-totiz-v-lanech-156065

Přátelé, je toho mnoho, postavme se proti ohrožování nezávislé justice, postavme se proti ohrožování nezávislosti České televize….

NECOUVNEME! Sejdeme se dnes na 66 místech v Česku! NECOUVNEME 2 - Jsme po celé republice!

A pokud Marie Benešová do té doby neodstoupí, vyrazíme 1.6. na NECOUVNEME 3 - Pochod za spravedlivou vládu

Od příštího týdne se s pravidelným týdenním shrnutím přesouváme na e-mail a na Instagram do stories. Mezi našimi příspěvky už proto “psa” ve čtvrtek nenajdete. Pokud vás ale rychlá shrnutí současného dění baví, přihlaste se k odběru našeho přehledu Zůstaň v obraze. I nadále pro Vás filtrujeme překotné dění v denní i týdenní frekvenci.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku