Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by Vám neměly uniknout (12.3.-18.3.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Třetí čtvrtek třetího lockdownu, uff... Pokud máte mezi prací, péčí o děti a jejich vzděláváním ještě nějaké síly na politicko-společenské dění, vybíráme pro vás události minulého týdne, které se v nedělním „čau lidi” nedozvíte.

V neděli přinesla Česká televize přelomový průzkum agentury Kantar. Na přípitek to ale ještě není. Jistě nás všechny potěšil pokles preferencí ANO na 22 % a nárůst Pirátů se Starosty na 34 %, tady ale důvod k oslavě končí. Voliči, kteří se odklánějí od ANO, se ještě automaticky nepřiklánějí k jedné z koalic demokratických stran. Koalice SPOLU klesla na 17,5 % a populistická SPD a komunisté si polepšili. Je pochopitelné, že v době krize jsou lidé vyčerpaní a hledají rychlá řešení. A ta se samozřejmě snadněji nabízejí populistům než odpovědným politikům.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

NOVELA VOLEBNÍHO ZÁKONA - NÁVRAT DO DEVADESÁTEK A NAVRCH DÁREK BABIŠOVI. SNĚMOVNÍM VÝBOREM PROŠEL NÁVRH NA HRANĚ ÚSTAVNOSTI.

Demokratické volby jsou poměrně složitý proces. který ovlivňuje mnoho technikálií. Ty musí nový volební zákon vyřešit. Návrh poslance za ODS Marka Bendy umožňuje stranickým sekretariátům mluvit částečně do výběru kandidátů. Podobný postup fungoval v 90. letech. Proč tedy dělat krok zpět? Podle ústavních právníků oslovených koalicí Pirátů a STAN je navíc návrh na hraně ústavnosti, protože deformuje princip přímé volby. Pokud by Ústavní soud shledal nová pravidla v rozporu s ústavou, mohli bychom se s volbami v říjnu 2021 rovnou rozloučit. Stejně destabilizující je představa, že to Ústavní soud stihne až po volbách a ty tak budou neplatné. A komu by se tato situace líbila nejvíc? Andreji Babišovi. Zůstal by u moci a mohl doufat, že lidé pozapomenou na jeho přešlapy.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

VČERA SE ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI V POSLANECKÉ SNĚMOVNĚ PROJEDNÁVALA REFORMA EXEKUCÍ.

Těsně před tím vydala agentura STEM/MARK průzkum, který platila Česká asociace věřitelů. Výsledky průzkumu pobouřily mnoho sociologů. Plyne z něj, že Češi změny v exekucích odmítají. Podle sociologů jsou otázky silně návodné a zkreslují tak výsledky dotazování. Shodou okolností konkurenční agentura Behavio vypracovala podobný průzkum a výsledky se liší o desítky procent. Podle výzkumníků z Behavia Češi vnímají současný systém vymáhání dluhů jako velmi problematický.

Zdroje: zpravy.aktualne.cz a irozhlas.cz

ZAPOČAL NOVÝ AUDIT ZEMĚDĚLSKÝCH DOTACÍ, JAK HLUBOKO SAHAJÍ KOŘENY ČERPÁNÍ VEŘEJNÝCH PENĚZ FIRMAMI SOUČASNÝCH A BÝVALÝCH POLITIKŮ?

Evropská komise prošetřuje další dotace, které čerpaly firmy s miliardovými obraty a přitom byly určeny malým farmářům - tentokrát v oblasti ovocnářství. Mezi prověřovanými jsou opět subjekty holdingu Agrofert, podniky exministra Jiřího Milka či agro barona Gabriela Večeři.

Zdroj: irozhlas.cz

KÁZAT VODU A PÍT VÍNO JDE NAŠIM POLITIKŮM BÁJEČNĚ. PRAŽSKÝ HRAD I ÚŘAD VLÁDY ZADALY ZAKÁZKY NA RESPIRÁTORY VÝHRADNĚ EVROPSKÉHO PŮVODU.

Na jaře minulého roku jsme z úst prezidenta museli vyslechnout servilní děkovné ódy Čínské lidové republice za ochranné pomůcky. Nešlo však o pomoc, ale o tvrdý byznys. Problémem je, že čínským respirátorům s označením KN95 a N95 chybí evropský certifikát, díky kterému by mohly používat označení FFP2. Pražský hrad ani Úřad vlády proto čínské výrobky pro sebe a své lidi nepoptávají. Komu tedy stát distribuuje nevyhovující zásoby? Lékařům, učitelů či policistům. Ještě Zemanovi věříte, že by se sám dal očkovat necertifikovanou ruskou nebo čínskou vakcínou, když necertifikované respirátory svých přátel výslovně odmítá?

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE - DESETITISÍCE DĚTÍ JSOU JIŽ ROK BEZ VZDĚLÁNÍ. KDY UŽ DÁ KONEČNĚ VLÁDA ŠKOLÁM JASNOU PRIORITU?

Podle inspekce sice klesl počet žáků, kteří nemají potřebnou techniku a nemohou se tak zúčastňovat distanční výuky na 50 000, dalším 10 000 se však nedaří do výuky zapojit z jiných důvodů. A to ještě inspektoři nemluví o tom, kolik dětí se on-line výuky sice účastní, ale trpí stále více psychickými obtížemi, zhoršením zraku, obezitou či sociální deprivací. Naše vláda je „best in” v době trvání uzavřených škol. V jiných evropských zemích deklarovali udržení dětí ve školách jako národní zájem. U nás včera ministr Blatný uvedl, že by se děti mohly začít vracet do škol v polovině dubna - pokud už bude zajištěno testování. Trochu vágní zpráva…

Zdroj: irozhlas.cz

Pevné zdraví i nervy, přátelé.

Do voleb zbývá 203 dnů.

#rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku