Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by Vám neměly uniknout (19.3-25.3.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Další týden lockdownu za námi a další pravděpodobně před námi. Kontrola NKÚ potvrdila absolutní selhání státu při přípravě na pandemii a její průběh, a z objednávek státu se zjistilo, že vláda vědomě objednala méně vakcín, než mohla. Dění kolem ČT doslova vře a s nezávislostí veřejnoprávního média to nevypadá růžově. Co dodat?

Přeci jenom ještě několik informací, které by vás neměly minout a které se v nedělním “čau lidi” nedozvíte!

PODLE JANA HAMÁČKA ÚSPĚŠNÝ ZÁTAH PROTI PŘEKUPNÍKOVI, PODLE NOVINÁŘŮ 26 MILIONŮ Z VEŘEJNÝCH ZDROJŮ, KTERÉ PUTOVALY FIRMÁM RUSŮ, KTEŘÍ V ČESKU ZASTUPUJÍ PROMINENTY PUTINOVA REŽIMU.

Před rokem zabavené roušky stály původně 300 tisíc, proč za ně nechal ministr vnitra vyplatit 26 milionů odškodné? Do transakce je zapojeno nepřehledné klubko čínských a ruských firem a advokátních kanceláří, aby se na jeho konci objevily prominentní postavy putinovského Ruska. Kdo ponese odpovědnost? Vzhledem k tomu, že se jednalo o odškodné, nikoli o nákup, neprověřoval tuto transakci ani NKÚ.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

HAVLÍČEK, BABIŠŮV KONÍČEK. MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU (MPO) POD VEDENÍM MINISTRA HAVLÍČKA ZASTÍRÁ BABIŠŮV STŘET ZÁJMŮ.

Závěr auditorů Evropské komise hovoří jasně. Premiér Andrej Babiš stále ovládá firmy vložené do svěřenských fondů. MPO, které řídí Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, však závěry nereflektuje. Například již více než tři měsíce starý rozsudek Městského soudu v Praze mu uložil rozhodnout o dotaci pro firmu Primagra. MPO stále nerozhodlo. Nyní se ke kritice nečinnosti ministerstva přidávají i kontroloři Ministerstva financí. Ti označili benevolentní přístup MPO k subjektům ze svěřenských fondů premiéra “vysokou mírou závažnosti”. Jinými slovy to znamená, že jde o systémový nedostatek a “vzniká podezření na podvod”.

Zdroj: seznamzpravy.cz

NOVELA O ČNB PROŠLA SNĚMOVNOU A MÍŘÍ DO SENÁTU. VĚTŠINA MÉDIÍ REFERUJE O VLIVU NA HYPOTEČNÍ TRH, ALE HLAVNÍ ZMĚNOU JE KVANTITATIVNÍ UVOLŇOVÁNÍ, NEBO-LI TISK PENĚZ.

ČNB získala zákonnou možnost nakupovat na finančních trzích vládní i korporátní dluhopisy. Důležité je, že může nakupovat také dluhopisy české vlády. Někteří ekonomové souhlasí, neboť to zlevní obsluhu dluhu a napumpuje peníze do ekonomiky, což je legitimní argument a hospodářství v pandemii injekci potřebuje. Guvernér ČNB Jiří Rusnok nás ujišťuje, že “novela uvádí nástroje naší centrální banky do souladu s úpravou ve vyspělých zemích”. Ale jsme onou vyspělou zemí? Když vrcholní ústavní činitelé nectí ústavní principy dělby moci a rovnovážné mechanismy systému? Premiéru Babišovi a ministryni financí Schillerové svítí oči, neboť dluh bezprecedentně roste, státní rozpočet není sestavován odpovědně na základě důvěryhodných analýz a predikcí. Prezident, který ČNB ovládá jmenováním guvernéra a bankovní rady, se na novou hračku jistě těší. V této politické konstelaci nepatříme k vyspělým zemím a zvyšování peněz v oběhu na základě politické dohody může být velmi nebezpečné.

Zdroj: app.monitora.cz

MINISTERSTVO FINANCÍ NESMÍ TAJIT ZPRÁVU EVROPSKÉHO ÚŘADU PRO BOJ PROTI PODVODŮM (OLAF) O ČAPÍM HNÍZDĚ, UVEDL MĚSTSKÝ SOUD V PRAZE.

Soud dal za pravdu žalobě organizace Kverulant, kterému ministerstvo financí odmítlo zprávu poskytnout. Ministerstvo také musí uhradit náklady soudního řízení, samozřejmě z peněz daňových poplatníků.

Zdroj: ceskenoviny.cz

Uplynulý týden přinesl také odchod Václava Klause ml. z politiky. Jaký bude osud Trikolóry a hlavně jejich zhruba 3 % voličských preferencí? Pokud by byla pravdou šeptanda o sloučení s SPD, není to moc dobrá zpráva.

Příjemný týden, přátelé, je-li to jen trochu možné.

Do voleb zbývá 196 dnů.

#rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku