Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Žádáme o přehodnocení volby Stanislava Berkovce do čela podvýboru pro média a svobodu slova

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Je absurdní, že by měl “dohled nad veřejnoprávností” na starosti člověk, který má prokazatelné ambice svobodné fungování veřejnoprávních médií omezit. Připojujeme se proto k výzvě Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) a apelujeme na politiky, aby zvolení Stanislava Berkovce do čela podvýboru přehodnotili. Proč? Připomeňme si například nechvalně proslulý Berkovcův seznam “vhodných” kandidátů do Rady České televize.

Poslanec Stanislav Berkovec (ANO) v roce 2020 před dovolbou radních České televize sepsal a rozeslal svým stranickým kolegům seznam “vhodných a nevhodných” kandidátů do Rady ČT. “NEVHODNÍ” kandidáti pak byli ti, kteří:

  • by v Radě ČT nehájili politické zájmy hnutí ANO a Andreje Babiše,

  • sympatizují s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem,

  • jsou příznivci Milionu chvilek pro demokracii.

Berkovec navíc seznam sepsal v minulém volebním období, ve chvíli, kdy byl dokonce předsedou Volebního výboru, který slouží pro účely volby členů Rady České televize a členů Rady Českého rozhlasu. Čili jeho “kádrování” radních nebylo jen nějakým angažovaným výkřikem do tmy, ale sehrálo zásadní roli při volbě nových radních a potažmo i pro nezávislé fungování veřejnoprávních médií.

…A tento poslanec se teď stal předsedou sněmovního podvýboru pro média a svobodu slova a vznik tohoto podvýboru (který sám inicioval) odůvodňoval slovy: “Agenda volebního výboru neustále narůstá, speciálně třeba v oblasti dohledu nad veřejnoprávností, kodexy.”

Je evidentní, že hnutí ANO stále usiluje o to, mít pod kontrolou veřejnoprávní média prostřednictvím mediálních rad. Ostatně další člen ANO Aleš Juchelka aktuálně sedí v čele Volebního výboru. Ten Juchelka, který opakovaně kritizuje redakční práci České televize a který se zastával i bývalé radní Hany Lipovské (která byla kvůli svému politickému angažmá v extremisticky laděném Volném bloku z Rady ČT oprávněně odvolána).

I s ohledem na to, že snaha o vyvážené zastoupení členů opozičních stran ve výboru je do jisté míry pochopitelná, není pochopitelné, že by podobu svobodných médií měl spoluutvářet zrovna Stanislav Berkovec. Jeho představa o nezávislosti médií odporuje demokratickým hodnotám a není v souladu se zákonem o České televizi. V zákonu o České televizi totiž stojí, že: „Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách nebo v politických hnutích, společenských organizacích a sdruženích, občanských iniciativách apod., ani nesmí jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů při výkonu své funkce v Radě.“ A právě o to, aby v Radě usedli lidé, kteří budou nakloněni hnutí ANO, se Berkovec se svým seznamem snažil.

Ještě jednou tedy vyzýváme poslance, aby svou volbu přehodnotili. Svobodná média jsou stavebním kamenem demokracie a úkolem politiků je chránit jejich kvalitní fungování nezávislé na politických zájmech. Tuto snahu Stanislav Berkovec rozhodně nereprezentuje.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku