Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Výzvy pro novou vládu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Zlepšení ekonomické kondice státu

Před novou vládou stojí zásadní a nelehké výzvy, například v podobě rozvrácených veřejných financí. Kvůli těm se nacházíme ve víru nejen covidové, ale i nastupující ekonomické krize. Jak se chce vláda s rozpočtovou krizí a rozvrácenými financemi vypořádat?

VEŘEJNÉ FINANCE

Vláda ANO navrhla státní rozpočet na rok 2022 s mimořádně vysokým deficitem 377 miliard korun, což je pro kabinet Petra Fialy nepřijatelné. Hned v úvodu se tak bude muset potýkat s rozpočtovým provizoriem. Kromě potopy v podobě rozvrácených veřejných financí musí nový kabinet neodkladně řešit i nastupující energetickou krizi.

-> Nová vláda slibuje co nejdříve schválit rozpočet s menším schodkem a ozdravit tak veřejné finance i poškozenou ekonomiku, a snižovat tak státní dluh. V koaliční smlouvě kabinet Petra Fialy představuje 34 bodů, jak by se zdravé ekonomiky dalo dosáhnout - včetně transparentního zacházení s veřejnými financemi. Otázkou je, kolik z předložených bodů se mu podaří naplnit. A zda se podaří ekonomiku narovnat s minimálními ztrátami pro občany tak, jak slíbil premiér Fiala i ve svém novoročním projevu. Dobrým signálem je, že už nyní vláda schválila opatření kvůli vyšším cenám energií, která mají například zajistit navýšení příspěvku na bydlení v postižených domácnostech.

Která ministerstva budou v řešení výzvy klíčová? Ministerstvo financí a ve výsledku úplně všechna další ministerstva

Kdo a jak bude řešit covidovou krizi?

Vláda koalic SPOLU a PirSTAN byla jmenována před 20 dny. Po Andreji Babišovi ale zdědila stát ve špatné kondici, a to hned na několika úrovních. Mnoho problémů a výzev je navíc potřeba řešit v rychlém tempu. Jak se s jednou z nich, covidovou krizí, nová vláda plánuje vypořádat a kdo bude za řešení zodpovídat?

COVIDOVÁ KRIZE

Vláda přebírá Česko v páté vlně koronavirové pandemie. I kvůli chaotickému přístupu vlády Andreje Babiše a ignorování rad a prognóz odborníků, jsme se stali jednou z nejhorších zemí na světě co do počtu mrtvých. Řada opatření, která měla šíření epidemie zpomalit, přišla buď pozdě, nebo nebyla promyšlená a ve svém důsledku pak existenčně zasáhla velké množství lidí.

-> Pro novou vládu je řešení covidové krize dle jejích slov jednou z priorit, a proto vytvořila plán boje s covidem, který zahrnuje okamžitá i dlouhodobá opatření. Proti minulé vládě slibuje zlepšení komunikace ohledně opatření, finanční i kapacitní podporu nemocnic, navýšení kapacit pro očkování a celkově větší systematičnost a přehlednost. Současně se chce zasadit například i o to, aby se už plošně nezavíraly školy. Uvidíme, jak se podaří tento plán uvést do praxe a jak rychle to bude možné.

Která ministerstva budou v řešení výzvy klíčová? Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo pro místní rozvoj a digitalizaci, Ministerstvo pro legislativu

Přistoupí Fialův kabinec k deagrofertizaci státu?

Vláda Andreje Babiše nechala prorůst různé sféry státu lidmi z Agrofertu. Ti nahrávali zájmům bývalého premiéra a byznysu spojeného s jeho holdingem. Jako premiér byl A. Babiš v obrovském střetu zájmů. Je tak potřeba vyšetřit podezřelé a nespravedlivé přerozdělování státních financí, k čemuž za jeho vlády docházelo. Nový kabinet se bude muset postarat i o to, aby se takový střet zájmů politiků už neopakoval.

POSÍLENÍ PRÁVNÍHO SYSTÉMU A DEAGROFERTIZACE STÁTU

Po vládě hnutí ANO se demokratické principy otřásly v základech. Nyní je potřeba nastavit hranice zákonem a chránit jejich stabilitu i základní hodnoty právního státu. Tak, aby si už žádný vrcholný politik nemohl najít skulinku v systému, kterou by využíval ve svůj prospěch, jako to dělal A.B. za vydatné pomoci svých lidí z ANO. Vládní koalice musí posílit právní systém, který bude předcházet střetu zájmů politiků, vymůže všechny nezákonně proplacené dotace a zamezí jejich dalšímu nespravedlivému rozdělování. Jednotlivá ministerstva pak musejí projít důkladným vnitřním auditem a oprostit se od lidí Agrofertu. Významnou roli zde bude hrát ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Ten ovšem po svém uvedení do funkce uvedl, že nepovažuje za nutné měnit personální obsazení institucí spadajících pod jeho resort. Výzvou pro vládu je i adekvátní a dlouhodobě odkládaná reforma zákona o státním zastupitelství směrem k větší nezávislosti justice na vládě.

-> Nová vláda veřejnosti slibuje, že zavede zákony k transparentnější veřejné správě a prevenci a postihu korupce. Jde zejména o jednotnou veřejnou evidenci dotací, rozklikávací rozpočty, zavedení funkčního období státních zástupců a posílení jejich kárné odpovědnosti. Skupina poslanců v čele s Jakubem Michálkem (Piráti) už dokonce předložili novelu zákona o střetu zájmů ve vztahu zamezení kumulace a koncentrace moci. Týká se především vlastnictví médií politiky a jejich ekonomického vlivu.

Která ministerstva a které orgány budou v řešení výzvy klíčové? Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo pro místní rozvoj a digitalizaci, Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo životního prostředí, ministr pro legislativu a Legislativní rada vlády

Jak posílit nezávislost veřejnoprávních médií?

Prosincové události v Českém rozhlase nám ukázaly, že je opravdu potřeba posílit nezávislost veřejnoprávních médií. Nakonec neúspěšná snaha o jmenování manipulátorky Jitky Obzinové na post šéfky zpravodajství je toho jasným důkazem. Veřejnoprávní média jsou jedním ze základních pilířů demokracie. Je proto úkolem nové vlády postarat se o to, aby tato média zůstala co nejvíce objektivní a nestranná.

POSÍLENÍ NEZÁVISLOSTI VEŘEJNOPRÁVNÍCH MÉDIÍ

Veřejnoprávní média jsou stále jedním z nejdůvěryhodnějších zdrojů informací a pojistkou demokracie. V posledních měsících jsme však byli svědky snahy o oslabení jejich vlivu a podkopání jejich důvěryhodnosti. Vedle událostí v Českém rozhlase to bylo vidět již dříve v tomto roce, když v Radě České televize někteří z jejích radních veřejně vystupovali proti zájmům ČT. Radní Hana Lipovská pak byla nakonec kvůli politickému střetu zájmu z Rady odejita. Vyvstává tak nutnost přijmout takovou změnu zákona o ČT a ČRo, která sníží politický nebo byznysový vliv na fungování veřejnoprávních médií.

-> Nová vláda přislíbila, že média veřejné služby budou svobodná. Podle koaliční smlouvy se zaměří na udržitelnost financování veřejnoprávních médií, což má k jejich nezávislosti přispět. Do systému volby Rady ČT, ČRo a ČTK má potom vláda v plánu zapojit i Senát. Sami představitelé vlády deklarují, že nesmějí nezávislost veřejnoprávních médií podcenit.

Která ministerstva a které orgány budou v řešení výzvy klíčové? Ministerstvo kultury, ministr pro legislativu a Legislativní rada vlády

Hybridní hrozby i nutnost spojování společnosti

Čerstvě jmenovaná vláda Petra Fialy má hned od začátku těžkou pozici. Kromě covidové a rozpočtové krize nebo úklidu po předchozím kabinetu se musí popasovat i s dalšími dlouhodobými výzvami. Například s bojem proti dezinformacím a hledáním společných témat napříč společností.

BOJ PROTI DEZINFORMACÍM

Kybernetické hrozby a šíření dezinformací představují stále větší a hmatatelnější problém. Na tato pro celou zemi obrovská bezpečnostní rizika upozorňuje ve své poslední výroční zprávě i BIS. Nebezpečné, nejčastěji nenávistné, manipulativní a především vylhané “informace” kolují na sociálních sítích nebo v e-mailových schránkách v podobě řetězových e-mailů. Tento obsah je často používán jako nástroj politického boje a slouží ke štěpení společnosti, což může mít fatální následky v reálném světě. Ostatně některé negativní dopady sledujeme už teď a je žádoucí tento celospolečenský problém akutně řešit.

-> Nová vláda v části koaliční smlouvy věnované bezpečnosti deklaruje, že zřídí orgán, který zajistí efektivní boj proti dezinformacím a hybridním hrozbám. Zároveň slibuje užší spolupráci se zpravodajskými a bezpečnostními složkami a Úřadem vlády. Obranu proti nebezpečným dezinformacím plánuje nový kabinet postavit na osvědčených zahraničních způsobech - tedy snaze zamezit rozšíření dezinformací a zároveň neomezit svobodu slova. Takové regulace už ostatně v některých okolních státech úspěšně fungují.

Která ministerstva budou v řešení výzvy klíčová? Ministerstvo vnitra, Ministerstvo pro digitalizaci a místní rozvoj, Ministerstvo obrany

SNAHA O SPOJOVÁNÍ SPOLEČNOSTI

Pro uzdravení našeho státu a posílení důvěry občanů v politiku je nutné neprohlubovat příkopy mezi lidmi a naopak mezi nimi hledat společnou řeč. Politici musí hledat řešení, která budou odpovídat potřebám jejich voličů, ale i těch, jejichž hlasy ve volbách propadly a kteří mají pocit, že ve Sněmovně nemají zastání. Nová vláda tedy musí dokázat, že bude zohledňovat potřeby všech občanů. I těch, kteří ji nevolili. V rámci změny politického stylu musí také zajistit otevřený dialog a dokázat lidem, že mohou mít důvěru ve státní instituce - a i tím předcházet právě vzniku dezinformací, fabulací a polopravd šířících se veřejným prostorem. Právě otevřená a jasná komunikace s lidmi a to, že bude vláda jednat opravdu v zájmu občanů, může pomoci smířit názorově roztříštěné tábory. Jinak hrozí, že u nás populisté a extremisté znovu získají moc.

Která ministerstva budou v řešení výzvy klíčová? Celá vláda

Zdroj: Koaliční smlouva SPOLU a PirSTAN https://www.top09.cz/files/soubory/koalicni-smlouva-spolu-pirstan_2032.pdf

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku