Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Záchrana životů jako politika? Bývalý koordinátor pro očkování promluvil o praktikách Andreje Babiše

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V rozhovoru pro Seznam zprávy totiž Blahuta popisuje, jak mu Babiš zakázal komunikovat s médii, sám sebe pasoval do role koordinačního šéfa a osobně rozhodoval o směřování vakcín, jako by rozdával salámy Kosteleckých uzenin svým fanouškům v předvolebním boji. Jak ostatně zaznívá přímo od Blahuty, pro premiéra je totiž i rychlé a kvalitní proočkování populace jen politika: „on [A.B.] samozřejmě rozhodoval, kdo dostane kolik vakcíny, jestli pošleme něco navíc do Libereckého kraje nebo do kraje Vysočina a podobně. A on to opravdu všechno zdůvodňoval tím, že to je všechno politika.“

Až když se v lednu začali vůči nespravedlivému přerozdělování vakcín intenzivně vymezovat hejtmani, šla distribuce do regionů podle věkové stratifikace obyvatel. Jenže jak Blahuta dodává, tomu předcházel od Babiše koncem loňského roku pokyn „naočkujte všetko, čo ide, koho uvidíte.“ Ve chvíli, kdy se tedy začaly vakcíny přerozdělovat spravedlivěji a podle jiné, než Babišovy „logiky”, zjistilo se, že po převozu do krajů v Praze chybí vakcíny na přeočkování druhou dávkou.

Tam, kde není systém, je logicky chaos. Není tedy divu, že očkování nabírá zpoždění a statisíce vakcín leží ve skladech. Situaci, ve které jde o tisíce lidských životů, považuje premiér za další ze svých politických manévrů, chaoticky mnohokrát mění svá rozhodnutí, všechno chce řídit jen on sám a všechno také musí on sám osobně schválit.

„To je člověk, který je naprosto… který by tuto zemi prostě neměl řídit.“

Podle Blahuty prý navíc nebyla věcná diskuze s premiérem možná, protože neudrží konzistentně myšlenku a vše se nakonec stočí zas a jenom k politice. „Největší jeho starost byla, aby byl vyfocený při přebírání první zásilky vakcín v Motole.” Ve snaze být první naprosto ve všem, nedal při očkování přednost ani válečné veteránce paní Emilii Řepíkové. „On si tam jak naprostý chrapúň sedl jako první a nechal si to píchnout jako první.”

Po přečtení rozhovoru s Blahutou a nahlédnutí pod pokličku očkovací „strategie” premiéra a vakcinačního šéfa v jedné osobě, už snad ani nepřekvapí, že vláda dala na pondělním zasedání zelenou pokračování vývoje české vakcíny s naprosto tristním a minimálním rozpočtem. A to i přes výhrady odborníků a původně i ministra Blatného.

Náš “vrchní krizový manažer” ale zůstává nad věcí a profesionální jako vždy. Na rozhovor se Zdeňkem Blahutou tedy Babiš pro iRozhlas reagoval tak, že Blahutu označil za „neschopného a zhrzeného“.

No, do voleb zbývá 218 dní...

Celý rozhovor: seznamzpravy.cz

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku