Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by Vám neměly uniknout (13.11-19.11.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Minulý týden se nesl zejména ve znamení oslav 17. listopadu. Výročí Sametové revoluce se odehrávalo na pozadí událostí, které ukazují, že demokracie nikdy není definitivně vybojována a nesmíme o ni přestat pečovat. Dobrým signálem je však řada aktivních občanů i opozičních politiků, kteří jsou odhodláni ji bránit.

DÍKY OPOZICI POSLANCI ODMÍTLI KRÝT STŘET ZÁJMŮ ANDREJE BABIŠE
Dobrá zpráva! Dnes večer poslanci schválili zákon o evidenci skutečných majitelů. Zásluhou opozičních poslanců z něj vyškrtli ustanovení, jež nahrávalo premiérovi Andreji Babišovi. Výjimku pro svěřenské fondy, kterou se premiér sám pro sebe snažil do zákona propašovat, odmítli poslanci napříč politickým spektrem. Díky tomu už bude jasné, kdo má výhody z podnikání koncernu Agrofert i z obrovských dotací, které čerpá.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zakon-o-evidenci-skutecnych-majitelu-snemovna-benesova-vlada-babis.A201119_180554_domaci_kop?

PO 20 LETECH JE OPĚT NUTNÉ BRÁNIT NEZÁVISLOST ČESKÉ TELEVIZE
Nová televizní krize, odstartovaná odvoláním dozorčí komise Rady ČT minulý týden, má další pokračování. Včera oznámili rezignaci předseda a místopředseda rady. Dnes Senát konstatoval, že odvolání dozorčí komise bylo nezákonné a vyzval výbor sněmovny, aby se situací v radě zabýval. Společně s dalšími aktivními občany jsme při úterním autoprotestu zaplnili ulice okolo sídla televize a důrazně se ohradili proti útokům na nezávislost České televize. Dění v Radě ČT bedlivě sledujeme.
https://denikn.cz/497643/mame-novou-televizni-krizi-formuje-se-vetsina-k-ovladnuti-ct-zni-z-opozice-poslanci-ano-situaci-v-rade-nekomentuji/?cst=d8eb654a9679dd263587f4d2117fd2b904ea45d5&fbclid=IwAR3GjaIFaa8072oJIhm0IOAaLtnx0Ba077aTgMxdTmc_Hs4Cy5TtPmXYWMs

NOVINÁŘI SE POSTAVILI NA OBRANU SVÝCH KOLEGŮ Z DENÍKU REFERENDUM
Novináři z různých nezávislých médií podpořili své kolegy z Deníku Referendum, o kterých se nevybíravě vyjádřil premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně. Vedoucí redakcí a novináři v otevřeném dopise předsedu vlády vyzvali, aby se za své výroky omluvil. Oceňujeme, že se novináři svých kolegů zastali i přes vzájemnou názorovou odlišnost.
https://denikreferendum.cz/clanek/31932-vyzva-novinaru-andreji-babisovi-omluvte-se-za-urazky-nasich-kolegu?fbclid=IwAR2ZmkWNZS-r95kLyynfvPBU7MoTetao0Mgjr2ULvaxBNGxRJryUEe768DA

OPOZICE NEPODPOŘÍ JADERNÝ TENDR
Vláda se zdá být naprosto hluchá a slepá před varováním odborníků všech tří zpravodajských služeb (BIS, ÚZSI, VZ), Ministerstva vnitra a zahraničí i NÚKIB. Ti všichni shledávají účast Ruska a Číny v tendru na dostavbu Dukovan jako velké bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Vláda navíc opozici informace o bezpečnostních rizicích neposkytuje, proto se opoziční strany (Piráti, STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09) jednotně postavily proti dnešní podobě tendru. Vláda se tedy nemůže dále zaštiťovat shodou napříč politickým spektrem. Ta neexistuje, ačkoli je pro projekt ovlivňující zemi na další desetiletí nezbytná.
https://www.kdu.cz/aktualne/zpravy/predsedove-demokratickych-opozicnich-stran-zadaji?fbclid=IwAR0_yEKnMJMEaAlWg4QexBd1XjlS3eye9rrD6367h8mbTkGkE0dvLhAhj3U

MINISTR BRABEC SE TOPÍ VE LŽÍCH – POLICIE MU NEZAKÁZALA INFORMOVAT VEŘEJNOST O KAUZE BEČVA
Ve sněmovně ministr tvrdil, že policie uvalila informační embargo na kauzu Bečva. Díky dotazu novináře a rychlé reakci policie na Twitteru jsme se dozvěděli pravdu: “Policie nemůže bránit orgánu státní správy (ČIŽP) informovat o své činnosti a nikdy nic takového od nikoho ani nežádala. Otázky ohledně Bečvy, týkající se působnosti ČIŽP jsou zcela v její gesci a policie nemůže omezovat její pravomoc, včetně informování veřejnosti,” stojí v odpovědi policie.
https://neovlivni.cz/databaze-lzi-brabec-a-embargo-na-becvu/?fbclid=IwAR3-XwWrlYv3cYhfRJm6ZlWyq7CKzIeNe8N-4W_gjuoj0qTrppSKRL3abDA

SOUD ZRUŠIL PRYMULOVO OPATŘENÍ O ROUŠKÁCH: VLÁDA MŮŽE LIDEM NĚCO PŘIKAZOVAT POUZE POKUD TO UMÍ ODŮVODNIT Podobně jako na jaře soud zrušil říjnové opatření ministerstva, které přikazuje nosit roušky v budovách a venku. Úřad totiž neuvedl žádné důvody pro zpřísnění povinnosti. Zároveň dal ministerstvu čas chyby napravit. Hraje se tu dokola stále stejná písnička. Vláda výrazně zasahuje do života občanů, aniž by to podložila věcnými argumenty. A podle soudu mají občané v demokratickém státě na odůvodnění nárok.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/mestsky-soud-v-praze-narizeni-rousky-venku-ministerstvo-zdravotnictvi_2011131044_vtk?fbclid=IwAR1uEmJZGufQtklQw3VzZLl9hds3IT8jyNTuahJcgoesPPMvh-98LnvO6aI

A do voleb zbývá 330 dní

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku