Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Vláda hrubě podcenila volbu do rady České televize: Nepříjemné překvapení ke 100. dni vlády demokratů

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Poslancům se nepodařilo v prvním kole zvolit všechny členy Rady České televize. To, že volba neproběhla na první pokus, není dobrým signálem jednoty demokratické koalice. Ta je k dnešku 100 dní u moci a její doba hájení tak končí.

Demokraté ve svém vládním prohlášení slíbili, že se zaměří na transparentnost a nezávislost veřejnoprávních médií, které jsou nezbytnou podmínkou odolné demokracie. Proto je velmi nemilým překvapením, že demokratičtí poslanci, kteří mají ve Sněmovně pohodlnou většinu, dopustili, aby se do dalšího kola s nejvyšším počtem hlasů dostali i kandidáti ohrožující fungování veřejnoprávních médií. Například nechvalně proslulý exradní Daniel Váňa, kterého poslanci svými hlasy posunuli do dalšího kola.

Jediným zvoleným kandidátem, který už v prvním kole obdržel dostatečný počet hlasů pro své zvolení, je Ilja Racek. O ostatních pěti členech Rady ČT budou poslanci hlasovat znovu ve 2. kole 6. dubna. Do dalšího kola volby postoupili kandidáti s nejvyšším počtem hlasů, který ovšem nestačil pro zvolení do rady. Jsou to:

  • Petr Brozda, Zbigniew Czendlik, Ivana Chmel Denčevová, Monika MacDonagh-Pajerová, Jan Novák, Jiří Padevět, Michal Schuster a Radek Žádník - postupující do 2. kola na standardní mandát
  • a Zdeněk Šarapatka a Daniel Váňa - postupující do 2. kola na zkrácený mandát (za odvolanou Hanu Lipovskou).

Nezapomeňme, že Daniel Váňa je ten radní, který do výroční zprávy “protlačil” pasáž, že zástupci Svobody a přímé demokracie (SPD) ve vysílání ČT nedostávají tolik prostoru jako další sněmovní strany. Právě kvůli této pasáži nebyla výroční zpráva ČT doporučena ke schválení Sněmovnou, jelikož se informace o nízkém zastoupení SPD ve vysílání neopírá o věrohodná data. Kvůli tomu dokonce část Akademického senátu Vysoké školy ekonomické (která Váňu nominovala) vyzvala rektorku Hanu Machkovou, aby stáhla nominaci Daniela Váni do Rady ČT v minulé volbě. A Daniel Váňa není pro nezávislá média jediným nebezpečím…

Můžeme jen doufat, že “demokratická jednota”, kterou by Sněmovna v tomto složení měla mít, nebude takto nebezpečně haprovat i při jiných důležitých rozhodnutích, která zásadně ovlivňují demokracii v našem státě. Je to také výzva pro nás všechny, abychom neusnuli na vavřínech a pořád se pečlivě zabývali tím, jak vládnoucí politici rozhodují.

Můžete se spolehnout, že my vládní kroky budeme sledovat velmi pečlivě a že se v případě ohrožení demokracie důrazně ozveme.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku