Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

S Výzvou demokratickým stranám souzní obě koalice! Můžeme tak naplno zahájit kontaktní kampaň

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Skutečná změna je na dosah ruky. Demokratické koalice (Piráti a Starostové a SPOLU) po volbách nepůjdou s ANO, extremisty ani komunisty. Koalice se také zavázaly k dalším krokům, které po volbách přispějí ke změně současné politické situace. I proto jsme s Vámi mohli naplno odstartovat kontaktní kampaň Chci to změnit, ve které mluvíme s nevoliči, prvovoliči a nerozhodnutými v ulicích o tom, že pokud teď nejsou spokojení, volba demokratických koalic 8. a 9. října je cestou ke změně. V článku nabízíme i písemné vyjádření obou koalic.

Díky Vašim podpisům a všem emailům, které jste poslali v rámci Výzvy demokratickým stranám, jsme měli podporu v zádech, když jsme šli na schůzky skoalicemi Piráti a Starostové a SPOLU (ODS + KDU-ČSL + TOP 09). Společně jsme je totiž vyzvali k závazku ve velmi důležité věci. „Neskočte do náruče hnutí ANO! Požadujeme, aby demokratické strany odmítly všechny nabídky na jakoukoli formu vládní spolupráce s hnutím ANO, extremisty a komunisty či jejich podporu. Po volbách nás čeká zásadní příležitost k obratu ve směřování naší země.“ To je hlavní bod Výzvy. A jsme velmi rádi, že obě demokratické koalice (Piráti a Starostové a SPOLU) ve své povolební strategii odmítnou jakoukoliv spolupráci se současnými vládními stranami, jak nám na schůzkách potvrdili. Děkujeme Vám, že jste koalicím napsali tisíce emailů a připojili se k Výzvě desetitisíci podpisy. Rok změny vrcholí.

Schůzka se zástupci koalice SPOLU. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Martin Baxa (místopředseda ODS). Za Milion chvilek předseda Benjamin Roll, místopředseda Jiří-Jakub Zévl a výkonná ředitelka Marie Jahodová.

Schůzka se zástupci koalice Piráti a Starostové. Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN). Za Milion chvilek předseda Benjamin Roll a místopředseda Jiří-Jakub Zévl.

Ve Výzvě demokratickým stranám jsou i další požadavky. Máme totiž za to, že se v příštím volebním období musí uklidit po současné vládě a musí se změnit konkrétní zákony, abychom se pořád dokola nemotali v kruhu. I tady se s demokratickými koalicemi ve většině shodneme. Prvním krokem k tomu všemu byl ale vznik těchto dvou demokratických koalic, který podnítili aktivní občané. Bylo načase přestat si přeměřovat ramena a spojit se pro dobrou věc. Jen společně totiž mají tyto strany šanci uspět tak, aby odstřihly hnutí ANO od moci. Jen tak může po volbách přijít skutečná změna. I toto spojení stran je velký úspěch aktivní občanské společnosti, velký úspěch Milionu chvilek. Děkujeme Vám za všechny Vaše chvilky pro demokracii.

Přečtěte si vyjádření koalice SPOLU, klikněte ZDE.

Přečtěte si vyjádření koalice Piráti a Starostové, klikněte ZDE.

Celé znění požadavků Výzvy demokratickým stranám:

1 – Vyšetřete vládní selhání v době koronavirové pandemie

Od března 2020 zemřely v důsledku pandemie a nezvládnutého řízení státu desetitisíce lidí. Postup vlády a centralizace rozhodování v rukou premiéra budí vážná podezření, že upřednostňovala především svůj vlastní zisk a prospěch před lidskými životy.

Požadujeme, aby po volbách do Poslanecké sněmovny vznikla z Vaší iniciativy parlamentní komise, která dohlédne na nezávislé vyšetření vládních selhání v období pandemické krize.

2 – Dohlédněte na řádný úklid po minulé vládě

Od roku 2017 šlo více než 20 miliard do kapes firem Andreje Babiše v rozporu se zákonem. Tváří v tvář dnešní krizi je to hanebnost, která žádá nápravu. Veřejná správa jde na ruku zájmům několika oligarchů, včetně premiéra, a přestává tak plnit svou funkci. To je potřeba změnit.

Požadujeme, abyste vymohli všechny nezákonně proplacené dotace a zlepšili systém kontroly a předcházení střetu zájmů politiků. Jednotlivá ministerstva pak musejí projít důkladným vnitřním auditem.

3 – Bez svobodných médií nejsou svobodné volby.

Veřejnost by měla hrát mnohem větší roli v sestavování mediálních rad. Je nutné vyvážit vliv Poslanecké sněmovny na veřejnoprávní média.

Požadujeme takovou změnu zákona o ČT a ČRo, která sníží vliv politiků na fungování veřejnoprávních médií.

4 – Je potřeba vyvážit moc prezidenta

Zavedení přímé prezidentské volby způsobilo rozkolísání našeho ústavního systému, které sledujeme snad na každém kroku našeho současného prezidenta. Je potřeba prezidentovu moc a vliv vyvážit větší parlamentní kontrolou.

Požadujeme ústavní změnu, která zjednoduší podání ústavní žaloby na prezidenta tak, aby k tomu stačila jen jedna komora Parlamentu ČR.

5 – Posilněte nezávislost justice

Vlna demonstrací na jaře 2019 byla vyvolána obavami o nezávislost české justice. Tyto obavy však nejsou ani po dvou letech nikterak oslabeny. Vliv vlády na justici je stále velký, nejvyšší státní zástupce může být vládou odvolán bez udání důvodu a neexistují ani pevná funkční období vedoucích státních zástupců, ani povinnost vypisovat výběrová řízení na jejich funkce.

Požadujeme, aby v příštím volebním období došlo k adekvátní a dlouhodobě odkládané a potřebné reformě zákona o státním zastupitelství, směrem k větší nezávislosti justice na vládě.

6 - Dostavba Dukovan musí proběhnout bez nebezpečných zemí

Stále nemáme záruku, že do tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany nebude přizván ruský Rosatom, před kterým důrazně varovaly české bezpečnostní služby. Celá příprava tendru je provázena chaosem a netransparentností.

Požadujeme, aby do tendru na dostavbu Dukovan nebyly vpuštěny země, které představují bezpečnostní riziko pro ČR, a to v žádné formě. Cena výkupu elektřiny musí být ekonomicky zastropována.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku