Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by Vám neměly uniknout (20.11-26.11.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Minulý týden byl na naší politické scéně opět vydatný, proto jsme mnohé dění již komentovali v samostatných příspěvcích. I tak Vaší pozornosti doporučujeme následující události kolem České televize, antimonopolního úřadu (ÚOHS), diskriminace malých živnostníků či situace ohledně výše daní a krajských rozpočtů.

NEJMOCNĚJŠÍM ÚŘEDNÍKEM V ČR BUDE PREZIDENTŮV KANDIDÁT MLSNA

Narychlo a zcela netransparentně byl do čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vybrán favorit Hradu Petr Mlsna. Podle Rekonstrukce státu vláda tajila jména uchazečů, harmonogram, kritéria hodnocení i průběh pohovorů. Celé výběrové řízení tak skončilo naprostou blamáží. Souvislost s chystaným tendrem na dostavbu Dukovan je velmi znepokojivá. Vláda i prezident se snaží tendr vyvést z režimu zákona o veřejných zakázkách, k čemuž součinnost ÚOHS potřebuje. A co na to náš premiér? Podle něj máme být rádi, že nějaké výběrové řízení vůbec proběhlo.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/experti-vlada-nezakonne-taji-uchazece-o-kreslo-nejmocnejsiho/r~4ef078962a5e11eb9d470cc47ab5f122/

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/antimonopolni-urad-dukovany-tendr/r~b5f1ee722d6911eb80e60cc47ab5f122/

HROZÍCÍ CHAOS A MILIONOVÉ ŠKODY V ČT - RADA ČT ZVOLILA NOVOU DOZORČÍ KOMISI

Podle poslanců, senátorů i ministra kultury byli členové dozorčí komise Rady ČT odvoláni nezákonně. Včera, navzdory právnímu názoru zákonodárců, zvolila Rada ČT novou dozorčí komisi. ČT tak hrozí soudní spory, náhrada milionových škod a ve finále chaos způsobený duplicitním jmenováním dozorčí komise. Situace je o to absurdnější, že iniciátorka nezákonných změn, radní Hana Lipovská, se od začátku svého působení zaštiťovala nutností odpovědného hospodaření televize. Nyní nese přímou odpovědnost za hrozící škody a chaos. Čtyři odvolaní členové již zaslali Radě ČT předžalobní výzvu.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rada-ct-voli-novou-dozorci-radu-nezakonne-reaguje-zaoralek-131125

HEJTMAN PARDUBICKÉHO KRAJE NETOLICKÝ VYZVAL PREMIÉRA, ABY POMOHL KRAJSKÉ RADĚ SESTAVIT ROZPOČET NA ROK 2021, V CHOMUTOVĚ SE VRACÍ HERNÍ AUTOMATY

Vláda jakoby netušila, jaké dopady budou mít její rozhodnutí. Teprve týden po odhlasování zrušení superhrubé mzdy se začínají řešit dopady na samosprávu, která tak přijde až o 25 % příjmů. V rámci včerejší diskuze se senátory premiér poprvé připustil možnost kompenzací pro samosprávu, a to ve výši 75 % propadu s omezením na 2 roky. Tento návrh opět působí jako naprosto nekoncepční zalepení díry. Samosprávy se s tím potýkají různě, např. v Chomutově radní odsouhlasili návrat hracích automatů, aby příjmy z hazardu kompenzovali vzniklé manko v rozpočtu. Opravdu nemůžeme mít vládu, která myslí koncepčně a předvídá důsledky svých opatření?

https://ct24.ceskatelevize.cz/pardubickykraj/3230834-pomozte-nam-sestavit-rozpocet-vyzval-netolicky-babise-chce-ho-seznamit-s

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/chomutov-pro-hazard-mesto-schvalilo-navrat-vyhernich-automatu-131047

KDYŽ JE PREMIÉR V NOUZI, I SENÁT SE MU MŮŽE HODIT

Už spoustu let Andrej Babiš opakuje, že Senát je k ničemu a měl by se zrušit. Ovšem teď, když Poslanecká sněmovna přijala problematický daňový balíček, nezdráhá se premiér zbytečný Senát pokrytecky prosit o pomoc. Uvidíme, jak se senátoři zachovají, a zda premiérovi a jeho ministryni financí jejich vypočítavé chování směrem k horní komoře spočítají.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/zruseni-slevy-na-poplatnika-navrh-andrej-babis_2011251825_zuj

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/babis-chce-zacit-jednat-o-zruseni-senatu-je-pry-zbytecny-a-drahy-40011640

ZATÍMCO SENÁTOŘI SE ZASTÁVAJÍ MALOOBCHODNÍKŮ U ÚSTAVNÍHO SOUDU, NĚKOMU VÝHODY PRO VELKÉ OBCHODNÍ ŘETĚZCE VYHOVUJÍ

Většina senátorů a senátorek (63 z celkového počtu 81) připojila svůj podpis pod ústavní stížnost na diskriminaci malých obchodů a živnostníků. V této souvislosti je zarážející, kdo na diskriminační politice vydělává. Podle Hlídacího psa je to například zeť Aleny Schillerové David Rusňák, který staví a pronajímá plochy velkým obchodním řetězcům. Ve střetu zájmů tak není jen náš premiér. Velkoplošné supermarkety vesele prodávají boty, oblečení a další produkty, zatímco malé, specializované, mnohdy rodinné, obchody musejí mít dle vládního nařízení zavřeno.

https://hlidacipes.org/covidovy-stret-zajmu-ma-babis-i-ministryne-schillerova/

https://denikn.cz/500739/senatori-napadli-vladni-restrikce-u-ustavniho-soudu-pudla-ostrihate-ale-nekoupite-detem-boty-rika-autor-stiznosti/?cst=20ff0e1cae343575a22bc978973b9160c495f187

Do voleb zbývá 323 dní. #rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku