Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Vyzýváme ombudsmana Stanislava Křečka k rezignaci

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV MÁ LIDSKÁ PRÁVA HÁJIT, NE JE ZNEVAŽOVAT

Stanislav Křeček opět ukázal, že nezastává úřad ombudsmana důstojně a řádně. Naopak svými výroky a činy opakovaně ukazuje, že není schopen zajistit rovnost občanů před zákonem, není spravedlivým ochráncem lidských práv a netoleruje jiné názory. Takové jednání se naprosto vylučuje s funkcí veřejného ochránce práv a proto Stanislava Křečka vyzýváme k rezignaci.

Vrcholem ombudsmanova nepřijatelného jednání je včerejší odejmutí veškeré pracovní agendy své zástupkyni a bývalé zmocněnkyni pro lidská práva Monice Šimůnkové s absurdním odůvodněním, že oba mají rozdílné názory. Podle Moniky Šimůnkové dochází ze strany Stanislava Křečka už přes dva roky k šikanóznímu chování vůči její osobě. Křeček odejmul své zástupkyni pravomoci poté, co ho Senát vyzval k tomu, aby se přestal veřejně vyjadřovat rasisticky a xenofobně a respektoval pozici své zástupkyně, která byla nezávisle zvolena Sněmovnou.

Tím, že nynější ombudsman odebral pracovní agendu své zástupkyni, porušil dvaadvacetiletou tradici rozdělení kompetencí mezi ombudsmanem a jeho zástupcem.

Stanislav Křeček navíc dlouhodobě veřejně bagatelizuje rasovou diskriminaci, vyjadřuje se xenofobně, relativizuje lidská práva, popírá smysl úřadu, který vede, a ještě v osmdesátých letech veřejně obhajoval komunistický režim.

Před dvěma lety jsme volbu Stanislava Křečka do funkce veřejného ochránce práv ostře kritizovali. Pořád jsme toho názoru, že člověk, který opakovaně ukazuje, že není spravedlivým ochráncem lidských práv bez rozdílu, nemůže z principu zastávat úřad, jehož smyslem je rovná práva zajistit a pomáhat těm, kteří si sami pomoci nemohou.

Úřad ombudsmana je navíc velmi zásadní pro udržení principů demokratického právního státu.

Z TĚCHTO DŮVODŮ VYZÝVÁME OMBUDSMANA STANISLAVA KŘEČKA K REZIGNACI. Nechceme jako zástupci občanské společnosti nadále přihlížet tomu, jak se úřad veřejného ochránce práv další 4 roky znevažuje. Potřebujeme takového ombudsmana, který bude svůj úřad vykonávat důstojně, řádně a empaticky.

Pokud souhlasíte, sdílejte výzvu k rezignaci ombudsmana i Vy a šiřte ji dál ve svém okolí. Čím silnější tlak veřejnosti na rezignaci ombudsmana Křečka společně vytvoříme, tím větší bude naděje, že se funkce vzdá.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku