Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zahodit červenou kšiltovku nestačí

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Zahodit červenou kšiltovku nestačí. Lži je třeba nahradit upřímností a dialogem, prázdná hesla řešením odkládaných problémů.

Celý svět se nemůže odtrhnout od záběrů z Washingtonu, na nichž fanoušci Donalda Trumpa likvidují prostory Kapitolu. Přestože si odcházející prezident dnes ráno umyl nad svými podporovateli ruce, odpovědnost za útok na symbol americké demokracie tím nemůže smazat. Donald Trump živil pomocí lží a manipulativních prohlášení nenávist systematicky a zcela vědomě, naposledy těsně před vpádem fanoušků do sídla Kongresu. Nenávist se sice ve středu projevila naplno jako otevřené násilí, ve společnosti ji však rozdmýchával od začátku své politické kariéry.

Politici a státníci na celém světě se teď předhánějí v odsouzení násilí i prezidenta Trumpa. (I Andrej Babiš vyměnil červenou kšiltovku Silné Česko, odkazující na její americkou předlohu „Make Amerika Great Again“, za český respirátor.) Pokud je k tomu přiměly až děsivé obrázky z Washingtonu, je to nesmírně pozdě. Jistě, výdobytkem demokracie je právě pokojné předání moci. Pokud někdo odmítá odevzdat moc po řádných volbách, útočí na její samotný základ. Jenže i útoky na názorové oponenty a nezávislá média, záměrné rozdělování společnosti a odmítání dialogu, využívání dezinformací a lží, jsou v rozporu se základními stavebními kameny, které demokracii tvoří a umožňují. Proto na lži a přešlapy v politice Milion chvilek od svého vzniku upozorňuje. Nikdy jsme nepopírali výsledky voleb. Dobře však víme, že lži, slovní útoky a manipulace tvoří podhoubí pro násilí. Stačí si vzpomenout na výhružky Janě Filipové, Monice Hohlmeierové, Mikuláši Peksovi a Tomáši Zdechovskému, které okamžitě následovaly po urážkách z úst premiéra Babiše.

Odhodit červenou kšiltovku zkrátka nestačí. Nejen Andrej Babiš, ale všichni politici a nakonec i všichni občané by měli respektovat demokratická pravidla a instituce, mluvit pravdu, ověřovat si informace a usilovat o dialog.

Záběry z Kapitolu mohou přinést ještě jednu důležitou zprávu. Jmenováním Joea Bidena do úřadu nezmizí 74 milionů Američanů, kteří volili Donalda Trumpa. Byť je jejich frustrace do velké míry přiživována dezinformacemi, má také oporu v reálných problémech. Například v tom, že oproti ostatním částem společnosti, mzdy dělnické třídy nerostou už desítky let.

Věříme, že přichází Rok změny. Je však jisté, že změna nenastane pouhou výhrou demokratických sil ve volbách. Volbami to nekončí. Příští vláda musí přinést řešení dlouhodobých problémů země – řešení, které se projeví na kvalitě veřejných služeb a života všech občanů. I těch, kteří volili jinak. Bez této změny přijde jiný Trump nebo jiný Babiš, který může být mnohem nebezpečnější.

Do parlamentních voleb v Česku zbývá 272 dní. #rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku