Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zemanův kandidát na ústavního soudce Poledník nerespektoval Nejvyšší soud. Má být ústavním soudcem?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Zeman navrhl jako nového kandidáta na ústavního soudce Petra Poledníka. Člověka, který dle informací serveru iRozhlas vědomě vydával neplatné rozhodčí nálezy, podle kterých byly vedeny nezákonné exekuce. Řada lidí se tak v důsledku těchto praktik, na kterých se Poledník jako soukromý rozhodce podílel, dostala do dluhových pastí. S těmi se nejen oni, ale i celá společnost potýká dodnes.

Poledník navíc rozhodčí nálezy vydával i poté, co Nejvyšší soud vydal stanovisko, že rozhodčí doložky soukromých rozhodčích soudů už neplatí. Lidem tak začalo běžet exekuční řízení, i když na jeho začátku stálo neplatné rozhodnutí, což Poledník věděl.

Úkolem ústavního soudce je zejména chránit dodržování Ústavy a respektování základních lidských práv a svobod. Měl by tak být jakýmsi morálním kompasem, který garantuje ústavní charakter výkonu státní moci.

Je krajně nevhodné, že někdo, kdo vědomě nerespektoval rozhodnutí Nejvyššího soudu a podílel se na smutných osudech mnoha občanů, vůbec kandidaturu na ústavního soudce přijme. A stejně nevhodné je i to, že Miloš Zeman někoho takového vůbec navrhl.

K tomu všemu není navíc ani jasné, jakým způsobem se Zemanův nominant Poledník staví k tématům, kterými se v minulosti ústavní soudci zabývali. Chybí mu totiž publikační činnost a k jednotlivým rozsudkům ani kauzám se v minulosti veřejně nevyjadřoval. Není tedy jasné, jak je názorově ukotven a jak by rozhodoval v zásadních ústavních otázkách, např. o volebním zákoně.

O působení Petra Poledníka u Ústavního soudu teď bude hlasovat Senát. Prosíme tedy senátorky a senátory, aby všechny tyto informace vzali v úvahu, až o něm budou rozhodovat.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku