Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Vláda zvyšuje koncesionářský poplatek. Proč je to důležité pro demokracii?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Není to úplné vítězství, ale je to krok kupředu. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) v úterý představil takzvanou Velkou mediální novelu, díky níž se od roku 2025 zvýší koncesionářské poplatky pro Českou televizi (ČT) a Český rozhlas (ČRo). Pro ČT konkrétně o 25 Kč měsíčně (ze 135 na 160 Kč). A v případě rozhlasu o 10 Kč (ze 45 na 55 Kč). Poplatky se nezvyšovaly už řadu let, což obě veřejnoprávní média obzvlášť v době vysoké inflace oslabuje. Proč tedy nejde o "úplné vítězství"?

Koaliční strany se v rámci novely nedohodly na tom, aby se poplatky zvyšovaly automaticky, a to právě alespoň o inflaci. Česká televize a Český rozhlas tak nemají jistotu, kdy a zda vůbec se ještě v budoucnu koncesionářské poplatky zvýší. Jedno ale jisté je: Že o dalším zvýšení poplatků budou zase rozhodovat politici.

Ti ostatně se zvyšováním koncesionářských poplatků nijak nespěchali. Poplatky se v případě ČT neměnily 15 let a v případě ČRo dokonce 18 let. Reálná hodnota koncesionářských poplatků tak podle ministra kultury Martina Baxy za tu dobu klesla přibližně na půlku.

Stagnující výše poplatků i inflace vedou k oslabování pozice veřejnoprávních médií. Silná a nezávislá média veřejné služby jsou přitom jedním ze zásadních pilířů demokracie.

A to obzvlášť v době, kdy předseda opozičního hnutí ANO označuje Českou televizi za "součást zločineckého kartelu" a populisticky žádá úplné zrušení koncesionářských poplatků s tím, že financování ČT a ČRo přejde pod stát. Jinými slovy vyzývá k zestátnění veřejnoprávních médií, která by se tak stala na politicích a jejich libovůli závislá úplně.

Státní média už jsme tu měli a snahám o zestátnění těch současných veřejnoprávních je potřeba zabránit a předejít. To se bohužel vládním stranám povedlo jen napůl. Buďme ale rádi, že současná vláda udělala alespoň tento krok. Ukazuje jím, že další oslabování nezávislosti médií veřejné služby není cesta, kterou by se demokratická společnost měla ubírat.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku