Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Vyjádření k aktuálnímu dění kolem vládního hnutí STAN

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Když jsme se před čtyřmi lety začali společně scházet na náměstích po celé republice a následně díky Vám zaplnili Letnou, kromě demise trestně stíhaného premiéra ve střetu zájmů Andreje Babiše jsme požadovali spojení demokratických stran do koalic. Náš požadavek byl motivován nejen přáním, aby Babiš nebyl premiérem, ale i touhou, abychom konečně mohli politikům věřit.

Chtěli jsme mít takovou politickou reprezentaci, která si uvědomuje závazek vůči občanům, bude pracovat právě v nejlepším zájmu občanů a bude splňovat službu veřejnosti. A také takovou politickou reprezentaci, která nebude neustále zatížena vlastními kauzami a její členové kvůli nim nebudou ve střetu zájmů, který ohrožuje demokratické principy.

Je rozhodně stále víc znepokojující, že hnutí STAN, tedy jedna z vládních stran, čelí zásadnímu selhání některých svých vysokých představitelů. Kauza spojená s dnes již bývalým pražským zastupitelem za STAN Petrem Hlubučkem vrhá na současnou vládu nepříjemné světlo a staví ji před velkou výzvu - udržet si důvěru voličů, a ostatně celé veřejnosti.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) dnes oznámil, že k 30. červnu rezignuje na svou vládní funkci. A to právě kvůli zmíněné korupční kauze Petra Hlubučka a dalších politiků pražského magistrátu. Gazdík se vzdává své ministerské funkce konkrétně kvůli svým dlouhodobým vazbám na pochybného podnikatele Michala Redla, který v korupční kauze pražského magistrátu figuruje. A který byl a je znám svými vazbami na Radovana Krejčíře, v jehož dvou kauzách byl souzen. Tyto vazby Gazdík nebyl schopen důvěryhodně vysvětlit či popřít. Vztahy s Redlem byly navíc důvodem, proč do vedení STAN v r. 2017 nekandidoval jeden z jeho zakládajících členů europoslanec Stanislav Polčák.

V demokratickém systému je adekvátní, že politik vyvodí za svá pochybení odpovědnost a vzdá se funkce. To by mělo být normou. Ovšem, opravdu se o těchto vazbách a korupci na pražském magistrátu nevědělo dřív? Vyvstávají tak otázky, jestli nemohlo vedení hnutí STAN, včetně Víta Rakušana, toto podezření na korupční praktiky řešit dříve a zda nemůže Vít Rakušan jako ministr vnitra ze své pozice vyšetřování ovlivnit. Tohle jsou legitimní otázky, které jako občanská společnost musíme klást a na které máme právo znát odpověď.

Je na místě si klást i otázku, jak si vláda Petra Fialy s aktuálními kauzami poradí, a jak napraví snižování důvěry občanů v ní. Ano, pořád je pro demokracii dobrá zpráva, že u moci není dnes již obžalovaný Andrej Babiš a jeho spolupracovníci z ANO jako Jaroslav Faltýnek, kteří nikdy po svých skandálech žádnou odpovědnost nevyvodili a svých politických pozic se nevzdali. Ale legitimita současné vlády a důvěra občanů v její představitele a jejich rozhodování je v dnešní, pro mnoho občanů velmi těžké době, klíčová.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku