Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zeman s milostí pro Baláka obešel ministra spravedlnosti. Ten k tomu mlčí

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Nepřijatelná milost, kterou nedávno prezident Zeman udělil svému podřízenému Miloši Balákovi, nebyla udělena oficiální cestou. Podle uznávaných pravidel totiž musí na ministerstvu spravedlnosti o milost požádat odsouzená osoba – tedy v tomto případě Miloš Balák. To se ovšem nestalo a prezident Miloš Zeman resort spravedlnosti zcela obešel. Milost tak Balákovi udělil bez vědomí justice.

A aby toho nebylo málo, důvod udělení milosti – to, že byl Balák obžalován proto, že pracuje pro Hrad – je naprosto nepřijatelný a podrývá důvěru občanů v soudní systém. O to víc zarážející je, že šéf justice Pavel Blažek (ODS) toto zneužití prezidentské milosti nijak nekritizuje. Jde přitom o zásadní porušení pravidel právního státu.

To, že od Baláka žádná žádost o milost na ministerstvo spravedlnosti nepřišla, Pavel Blažek potvrdil. Nijak se ale proti obcházení resortu spravedlnosti a hradním kličkám s justicí neohradil. K celé věci pouze konstatoval: “Pan prezident využil svého výsostného práva a tu milost udělil. Komentářů už bylo dost i ze strany členů vlády, i ze Sněmovny, i od novinářů, já přidávat komentář žádný nechci. Já v tuto chvíli nechci být tím, kdo bude ještě dál nějak rozjitřovat atmosféru vztahu mezi ústavními činiteli.” Jenže ouha, právě Blažek, jakožto ministr spravedlnosti, je tím, kdo má hájit právní stát a kdo se v tuto chvíli naopak má vyjadřovat a má klást otázky. Ne mlčet ke zjevnému zneužívání milosti a Zemanovu nepřípustnému odůvodnění.

Mlčením a suchým konstatováním, že si prezident Zeman může dělat, co se mu zlíbí, Blažek nepřímo podporuje ohrožení právního státu, kterého se dopouští Miloš Zeman a jeho hradní osádka. Přitom by měl naopak hájit zájmy veřejnosti a postarat se o udržení právního státu.

Prezident Zeman neustále zkouší sílu naší demokratické společnosti a ústavních zvyklostí, a pokouší se relativizovat právní řád. Jenže občané vidí, že pravidla neplatí pro všechny stejně. Což docela logicky může vést k ještě větší nedůvěře občanů ve státní instituce. A právě v téhle chvíli a právě z toho důvodu se musí ozvat další politici v čele s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem.

Pokud se šéf justice ani neohradí proti rozhodnutí Miloše Zemana, staví se sám proti právnímu státu. Mlžení a mlčení nemá s hájením spravedlnosti u nás nic společného. Spíš vyvolává další vlnu pochybností, které kolem Hradu a jeho vztahu s Blažkem panují.

Základem právního státu je to, že si jsou všichni před zákonem rovni. Takhle to ale vypadá, že jsou si někteří rovnější. A tento dystopický zákon z Farmy zvířat ministr spravedlnosti Pavel Blažek nesmí podporovat!

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku