Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Za vítězství v těchto volbách vděčíme pragmatické volbě a jednotnému postupu koaličních stran

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Za vítězství v těchto volbách vděčíme pragmatické volbě a jednotnému postupu koaličních stran.

Kdybychom měli popsat vítězství demokratů v těchto volbách dvěma slovy, byla by to: jednota a pragmatismus.

Díky jednotě a spolupráci demokratických stran propadlo jen velmi málo demokratických hlasů.

ODS a Piráti, strany s pohodlnými preferencemi pro vstup do Sněmovny, se na začátku roku spojily do koalic se třemi menšími demokratickými stranami, kterým průzkumy předpovídaly balancování na osudné 5% hranici. Ani nový volební zákon, který ODS a Pirátům sebral velkou část bonusu koaliční spolupráce, společný postup nenarušil.

Po letech vyhraněné politiky štvaní jedné skupiny obyvatel proti druhé je pro naši společnost jednota a hledání kompromisu nesmírně ozdravné.

Tohle přesně nezvládl protichůdný populistický tábor, který si vysával voliče navzájem. Predátorská taktika Andreje Babiše tak narazila na své limity. Ukrajování hlasů možným koaličním partnerům způsobilo, že hnutí ANO má sice nejvíc mandátů, ale nemá s kým dát dohromady většinu. Potopením Babišových potenciálních partnerů ztratilo parlamentní reprezentaci 700 tisíc voličů sociálních demokratů, komunistů a Přísahy.

Druhým aspektem vítězství je pragmatická volba a za tu musíme poděkovat všem voličům demokratických koalic.

Mnozí z nás měli tisíc a jednu výhradu či obavu spojenou s programově nesourodým balíčkem v obou koalicích, nebo řešili nesoulad s jednou konkrétní stranou či konkrétní osobou. Přesto přišlo k volbám o 5 % více občanů a více než 43 % z nich hodilo svůj hlas jedné ze dvou koalic. Prostě proto, že kritická situace v naší zemi vyžadovala, aby voliči sáhli k osobnímu kompromisu. A tím byla právě pragmatická volba.

Demokratickým voličům v překonání výhrad a strategické volbě částečně pomohla možnost kroužkování. Kroužkování, ke kterému jsme také vyzývali, neboť mobilizace demokratických hlasů a pragmatická volba byla pro vítězství demokratů klíčová. To umožnilo lidem nejen preferovat konkrétní osobnosti, ale i konkrétní stranu v koalici. Kroužkování jednotlivým stranám prospělo v různé míře. Piráty, kteří v posledních měsících čelili nepředstavitelně silné dezinformační kampani, však výrazně poškodilo. Přitom vzhledem k odvedené práci ve Sněmovně se dá výsledek pro Pirátskou stranu označit za nespravedlivý. Můžeme jen odhadovat, kolik voličů by koalice nakonec oslovila (a jak by dopadl celkový výsledek voleb), kdyby dezinformační kampaň neprobíhala a nebyla zde možnost kroužkování.

Na místě je pak vyzdvihnout velké vítězství v podobě malého procenta propadlých demokratických hlasů. Z toho vyplývá, že taktizovat ve volbách a znát základní mechanismy jejich fungování, se vyplatí. Moc děkujeme všem, kteří se přes všechny výhrady rozhodli pro pragmatickou volbu. Naděje na změnu je nyní - po volbách - mnohem větší.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku