Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Vyhráli jsme soud s dohledovým úřadem! Naše činnost nebyla předvolební kampaň „třetí strany”

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Vyhráli jsme soud s Úřadem pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH)! Upozorňování na nadcházející volby a na nebezpečí skrytá za některými kandidujícími subjekty, a mobilizování voličů k účasti na volbách nemůže být bráno jako předvolební kampaň tzv. třetí strany. O co šlo?

Na začátku října 2021 uložil ÚDHPSH spolku Milion chvilek pokutu za akce konané v období kampaně před parlamentními volbami 2021. Vzhledem k tomu, že šlo ale o pokračování v naší činnosti, pro kterou byl spolek založen, jsme se proti rozhodnutí úřadu odvolali a nakonec jsme na ÚDHPSH podali žalobu. A Krajský soud v Brně nám dal zapravdu. To je skvělá zpráva hned z několika důvodů:

  • soudní rozhodnutí se tímto stává součástí našeho právního systému a pomůže i do budoucna vykládat a regulovat činnost ÚDHPSH
  • úřad, který má dohlížet nad regulérností politické soutěže, tak už snad nebude své zákonem svěřené pravomoci používat k omezování občanské společnosti, jejích aktivit a práva na svobodu projevu

A možná, že teď ÚDHPSH bude mít i více času na to, aby se více zaměřil na tu opravdovou nerovnost české politické soutěže. Kdy někteří aktéři mají mnohem větší možnosti, jak vést kampaň, než jiní. Třeba právě kvůli propojování byznysu a politiky nebo přímému vlastnictví médií.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku