Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by Vám neměly uniknout (18.2-25.2.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Je tu další čtvrtek, a tedy čas si připomenout vše, co se v nedělním “čau lidi” nejspíš nedozvíte.

Celý minulý týden nás provází nejasná situace okolo zdravotní krize a hejtmany vyžádaného nouzového stavu. Nastane další nouzový stav? A bude ústavní? Schválí sněmovna pandemický zákon? Dnes večer se snad dozvíme, k jak razantním opatřením vláda sáhne. Čeká nás tzv. tvrdý lockdown po vzoru Izraele? Bohužel jediné, co víme je, že počty nakažených neklesají a kapacity nemocnic, zejména akutních lůžek, jsou téměř zaplněny. Proto situace vyžaduje naši osobní odpovědnost a ohleduplnost vůči ostatním.

Ani v této tíživé situaci bychom ale neměli rezignovat na ústavní principy a demokracii. Proto sledujeme, co se na politické scéně v minulém týdnu událo a vybíráme, co by nemělo uniknout Vaší pozornosti.

AUDIT KE STŘETU ZÁJMŮ PREMIÉRA, TENTOKRÁT SEKTOR ZEMĚDĚLSTVÍ

Další kolo výměny stanovisek mezi ministerstvem zemědělství a Evropskou komisí. Již dříve poslal Brusel do Prahy auditní zprávu, ve které konstatuje střet zájmů českého premiéra. Andrej Babiš a ministerstvo zemědělství střet zájmů popírá. Podle informací Hospodářských novin nová zpráva Babišův střet zájmů potvrzuje. Pingpong mezi pražskými a bruselskými úředníky ještě nějakou dobu potrvá. Spočítá někdo, co stojí práce českých úředníků, kteří se snaží obhájit neobhajitelné? Zdravá demokracie nemá politiky ve střetu zájmů.

Zdroj: domaci.ihned.cz

MLADÍ PRAKTICI A VEŘEJNOST CHTĚJÍ ZAJISTIT OČKOVACÍ KAPACITY, KTERÉ STÁT ZAJISTIT NEUMÍ

Sdružení mladých praktických lékařů nabídlo vládě pomoc s logistikou očkování. Stát totiž není schopen k lidem dostat 180 tisíc vakcín, které leží na skladě. Plán Mladých praktiků zvedl mezi lidmi vlnu solidarity a firmy vlastnící chladírenské vozy nabízí svou pomoc s distribucí. Vláda na nabídku zareagovala pouze přes média a Andrej Babiš označil nabídku za politický fake. Vakcíny podle premiéra prý nikde neleží a pomoc vláda nepotřebuje.

Zdroj: archiv.ihned.cz

DVĚ VLÁDNÍ VARIANTY VOLEBNÍHO ZÁKONA PUTUJÍ DO SNĚMOVNY

První varianta počítá s jedním volebním obvodem, druhá varianta se zachováním 14 volebních obvodů podle krajů. Jediný volební obvod by si přálo ANO a SPD, nahrává totiž stranám se silným vůdcem. Jediný volební obvod znamená jedinou kandidátku a jediného volebního lídra. Andrej Babiš a Tomio Okamura by na nás shlíželi z billboardů ve všech koutech naší země. Vzhledem k neexistenci dalších výrazných osobností v ANO či SPD by jim tato změna vytrhla trn z paty.

Zdroj: ceskenoviny.cz

ZEMAN PODEPSAL NAVÝŠENÍ SCHODKU STÁTNÍHO ROZPOČTU NA 500 MILIARD

Podle zdrojů ČTK je výše schodku neopodstatněná a nevyargumentovaná. Konsolidace veřejných rozpočtů se podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové ztrácí v nedohlednu. Opozice vládě vyčítá, že se v době krize nesnaží hledat úspory a navíc chtěla prosadit navýšení schodku ve zrychleném projednávání ve stavu legislativní nouze.

Zdroj: ceskenoviny.cz

V příštím týdnu čekáme opět rušno. Zítra budeme bedlivě sledovat vývoj okolo pandemického zákona a nouzového stavu. Příští středu pokračuje třetí čtení k “Lex Dukovany.” Minulý pátek sice poslankyně Langšádlová vystřihla husarský kousek v podobě dvouhodinové řeči, díky níž se nedostalo na hlasování. Jenže “expertní tým” prezidenta Zemana (ve kterém nezasedá jediný energetik ani odborník na bezpečnost státu), doporučil jednohlasně tendr vypsat.

Do voleb zbývá 224 dnů! #rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku